U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Landbouw in Nederland
Het Nederlands Openluchtmuseum is van oorsprong sterk gericht geweest op het bewaren van collecties die betrekking hebben op de agrarische samenleving.
Op het gebied van landbouw is er dan ook een gevarieerde collectie in het museum aanwezig, zoals kruiwagens, klompen, zaai-, oogst- en dorswerktuigen en handgereedschap zoals hooivorken en aardappelrooidopjes. Gerelateerd hieraan is de collectie dierverzorging en dieruitrusting, met onder meer verzamelingen uit de bijenteelt en grootveeverzorging. Daarnaast heeft het museum een aantal bijzondere werken waarop het verrichten van arbeid op het platteland afgebeeld staat. Hieronder is een selectie van deze collecties te zien.
Stalen biggenklem
(Objectnr. N.16761)
Deze klem, uit ca. 1970, werd gebruikt bij een boerenbedrijf in Heide om biggen liggend op de rug in te klemmen om ze vervolgens met een mesje te castreren.
IJzeren vuurkorf
(Objectnr. NOM.6238-46)
Deze ijzeren vuurkorf werd gebruikt voor het uitstrooien van gloeiende kooltjes over het land. Dat werd gedaan om de bovenlaag van het land af te branden voor het lenen van bijvoorbeeld boekweit.
Pastel van stro dorsen
(Objectnr. PR.19495)
Op deze pastel uit ca. 1935 zie je mannen die aan het dorsen zijn. Centraal staat een dorskast, die aangedreven wordt door een locomobiel. Rechts worden korenschoven op een boerenkar met paard aangeleverd.
Boerenwagen, nieuw Groninger model
(Objectnr. NOM.34963-63)
Deze boerenwagen werd gebruikt voor het agrarisch transport van een heleboel verschillende producten: tarwe, haver, gerst, strobalen, suikerbieten, vlas, erwten en witte klaver. Het paard liep voor de wagen, de voerman ernaast. De wagen heeft geen versieringen. Wel staan op de achterkant, aan weerszijden van het jaartal 1918, links de initialen KhV en rechts de initialen ID.
Oogsten van hennep
(Objectnr. NOM.36363-66)
Dit schilderij uit 1784 komt uit een serie van zeven schilderingen en is afkomstig uit een touwslagerij in Gouda. Het werd oorspronkelijk toegepast als wandbekleding. In Gouda werden van oudsher veel touwslagerijen gevonden en de stad was de marktplaats voor de in de omgeving verbouwde hennep.
Tuinderskruiwagen
(Objectnr. NOM.29252-59)
Deze handkruiwagen werd tot de Watersnoodramp in 1953 gebruikt voor het vervoeren van mest, tuinaarde en veldvruchten. De last werd niet, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, verdeeld boven het wiel, maar erachter. De wagenmaker die deze kruiwagen maakte, schilderde altijd de naam van de eigenaar op de kruiwagen.
Stoomlocomobiel Tarzan uit 1938
(Objectnr. NOM.43914-73)
Stoomlocomobielen werden tot in de jaren 1960 gebruikt. Ze speelden een belangrijke rol in de landbouw en de industrie bij de aandrijving van werktuigen, zoals dorsmachines, kafmolens en zaag- of heimachines.
De Tarzan heeft nog tot in 1973 gefunctioneerd om een dorsmachine in de Anna Paulownapolder aan te drijven. De stoomlocomobielen illustreren de versnelling die in Nederland vanaf het einde van de negentiende eeuw plaatsvond.
Veenklompen
(Objectnr. NOM.44624-73)
Dit paar mannenklompen werd vastgemaakt op een paar houten plankjes en gebruikt van 1920 tot 1940. Dergelijke klompen zijn gebruikt door veenwerkers bij het aantrappen van de baggerspecie op de legakkers, het zogenoemde turftrappen.
Ferguson petroleumtractor
(Objectnr. NOM.50671-79)
Vlak na de Tweede Wereldoorlog ontving Nederland Marshallhulp, het economische wederopbouwprogramma uit de Verenigde Staten. Veel boeren kochten vervolgens met gunstige leningen een tractor, zoals deze Ferguson TE20. Ook traditionele landbouwwerktuigen werden destijds ingeruild voor moderne, internationale modellen.
Aardappelrooidopjes
(Objectnr. N.23639)
Aardappelen worden verbouwd op vrijwel alle grondsoorten. In het verleden was dat zeer arbeidsintensief. Lange tijd werd het meeste werk met de hand gedaan. Aardappelen werden gepoot in 'ruggen', evenwijdig lopende verhoogde rijen. Bij het rooien in september hielp de hele familie mee, ook vrouwen en kinderen.
De knollen werden met de hand uit de grond gewoeld en het was geen overbodige luxe om daarbij de vingers met dopjes te beschermen. Voorzichtigheid was geboden, want de dunne aardappelschil beschadigde snel.