U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Water in Nederland
Bijna een derde van Nederland ligt onder zeeniveau, waardoor Nederlanders door de eeuwen heen hebben moeten leren omgaan met de constante dreiging en gevaar.
Toch heeft water ons land ook heel veel gebracht. Zo konden goederen gemakkelijk vervoerd worden over water, waardoor er veel geld te verdienen viel met handel. Liepen de zaken heel goed, dan groeide een dorp vaak uit tot stad, zoals bijvoorbeeld Amsterdam.
Wat voor relatie heeft Nederland met water? Zien we het als vriend óf vijand?
Lees, bekijk en luister de verhalen over water
-
Waterwonen: op het water omzien naar elkaar
Water is ‘thuis’ voor waterbewoners. In Nederland drijven er zo’n 12.000 woonboten in waterwegen door landschappen en rondom havensteden. Om en nabij de 25.000 mensen wonen op zo’n boot of ark. Er zijn verschillende soorten waterwoningen. De woonark bijvoorbeeld, met betonnen, stalen of kunststof bak. Daarin wonen veruit de meesten. Maar ook de schark, een romp van een varend schip met opbouw, wordt bewoond. En tot slot zijn er varende woonschepen. Het ‘waterwonen’ - wonen op en het leven met water - is sinds 2021 bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
-
Een Noorse woning in Raamsdonksveer
Bezoekers van het café ‘op Sandoel’ in het Brabantse Raamsdonksveer gaan op zaterdagavond 31 januari 1953 vroeger naar huis dan anders. Ze zijn gealarmeerd omdat het water na de vloed veel hoger blijft dan normaal. Op weg naar huis waarschuwen ze de buurtbewoners. Bewoners van de lage kant van Sandoel zoeken toevlucht bij de buren aan de hoge kant, onder andere in het huis van de familie Luijbregts op Sandoel 17.
-
-
De zee geeft, de zee neemt
Een herinnering aan het water
In 1421 werd het zuidwesten van ons land getroffen door een enorme overstroming. De dorpen in de Grote Waard nabij Dordrecht werden door het water verzwolgen of onbewoonbaar. De storm die wij kennen als de Sint-Elisabethsvloed heeft zelfs ons landschap blijvend veranderd; want waar vroeger werd gewoond en geakkerd vind je nu de Biesbosch.
-
Nederland Waterland
Al eeuwenlang weten Nederlanders hoe ze zich tegen water moeten beschermen. Vroeger bouwden mensen terpen om op te wonen, daarna kwamen de dijken en molens en nog later gemalen en deltawerken om ons land en zichzelf te beschermen.
-
Het verhaal van Ada Meurs
In onze videoserie ‘Het verhaal van’ ontdek je wat de presentatoren van het Nederlands Openluchtmuseum zo leuk en uniek vinden aan hun werk.
-
Water: vriend óf vijand?
Podcast: Kleine geschiedenis, grote verhalen
Vanuit de opkamer van Herberg de Hanekamp maken we 'Kleine geschiedenis, grote verhalen': een podcastserie van het Nederlands Openluchtmuseum. Met schrijvers en wetenschappers duiken we in het verleden en met medewerkers van het Openluchtmuseum bespreken we bijzondere collectiestukken uit het park én het depot en nemen we een kijkje achter de voordeur van de mensen die vroeger leefden.
-
Omgaan met droogte
Putten, pompen, sprengen en een ‘verdwenen’ waterkelder verbinden het Nederlands Openluchtmuseum met een lopend onderzoeksproject over het omgaan met droogte.
Wil je maandelijks een overzicht ontvangen met interessante artikelen, video's en podcasts? Meld je aan voor onze nieuwsbrief met Verdiepende content.
Gerelateerde museale gebouwen in ons museum