Nederlandse ambachten
Tijdens de Middeleeuwen ontstaan in de Nederlandse steden allerlei verschillende ambachten. Denk bijvoorbeeld aan bakkers, smeden, brouwers en molenaars. Ook op het platteland worden veel inventieve uitvindingen gedaan die uitgroeien tot ambachten, zoals het bewerken van vlas of het maken van klompen.
Ambachten worden nog altijd doorgegeven. Het wordt tegenwoordig vaak gezien als iets nostalgisch: iets dat nu niet meer plaatsvindt. En dat is niet helemaal terecht, want ambachten zijn nog steeds erg belangrijk voor de economie van ons land.
Wat hebben ambachten voor Nederland betekend en wat kunnen we nú nog met de kennis van de vaklieden?
Gereedschap voor het vakwerk
Ieder ambacht is uniek en vereist speciaal gereedschap. Veel van die gereedschappen zullen jongeren van nu waarschijnlijk niet meer herkennen.
Wie laat er tegenwoordig nog haar kousen herstellen? En waarvoor gebruik je eigenlijk een hazenpootje?
Bekijk gereedschap uit onze collectie
Ambachtelijk ijs in het Openluchtmuseum
Even lekker een ijsje halen. Het is nu een vast onderdeel van ons dagelijks leven. Zeker op warme dagen, als we op de fiets verkoeling zoeken, strijkt half Nederland neer bij een ijssalon. Maar ambachtelijk ijs bereiden is zo makkelijk nog niet. Het vergt tijd en ervaring en de ingrediënten waren vroeger vrij duur.
Deze zomer openen we de ambachtelijke Italiaanse ijssalon Venezia in het Openluchtmuseum. Conservator Hans Piena schreef daar een artikel over.
Lees het artikel
Een les van Tess
Nederland telt vandaag de dag nog heel veel ambachtslieden. Sommige historische ambachten zijn grotendeels overgenomen door machinewerk en sommige ambachten hebben zich kunnen aanpassen aan de tijd en bestaan nog steeds.
Tess gaat langs bij een moderne smederij in Andelst en maakt kennis met een echte Friese houtsnijder. Blijven ambachten bestaan of zullen ze langzaam verdwijnen?
Bekijk de video
Creatief in de ambachtenwerkplaats
In onze overdekte Ambachtenwerkplaats kun je zelf aan de slag met oude ambachten! Maak kennis met het bewerken van hout of leer de kunst van het Staphorster stipwerk. Er zijn verschillende workshops die je kunt volgen in de werkplaats.
Ontdek de workshops
Maak kennis met bakker Martin
Als je het museum bezoekt, zul je vast en zeker de bakkerij op het Zaanse plein binnenstappen. Grote kans dat je daar Martin, onze meesterbakker, aan het werk ziet. Martin is al zijn hele leven bakker en sinds anderhalf jaar kun je hem vinden in het Openluchtmuseum. Hij wil graag Oudhollandse recepten weer nieuw leven in blazen.
Wat maakt zijn werk in het museum zo bijzonder?
Bekijk de video
Object van de Maand
Nederland staat in de top vijf zuivelexporterende landen van de wereld. Een ongelooflijke prestatie voor zo'n klein landje. En de traditie van zuivelexport is lang. Al vanaf de zeventiende eeuw staat Holland bekend om de Goudse en Edammer kazen en Friesland om zijn boter. Niet gek dus dat het Nederlands Openluchtmuseum in 1992 juist een zuivelfabriek opneemt in zijn collectie gebouwen.
Hoe werd er vroeger in de fabriek roomboter gemaakt? En waarom staat de fabriek nu in het museum?
Lees meer over het Object van de Maand
Amsterdamse witwerkers
De Ikea van de 18e eeuw
Tijdens de Gouden Eeuw werd in Hollandse steden een nieuwe woontrend geboren: beschilderd meubilair. Met het groeien van de Hollandse steden, kregen vaklieden de mogelijkheid om zich te specialiseren in beschilderd houtwerk. Hun meubels maakten ze van wit naaldhout, vandaar dat ze de naam ‘witwerkers’ kregen. Een nieuw beroep was geboren.
Conservator Hans Piena schreef een artikel voor Oneindig Noord-Holland.
Lees het artikel
Wil je maandelijks een overzicht ontvangen met interessante artikelen, video's en podcasts? Meld je aan voor onze nieuwsbrief met Verdiepende content.
Dit vind je misschien ook leuk