Witte boerderij na stormschade

Boerderij Arnhem

Witte boerderij originele staat

Exact op deze plek wordt tussen 1763 en 1821 deze boerderij gebouwd. Dit deel van het terrein van het Openluchtmuseum heet dan nog landgoed De Waterberg. In de boerderij woont de familie die de landbouwgronden van De Waterberg bewerkt. Anders dan veel keuterboerderijen op de Veluwe is deze boerderij behoorlijk ruim en comfortabel. De muren zijn van baksteen en niet van hout of leem, de ramen zijn groot waardoor het binnen lekker licht is en bezoek kan niet ‘met de deur in huis vallen’ want tussen de voordeur en het woonvertrek ligt een gang. Warmte vliegt dus niet elke keer dat de deur opengaat naar buiten.

 

Witte boerderij na de storm
De storm van 18 januari
Tijdens de storm van afgelopen 18 januari is de ‘witte’ boerderij zwaar getroffen. Enkele bomen zijn op de boerderij gevallen en hebben hierbij flinke schade aangericht.

 

Witte boerderij

Een bouwkundige inspectie
Na de storm is de boerderij bouwkundige geïnspecteerd door onze afdeling Bouwvakken samen met het Monumenten Advies Bureau uit Nijmegen. Het doel van deze inspectie is om inzicht te krijgen in de schade. Na de inspectie worden de gegevens verwerkt tot een werkomschrijving zodat de uitgenodigde restauratie-aannemers een offerte kunnen indienen.

 

Witte boerderij

Werkomschrijving herstel Witte boerderij

Het Monumenten Advies Bureau uit Nijmegen heeft de werkomschrijving afgerond. Deze is nu naar de uitgenodigde restauratie-aannemers gestuurd zodat zij een offerte kunnen indienen. Grote klussen voor deze boerderij zijn onder andere het verwijderen van metselwerk van de voorgevel en linkerzijgevel, voor zover ze beschadigd en/of ontzet zijn. Alle herbruikbare materialen worden apart gehouden. Dit geldt in ieder geval voor bakstenen, daksporen en zwaardere constructiedelen.

 

Witte boerderij schade

Mortelsamenstelling

Een voorbeeld uit de werkomschrijving is de mortelsamenstelling. Hierover wordt gemeld dat voor het herstel van bestaand metselwerk en nieuwe delen die een constructief geheel vormen met bestaande delen, mortel moet worden samengesteld uit 1 deel gezeefd schelpkalk, 2,5 delen (schoongewassen) scherp zand en een kwart deel portlandcement. Het gebruik van chemische toeslagstoffen is niet toegestaan.

 

Witte boerderij april

De offertes zijn binnen

Alle vragen die de aannemers gesteld hebben zijn beantwoord en sommigen van hen zijn nog een keer komen kijken. Vrijdag 6 april was de laatste dag dat offertes ingediend konden worden. We zijn benieuwd wie aan de slag zal gaan.

 

Witte boerderij mei

De herstelwerkzaamheden zijn gestart

Bouwbedrijf Methorst uit Renkum is gestart met de herstelwerkzaamheden aan de witte boerderij. Onze tuindienst gebruikte de witte boerderij als werkplaats, maar is nu naar een andere plek uitgeweken. De tuindienst wil zo snel mogelijk terug naar hun boerderij; daarom heeft het herstel van de witte boerderij voorrang op dat van het tolhuisje. Het herstel is in volle gang: op de foto is de nieuwe balklaag al zichtbaar.

 

Witte boerderij mei2

Metselwerk

Het metselwerk met scheuren is verwijderd. Vele stenen zijn gebikt en er kan gestart worden met opbouwen. Aan de binnenkant van de boerderij worden nieuwe stenen gebruikt, aan de buitenkant worden de oude stenen herbruikt.

 

witte boerderij balken

Herbruik van balken

Deze grenen balken liggen klaar om hergebruikt te worden bij het herstel van de witte boerderij.

 

witte boerderij

Opbouw

Inmiddels wordt gewerkt aan het dak zoals te zien is op deze foto.

 

witte boerderij

Lagen

Op deze foto is goed te zien dat het dak uit verschillende onderdelen bestaat. Men start met slieten, daaroverheen wordt gaas aangebracht. Vervolgens komt een laag vlamdovende folie die wordt vastgezet met tengellatten. Hierop worden de panlatten vastgemaakt en tot slot worden de dakpannen gelegd.

 

witte boerderij

Samenspel van oud en nieuw

De donkere slieten zijn hergebruikt en de lichte zijn nieuw aangebracht.

 

witte boerderij

Metselwerk

Het rechterdeel van het zwarte vlak is opnieuw gemetseld. Hierbij is gebruik gemaakt van de oude bestaande stenen. Dit is ook goed te zien in het witte vlak, hier zie je soms een hergebruikte zwarte steen tussen. De rode stenen zijn nieuw.

 

witte boerderij

Vuilwerkers

Dit is de binnenzijde van de vormalige keuken. Hier zijn de beschadigde ‘vuilwerkers’ gebruikt.

 

witte boerderij

Vooraanzicht

Zo staat de boerderij er aan de straatkant nu bij.

 

 

Houd deze pagina in de gaten voor updates rondom het herstel!