Molukse gemeenschap in Nederland
In 2021 is het zeventig jaar geleden dat er ongeveer 12.500 Molukkers op dienstbevel uit Indonesië naar Nederland komen. Veel van hen zijn beroepsmilitair in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). In Nederland wacht hen een kille ontvangst. Hun verblijf zou tijdelijk zijn, maar duurt al zeven decennia.
Wat is eigenlijk de geschiedenis van Molukkers in Nederland? Hoe kijken zij terug op hun gedwongen vertrek? Hoe hebben zij hun leven in Nederland opgepakt en vorm gegeven? En wat is het verhaal achter de Molukse barak in het Nederlands Openluchtmuseum?
Podcast: Een huis ver van thuis
In onze podcastserie Kleine geschiedenis, grote verhalen nemen we een kijkje achter de voordeur van de mensen van toen.
In deze aflevering praten we over de komst van de Molukse gemeenschap in Nederland, in 2021 precies 70 jaar geleden. We praten met gepensioneerd wetenschappelijk medewerker Leendert van Prooije en Rein Sohilait, onderdeel van én zeer actief binnen de Molukse gemeenschap.
Beluister de podcast
Presentator Juressa vertelt:
'Bezoekers vragen vaak: Molukkers, wat heeft dat eigenlijk met Nederland te maken? Dan leg ik dat uit, laat ik zien waar dat was, de specerijenhandel. Als je dan echt contact krijgt, trek ik mijn familieverhaal er soms bij. Ik ben dan de derde generatie die ze dat nu moet vertellen. Dat hebben ze nooit geweten, daar schamen ze zich voor.'
Lees het hele verhaal van Juressa
Maak kennis met presentator Han
Eén van de gebouwen in het Openluchtmuseum is de Molukse barak. In totaal worden ruim 12.000 mensen overgebracht naar barakkenkampen zoals dit woonoord in Lage Mierde. Tijdelijk, is de bedoeling. De heimwee is groot – de koffers naast de bedden doen dienst als kledingkast, maar laten ook zien dat de bewoners klaar zijn om elk moment weer naar huis te gaan. Maar voor de meesten komt dat moment nooit. Han is presentator op deze bijzondere locatie.
Bekijk de video
Een ongemakkelijke geschiedenis
Een sobere barak in het Nederlands Openluchtmuseum vertelt één van de pijnlijke en ongemakkelijke verhalen uit de Nederlandse geschiedenis. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw leven in en rond dit houten gebouw achttien Molukse gezinnen. Noodgedwongen komen zij zeventig jaar geleden naar Nederland toe en gaan niet meer terug.
Hoe is dat zo gekomen?
Lees het artikel
Eten wat de pot schaft: Papeda
In 1951 komen ruim 12.500 Molukkers naar Nederland. Ze kunnen niet langer in Indonesië blijven en kunnen niet terug naar de Molukken. De Molukkers moeten erg wennen aan het Nederlandse eten. Een recept van die tijd ...dat zij omturnden op hun manier: Papeda.
Bekijk het recept voor Papeda
Eten wat de pot schaft: Tjolo
De Molukkers moeten erg wennen aan het Nederlandse eten. Op een gegeven moment gingen ze zelf koken. Toen gingen ze aan de slag met roerbakken. Met zout, peper en citroenen kwamen ze een heel eind. Vanaf dat moment kregen de Hollandse dames kookles van onze oma's.’
Bekijk het recept voor Tjolo
Wil je maandelijks een overzicht ontvangen met interessante artikelen, video's en podcasts? Meld je aan voor onze nieuwsbrief met Verdiepende content.
Gerelateerde museale gebouwen in ons museum