De wegwerpcultuur
Doet je telefoon het niet meer? Ben je uitgekeken op je meubels na een jaar? Of wil je elk seizoen nieuwe schoenen? De tijd waarin wij vandaag de dag leven, maakt het mogelijk om onze spullen met één druk op de knop of een bezoekje aan de winkel te vervangen. Veel aanbod betekent lagere prijzen, waardoor we geneigd zijn om spullen snel te weg te doen en nieuwe te kopen.
Kortom; we leven in een wegwerpmaatschappij. En dat terwijl spullen vaak nog prima gerepareerd kunnen worden of een tweede leven kunnen krijgen. Als we terugkijken naar hoe we dat vroeger deden, dan kunnen we daar nog best wat van leren.
De slogan Waardeer het, repareer het! verwijst naar een campagne van SIRE uit 2019.
Waardeer het, repareer het!
Het museum heeft veel kledingstukken uit tijden dat textiel nog geen wegwerpartikel was en het als waardevol bezit werd gezien. Tot een paar decennia geleden werden versleten kledingstukken zorgvuldig gerepareerd. Het was toen een schande om met kapotte kleding te lopen, maar niet om gerepareerde kleding te dragen. Die reparaties moesten dan wel zo onzichtbaar mogelijk zijn, zeker in je nette kleren.
Lees het hele artikel
Een les van Tess
Je hebt de term vast wel eens horen vallen; fast fashion. Deze kledingproductie industrie is één van de meest vervuilende industrieën, waarbij massaproductie en een hoge omloopsnelheid de belangrijkste aspecten zijn. En dat maakt dat deze industrie zichzelf in stand houdt.
Maar stel nu dat we wat bewuster zouden stilstaan bij het kopen van kleding, zou het dan ook anders kunnen? Tess gaat op onderzoek uit.
Bekijk de video
Podcast: Kleine geschiedenis, grote verhalen
Luister nu naar de nieuwe podcast van het Nederlands Openluchtmuseum! In deze podcastserie nemen we een kijkje achter de voordeur van de mensen van toen. Zo vertellen we het kleine verhaal binnen het grote verhaal uit de geschiedenis.
We leven er ons leven in en ze zeggen iets over onze identiteit, gemoedstoestand of beroep: in deze aflevering praten we over kleding. We praten met conservator Jacco Hooikammer en Rosalie Sloof, kunst- en kostuumhistoricus
Beluister de podcast
Hergebruik in de collectie
In de collectie kleding en sieraden heeft het Openluchtmuseum mooie voorbeelden van hoe textiel in het verleden gekoesterd werd. Kledingstukken werden gerepareerd, stoffen zijn hergebruikt voor nieuwe kleren en bescherming werd aangebracht om slijtage te voorkomen. Ook bij de vervaardiging van sieraden en naai- en breigereedschap hebben voorwerpen en grondstoffen een nieuw leven gekregen. Bekijk objecten die dankzij dit herstel en hergebruik een bijzonder verhaal vertellen.
Bekijk de collectie
Wil je maandelijks een overzicht ontvangen met interessante artikelen, video's en podcasts? Meld je aan voor onze nieuwsbrief met Verdiepende content.
Ontdek één van onze andere thema's
-
Water in Nederland
Vriend óf vijand?
Bijna een derde van Nederland ligt onder zeeniveau, waardoor Nederlanders door de eeuwen heen hebben moeten leren omgaan met de constante dreiging en gevaar.
-
Wonen & het alledaagse leven
Van platteland tot stad
Al vanaf de prehistorie wonen mensen op plekken, toen nog in hutten of in grotten. Later wordt ontdekt dat het leven in een grotere groep veel veiligheid biedt, waardoor de eerste dorpen ontstaan.
-
Openbaar vervoer in Nederland
Verbindingen door het hele land
Elke dag reizen in Nederland een groot aantal mensen met het openbaar vervoer. Een groot netwerk zorgt ervoor dat Nederlanders zich gemakkelijk van A naar B kunnen verplaatsen. Spoorlijnen voor de grotere afstanden en metro's, trams, bussen en veerdiensten voor de meer regionale verbindingen.