U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Kindererf
Al jarenlang is het Kindererf een geliefde plek voor veel bezoekers. De afgelopen tijd hebben we gewerkt aan een nieuwe inrichting van het erf, de tuinen, boerderij en schuur. Op 28 april is het zover, het Kindererf gaat weer open.
Het erf
Duurzaamheid staat centraal op het nieuwe Kindererf. Gastworm Wiep neemt de bezoekers mee naar alle locaties. Op het erf komen verschillende activiteiten terug, zoals het oefenen van het melken van een koe, emmers dragen met een juk en de was doen met een wringer. Nieuw is het wormenhotel. Hier wordt meer verteld over verschillende soorten wormen. Als je geluk hebt, kun je ze ook zien. Je wordt geïnspireerd om je eigen kunst te maken aan de waslijn, net als kunstenaar Helga Stentzel. Kippen scharrelen in hun nieuwe kippenhok.
De tuinen
Rondom de boerderij en de schuur liggen verschillende soorten tuinen. De tuin van André Jurrius staat vol met lupine, een lekkere boon met veel eiwit erin, een prima vleesvervanger. Janneke van Bergens mooie tuin is geïnspireerd op de tuin van de eigenaar van de boerderij in 1599. Andere tuinen die te bekijken zijn, zijn die van Driek de Klerck, die rond 1900 met zijn gezin op de boerderij woonde, en de groentetuin van Cornelia en Abraham van Poppel. Zij waren de laatste eigenaren voordat de boerderij in 1972 naar het Nederlands Openluchtmuseum werd verplaatst.
De Vlaamse schuur
De wereld van Wiep de Worm – de kringloop van poep tot plant - vind je in de Vlaamse schuur. Deze Vlaamse schuur maakte in de 18e en 19e eeuw deel uit van een gemengd bedrijf in het Brabantse Etten-Leur. In de schuur werden akkerbouwproducten opgeslagen. Het wordt een Vlaamse schuur genoemd, omdat dit type in Vlaanderen (de Belgische Kempen) veel voorkomt. Nu ontdekken kinderen hier spelenderwijs hoe (boeren)grond gezond wordt en blijft.
De boerderij
De boerderij uit Etten-Leur stamt uit de 16e eeuw en is sindsdien een paar keer verbouwd. In 1880 werd de boerderij verhuurd aan drie families. Zo ontstond een dubbele woning in het woongedeelte, met extra ramen en deuren. Nu zijn er in deze boerderij workshops te volgen, zoals het maken van je eigen Wiep-sokpop. Tegelijkertijd ontdek je hoe vroeger kleding keer op keer opnieuw gebruikt en gerepareerd werd. De speciale ‘Feest!’-ruimte is er nog steeds. Hier kun je meedoen met feestelijke gebruiken uit allerlei culturen in Nederland.
Jo-Ann van den Berg
Projectleider
Sandra Overweg
Conceptontwikkelaar