U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Recept: suddervlees
Eten doen we natuurlijk al zolang de mens bestaat, maar er is wel een hele hoop veranderd door de eeuwen heen. Als we alleen al kijken naar de ontwikkeling van eten en drinken sinds 1900, kunnen we ons bijna niet voorstellen dat men een kleine 100 jaar echt op die manier leefde.
Waarschijnlijk was heel Nederland afgelopen weken druk bezig met het jaarlijkse kerstdiner. Nu kerst voorbij is, is het tijd voor andere winterse recepten. Mocht je nog inspiratie nodig hebben voor een lekkere maaltijd deze winter, dan lees je hier hoe je sudder hamlappen maakt.
Benodigdheden
- 4 hamlappen
- Halve pot perenappelstroop uit het museum
- 5 eetlepels gele mosterd
- 2 eetlepels bijenhoning
- Roomboter
- 2 uien
- Zout
- Laurierbladeren
- 10 Kruidnagels
Bereidingswijze
Laat de 4 hamlappen gedurende 1 nacht in een marinade liggen. In de marinade zitten een halve pot stroop en 5 eetlepels gele mosterd. Beiden zijn gemaakt in het Nederlands Openluchtmuseum. Daarbij 2 eetlepels bijenhoning en een gesnipperd uitje en een snufje zout.
De volgende dag de hamlappen uit de marinade halen, aanbraden in roomboter. 4 laurierbladeren en 5 kruidnagels erbij. Vervolgens met een scheutje water en de resterende marinade bij de hamlappen doen. Schil en snij 1 grote ui doormidden. Druk in iedere helft 2 á 3 kruidnagels. Laat deze mee sudderen met het gebraden vlees. Het geeft een heerlijke smaak. Ongeveer 1 uur laten pruttelen. Niet te lang, anders wordt het vlees te droog. De jus van het vlees dikt in door het sudderen.
Heerlijk met een puree van aardappel en de échte wintergroenten, zoals pastinaak, koolraap, wortel en knolselderij.