-
Open Het Dorp!
Een korte geschiedenis van een Arnhemse woonwijk voor mensen met een handicap
-
Kakhuisjes en buitenkeukens
De groene rondleidingen in het Openluchtmuseum leiden onder andere langs de erven van onze boerderijen. Hier kan je leren dat de boeren vroeger grotendeels zelfvoorzienend waren: ze verbouwden hun eten, maar ze hadden ook kruiden om het eten smakelijk te maken en ze hadden zelfs planten die als geneesmiddel dienden. Mooi om te zien en goed om te weten, maar hadden de burgers in de steden ook zo'n goed gevulde tuin?
-
Verstedelijking in Nederland
Al vanaf de prehistorie hebben mensen een woonplaats, toen nog in hutten of in grotten. Niet lang daarna wordt ontdekt dat het leven in een groep veel veiligheid biedt. Dorpen groeien uiteindelijk uit tot steden, maar die zien er dan nog heel anders uit dan de stad zoals we die vandaag de dag kennen.
-
Wonen: van krot tot grachtenpand
Podcast: Kleine geschiedenis, grote verhalen
Vanuit de opkamer van Herberg de Hanekamp maken we 'Kleine geschiedenis, grote verhalen': een podcastserie van het Nederlands Openluchtmuseum. Met schrijvers en wetenschappers duiken we in het verleden en met medewerkers van het Openluchtmuseum bespreken we bijzondere collectiestukken uit het park én het depot en nemen we een kijkje achter de voordeur van de mensen die vroeger leefden.
-
De Amsterdamse school: een museum om de hoek
Normaal is het drukker rond haar woning, toeristen komen uit de hele wereld om haar buurt te bewonderen. We bevinden ons in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Ilse staat voor haar tuinhuisje midden in Het Schip, een woonblok gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.
-
Kolen, olie en gas
In 2022 staan de winning en het gebruik van aardgas en andere fossiele brandstoffen steeds meer ter discussie. Vervuiling, aardbevingen in Groningen en temperatuurstijging door de uitstoot van koolstofdioxide zorgen ervoor dat aardgas niet meer gezien wordt als dé manier van verwarmen en stroom opwekken. Ook dankzij de stijgende gasprijzen wordt gekeken naar andere energiebronnen, zoals wind-, water- en zonne-energie. Zo’n 60 jaar geleden werd het gebruik van aardgas nog als een belangrijke vooruitgang gezien.
-
Het verhaal van Peggy Vastbinder
In onze videoserie ‘Het verhaal van’ ontdek je wat de presentatoren van het Nederlands Openluchtmuseum zo leuk en uniek vinden aan hun werk.
-
'Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf'
Met de oorlog in Oekraïne neemt ook de angst voor een (nucleaire) oorlog in Europa toe. Niet voor het eerst: ten tijde van de Koude Oorlog wordt in de jaren zestig serieus rekening gehouden met het uitbreken van een (nucleaire) Derde Wereldoorlog. De Nederlandse overheid besluit daarom tot een voorlichtingscampagne, waarmee de bevolking geïnformeerd wordt over de gevaren van zo’n oorlog en wordt geïnstrueerd hoe in zo’n situatie te handelen. In de bibliotheek van het Nederlands Openluchtmuseum is een aantal van deze voorlichtingspublicaties te vinden.
-
Luciferdoosje en loterijlot
Een kleinood dat herinnert aan een grootse gebeurtenis
Veel alledaagse voorwerpen verbruik je. Zoals lucifers. Is een doosje leeg, dan functioneert het soms misschien enige tijd als speelgoed, knutselt een kind ermee of worden er kleinigheden in bewaard. Meestal is de laatste bestemming de afvalbak. Dit luciferdoosje niet. Geen van de lucifers is aangestreken; het complete doosje is bewaard, misschien wel gekoesterd.
-
Hoort Adele thuis in een museum?
Wat hoort thuis in een museum? Kunst? Moet deze kunst mooi of knap gemaakt zijn? Wat als het gaat om spullen die zijn gebruikt in het dagelijks leven? Moeten ze uniek zijn of juist heel gewoon? Moet het voorwerp op het punt staan om te verdwijnen, of mogen ook de spullen van ‘nu’ worden verzameld? Moeten we weten hoe het voorwerp is gebruikt, of moet het voor zich spreken? Moet het voor altijd worden bewaard? Dat zijn vragen waar musea dagelijks mee te maken hebben.
-
Amsterdamse witwerkers
De IKEA van de 18e eeuw
-
Hoe oud ben je?
Eén ding is voor iedereen gelijk: de tijd tikt voort. Als iemand waarmee je wel wat zou willen beginnen vraagt hoe oud je bent, kun je natuurlijk gewoon je geboortedatum aanhouden. Persoonlijk heb ik nooit zo begrepen waarom de dag waarop je moeder de grootste pijn leed zo’n heugelijk feit is. Het moment van conceptie lijkt veel meer een feestje waard. Of zijn we zo oud als ons eitje, dat ontstond toen je moeder zelf nog een embryo was? Dat maakt velen van ons al 25 jaar ouder. Maar eigenlijk moeten we naar de bouwstenen kijken, ons DNA. Hoe oud is dat?
-
Hoe een kappersbezoek van Evert Root leidde tot knipkunstwerken
Meer dan 250 knipkunstwerkjes in de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum zijn van de Amsterdamse knipkunstenaar Evert Root (1897-1981). Na zijn dood werden ze geschonken aan het museum. De variatie aan onderwerpen is groot: van bijbelverhalen tot sprookjes, landschappen, naakte figuren, portretten en alledaagse taferelen. In 1974 vertelde Root in een kranteninterview: ‘Je moet het zo zien: ik teken eigenlijk met m’n schaartjes. Alles wat ik zie of gezien heb, kan ik knippen. Paardjes en olifantjes knip ik zo “uit m’n bolleboossie”.’ Root had geen favoriete onderwerpen: ‘Ik knip vaak wat gevraagd wordt, al knip ik wel graag “uit de oude tijd”. Kinderen en mannen met klompen aan, een petroleumventer achter z’n karretje…’
-
Gourmetten: een typisch Nederlandse eettraditie?
Het is tweede kerstdag 2011; het gourmetapparaat wordt maar niet warm. De familie Tielemans uit Malden zit aan tafel met daarop de gourmetset die je nu terug te vinden is in onze collectie.
-
Hoe de televisie onze avondbesteding veranderde
Ruim een halve eeuw geleden nam de televisie onze huiskamer over. Het toestel bracht hele straten samen. Nu kijken we meestal alleen of in een klein gezelschap, vanaf de bank of een luie stoel.
-
Is dit al geschiedenis?
Weet jij nog wanneer je je eerste smartphone kreeg? En is zo'n 'oude' smartphone dan eigenlijk al geschiedenis?
-
'Het voelt een beetje dubbel'
Tess gaat de straat op met een Delfts blauw bordje dat een bijzonder verhaal vertelt. Zie jij wat erop staat?