U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Het verhaal van Tim Smeets
In onze videoserie ‘Het verhaal van’ ontdek je wat de presentatoren van het Nederlands Openluchtmuseum zo leuk en uniek vinden aan hun werk.
Conservator Tim aan het woord:
‘Mijn naam is Tim Smeets en ik ben conservator in het Nederlands Openluchtmuseum. Ik werk hier nu ongeveer tweeënhalf jaar. In die tijd heb ik me voornamelijk beziggehouden met de collectie van het museum. Dat betekent dat ik ga over de verzameling Wonen en dat kan eigenlijk van alles zijn. Alles wat met interieur te maken heeft en het dagelijks leven rond het huis, maar bijvoorbeeld ook het vakantiehuisje van Rietveld.
Het huisje is afkomstig van een camping in Markelo – in Twente – en is ontworpen door Rietveld. Het werd in 1951 gebouwd. Op deze camping heeft het huisje decennialang gestaan, zonder dat het werd gebruikt. Het vakantiehuisje is in 2007 in het Openluchtmuseum geplaatst, nadat het heel lang niet meer werd gebruikt. Het heeft staan verstoffen op de camping in Markelo. Dat is voor ons een zegen geweest, omdat de inrichting min of meer behouden werd en dat maakt dat heel veel in deze vakantiewoning authentiek is.
Dit gebouw staat in het museum om twee redenen. Aan de ene kant willen we graag laten zien hoe Nederlanders vakantie vierden in de 20e eeuw. Aan de andere kant laten we zien dat Rietveld de ontwerper van dit huisje is. We kennen hem van wat grotere gebouwen en ook wel sociale woningbouw, maar minder van de vakantiehuisjes die die heeft ontworpen.
Binnen is eigenlijk over alles nagedacht, bijvoorbeeld over de verlichting. In het hele huisje hangen maar twee lampjes, die het complete gebouw verlichten. Het meest in het oog springende voorbeeld is eigen het opklapbed dat je in de woonkamer ziet. Je ziet daar een ophangsysteem voor een bed en het bed is ook een tafel. Dus overdag kon je het uitklappen en ’s avonds kon je er met z’n tweeën in liggen. Interessant is ook dat de meubels ontworpen zijn om makkelijk te gebruiken. Je kunt ze overal neerzetten, ook buiten. Het is een echte Rietveld, alleen zijn ze gemaakt van hele goedkope materialen. Ze zijn gemaakt van vurenhout, dat is ook het soort hout waar je bijvoorbeeld pallets van maakt. Daarom worden ze ook wel Kratstoelen genoemd en deze stoelen en werden ontworpen in de jaren 30.
Wat ik zo ontzettend leuk vind aan dit werk, is dat de voorwerpen die je hier ziet ook echt door mensen gebruikt zijn. Ze vertellen het echte verhaal over vakantie vieren in Nederland. Je kan voelen hoe dat ongeveer geweest moet zijn; het was wat meer sober, de stoelen zaten net wat minder lekker. Als je tegenwoordig naar een camping gaat, word je helemaal verzorgd en krijg je alles wat je nodig hebt. In dit huisje moet je zelf textiel meenemen, dus je moet bijvoorbeeld zorgen voor eigen beddengoed. De mensen die hier kwamen overnachten, werkten vaak bij de Albatros fabriek. De fabriek was één van de opdrachtgevers van dit huisje. Veel mensen die hier kwamen moesten dus hun eigen beddengoed meenemen, of je kon beddengoed en handdoeken lenen van de Albatros. Daar stond dan een klein Albatrosje op, zodat je het niet per ongeluk mee naar huis nam. Voor onze collectie zou het ontzettend leuk zijn als we textiel zouden kunnen verwerven waar dat kleine albatrosje op staat. Zo kunnen we de inrichting nog completer maken.
Het belangrijkste dat wij doen in het museum, is ervoor zorgen dat we de voorwerpen goed kunnen beheren en dat ze worden behouden voor de toekomst.
En om een zo echt mogelijk beeld te geven, kleuren we het verleden soms enigszins bij.’
Dit vind je misschien ook leuk
-
Avontuurlijk kamperen
Veel Nederlanders brengen de zomer van 2020 én 2021 in eigen land door. Velen zullen kampeerspullen tevoorschijn halen, of ze zelfs nieuw aanschaffen. Hoe ging dat vroeger?
-
Souvenirs: Wat neem jij mee?
Het ligt voor de hand dat je een aandenken wilt als je een stad of streek hebt bezocht. Als je deze zomer op vakantie gaat, is de kans groot dat je op zoek gaat naar een souvenir. Misschien heb je van te voren bedacht wat het gaat worden of doe je ter plekke een impuls aankoop: een mok of een magneet voor op de koelkast.
-
Nederland Kampeerland
Generaties Nederlands brachten en brengen weekenden en vakanties op de camping door. Vouwwagens, tenten, caravans, gastoestelletjes, campingstoeltjes: In Nederland wonen talloze kampeerliefhebbers. Is dat altijd al zo geweest? Sinds wanneer kamperen wij massaal? En kun je ook 'leren' kamperen?