IJssalon Venezia
Even lekker een écht Italiaans ijsje halen in het Openluchtmuseum? De deuren van de splinternieuwe IJssalon Venezia zijn geopend.
Nou ja, ‘splinternieuw’, het bijzondere van deze salon is dat het een zorgvuldig gereconstrueerde versie is van Venezia zoals het er in de jaren zestig in Utrecht heeft uitgezien: de originele toonbank, de kenmerkende neonverlichting. Omdat het oude interieur van Venezia te kwetsbaar is voor een gebruikslocatie is ervoor gekozen het interieur zo natuurgetrouw mogelijk na te maken, met toevoeging van enkele originele elementen.
Carlo De Lorenzo: “Wij zijn trots dat het originele interieur van Venezia in de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum is opgenomen en zo bewaard blijft voor toekomstige generaties. Venezia in het Openluchtmuseum is helemaal ingericht zoals het er in de jaren zestig in Utrecht heeft uitgezien. Het is alsof ik terug ben gegaan in de tijd, toen ik bij mijn vader en broer tijdens de schoolvakanties in de ijssalon werkte. De inrichting met de beeldbepalende toonbank is perfect gereconstrueerd. Zelfs de tegels die in de jaren zestig op de vloer lagen zijn terug.”
IJshistorie
In Utrecht opende kort na 1928 de allereerste Italiaanse ijssalon van Nederland. Het was een boerenzoon uit de Dolomieten, Guido De Lorenzo, die zijn geluk hier beproefde. Door het destijds hypermoderne neonlicht, de spiegels, Italiaanse muziek en het heerlijke ijs groeide Venezia in de jaren zestig uit tot een van de mooiste en meest bezochte horecagelegenheden van Utrecht.
Ambachtelijk ijsbereiders
In de ijssalon vertellen we het verhaal van de Italiaanse migranten die naar Nederland kwamen en ons land op veel fronten hebben verrijkt. Bijvoorbeeld qua taal, muziek en ook culinair: denk aan pizza, lasagne, espresso, cappuccino, latte macchiato en niet in de laatste plaats natuurlijk Italiaans ijs. In de eerste helft van de twintigste eeuw kwamen ijsmakers vanuit voornamelijk Noord-Italië naar Nederland. Het ambachtelijk Italiaanse ijs dat te koop is in Venezia wordt in Arnhem gemaakt door Carlo en Massimo De Lorenzo, tweede en derde generatie Italiaans ambachtelijk ijsmakers in Nederland (zoon en kleinzoon van grondlegger Guido De Lorenzo).
Massimo De Lorenzo: “Voor Venezia in het Openluchtmuseum maken wij ambachtelijk ijs in de zeven smaken van destijds, smaken die nog steeds erg populair zijn in Nederland, te weten; vanille, aardbei, citroen, chocola, mokka, malaga en hazelnoot.”
Het verhaal van de Italiaanse migranten
Voor de Italiaanse migranten was het niet altijd gemakkelijk. Bij een landelijke protestdemonstratie in 1935 bijvoorbeeld stellen 300 Nederlandse ijsmakers een petitie op aan de Nederlandse regering met het verzoek om Italianen niet langer in Nederland toe te laten. Alle Italiaanse ijsbereiders moesten volgens de petitie ‘naar huis’ worden gestuurd. Gelukkig is het nooit zover gekomen.
De realisatie van ijssalon Venezia in het Nederlands Openluchtmuseum is tot stand gekomen door een genereuze bijdrage van de Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum.
Dit vind je misschien ook interessant
-
-
In het Openluchtmuseum breekt de ijstijd aan
Even lekker een ijsje halen. Het is nu een vast onderdeel van ons dagelijks leven. Zeker op warme dagen, als we op de fiets verkoeling zoeken, strijkt half Nederland neer bij een ijssalon. Dat ijs heeft een lange voorgeschiedenis.
-
Venezia, de oudste Italiaanse ijssalon in Nederland nu in het Openluchtmuseum te zien
31/05/2021