Collectieobjecten: echt of nep
Wat zijn objecten en wat zijn rekwisieten in het museum?
Het Nederlands Openluchtmuseum beheert een zeer grote collectie. In het zojuist in gebruik genomen Collectiecentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort bevindt zich een groot deel van deze collectie, o.a. fietsen, arrensleeën, een ruim 7000 kilo wegende stoommachine en een dansorgel van meer dan vijf meter hoog. Ook in ons museum staat collectie, deze wordt beheerd door de afdeling collectiebeheer, maar er is in Arnhem ook een afdeling rekwisietenbeheer. En daar komt regelmatig de vraag binnen: “Wat is nu eigenlijk echt en wat is nep in het museumpark?”. Het leek ons daarom goed om dit een keertje uit te leggen.
Om te beginnen is de term ‘nep’ niet helemaal juist, we hebben in het museum bijna geen replica’s of objecten die ‘nep’ zijn. Replica’s zijn objecten die nagemaakt zijn van een origineel. Nagenoeg alle objecten, een uitzondering daargelaten, zijn origineel. Het grootste verschil is dat sommige objecten rijkscollectie zijn en de overige objecten niet. Die overige objecten noemen we rekwisieten: het zijn objecten die worden ingezet daar waar rijkscollectie ontbreekt of wanneer de rijkscollectie te kwetsbaar is om te presenteren.
Het verschil tussen beide groepen objecten is dat de rijkscollectie moet worden behouden en beheerd voor het nageslacht. Voor rekwisieten is dat niet noodzakelijk. De rijkscollectie behoeft een goed klimaat, weinig (of geen) daglicht en mag je dus ook niet aanraken zonder handschoenen. Het lijkt soms overdreven, maar objecten kunnen echt slijten door bijvoorbeeld aanraking of daglicht. Dit gaat langzaam maar gestaag, maar opgeteld is er dan over 100 of 200 jaar weinig meer van over.
Daarnaast is de rijkscollectie eigendom van het Rijk, deze is daarom ook geregistreerd en ingeschreven. We kunnen dus niet zomaar een collectiestuk vervangen, ook al gaat het bijvoorbeeld om een roestige kolenkit en hebben we een rekwisiet dat er beter uitziet.
Rekwisieten
Rekwisieten zijn objecten die door ons zijn aangeschaft of aan ons geschonken zijn. Ze zijn net zo kwetsbaar en in sommige gevallen ook net zo kostbaar. Ook daar gaan we met zorg mee om, maar de eisen zijn anders. Ze hoeven niet in een geklimatiseerde omgeving te staan en mogen in sommige gevallen ook worden gebruikt, bijvoorbeeld om iets te demonstreren, denk hierbij bijvoorbeeld aan de blaasbalg in onze Smederij in het museumpark. We streven ernaar om alleen maar ‘originele’ objecten in te zetten ter vervanging van collectie. Echter in sommige gevallen is een rekwisieten-exemplaar niet meer te vinden. In dat geval worden objecten wel nagemaakt. Een mooi voorbeeld hiervan is de wieg in onze Boerderij uit Staphorst. Deze is door onze radmaker Harm Muis perfect nagemaakt en daar zijn we echt heel trots op.
Omdat rekwisieten dus vaak net zo kwetsbaar zijn als collectiestukken, is het niet de bedoeling dat bezoekers in ons museumpark ze aanraken. Natuurlijk kan dit soms wel als er een museumpresentator bij is die zegt dat het mag. Op sommige locaties in het museum kan overigens wel alles aangeraakt worden, zoals op ons Kindererf. Heb je twijfel of je iets mag aanraken en wil je dat om wat voor reden dan ook toch heel graag doen? Vraag het aan één van de vele medewerkers in het museumpark.
Myrabelle Oosterwaal, rekwisietenbeheer
Godelieve Prins, collectiebeheer