70 jaar watersnoodramp
Een gebeurtenis die Nederland niet snel zal vergeten. De watersnoodramp kost maar liefst 1.836 mensen en tienduizenden dieren het leven. We bespreken de gebeurtenis van dag tot dag.
In de nacht van 31 januari op 1 februari vindt de watersnoodramp plaats
De grootste natuurramp in Nederland van de 20ste eeuw.
Een combinatie van een zeer zware storm uit het noordwesten, springvloed en slechte dijken veroorzaakt een enorme overstroming in het zuidwesten van Nederland. 200.000 ha. land staat onder water, 1836 mensen komen om, ca. 72.000 mensen raken dakloos, tienduizenden dieren verdrinken, 3000 huizen, andere gebouwen en 300 boerderijen worden volkomen verwoest. Ook op zee vallen slachtoffers. De totale materiële schade is getaxeerd op 1,5 miljard gulden. De getroffen provincies zijn Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant en het eiland Texel.
De redding en hulpverlening komt op gang
Vanaf de randen van het getroffen gebied, begint de redding van en hulpverlening aan de slachtoffers. Buiten het hulpgebied worden spontaan hulpgoederen en geld ingezameld voor de slachtoffers.
Op 2 februari gaan Koningin Juliana en Prinses Wilhelmina gaan naar het rampgebied
De omvang van de ramp is op dit moment nog steeds niet duidelijk. Het rampgebied is nog steeds zeer moeilijk toegankelijk. Door vliegtuig- en helikoptervluchten over het rampgebied en door communicatie via schepen en zendamateurs wordt de omvang steeds duidelijker. Ook wordt duidelijk dat er reeds op 1 februari vanuit het buitenland hulp aangeboden wordt: Engeland, België, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada. In Noorwegen wordt gecollecteerd. Ook op de Antillen is onmiddellijk geld ingezameld. Koningin Juliana en Prinses Wilhelmina gaan naar het rampgebied. De minister-president houdt een radiorede.
Vliegtuigen vol hulpgoederen komen uit het buitenland
Het Nederlands Rode Kruis maakt bekend dat er meer dan voldoende kleding is ingezameld om alle slachtoffers te voorzien. Nog steeds zijn er plaatsen op Overflakkee niet bereikt. Op 3 februari komen vliegtuigen vol hulpgoederen, o.a. met kleding, uit het buitenland.
De eerste verlieslijsten worden bekendgemaakt
Het Rode Kruis komt op 4 februari met de eerste verlieslijsten van overleden en vermisten. Noorwegen biedt de eerste drie ‘bouwklare’ woningen aan.
Noorse studenten werken een dag voor Nederland
De redding en evacuatie van het gebied is nagenoeg voltooid. In binnen- en buitenland worden nog steeds geld en hulpgoederen ingezameld. In Oslo bijvoorbeeld is de Universiteit een dag gesloten zodat studenten een dag betaald werk kunnen doen ten bate van de slachtoffers. De uitgave van het boek De Ramp, met een voorwoord van Koningin Wilhelmina, wordt aangekondigd. Ten bate van de hulpverlening kunnen belangstellenden intekenen.
Beurzen Open, Dijken Dicht
De actie Beurzen Open Dijken Dicht wordt op de radio aangekondigd. Dit radioprogramma, wordt door gezamenlijke omroepen gemaakt en elke week uitgezonden. Er wordt geld ingezameld ten bate van het Nationaal Rampenfonds. Het wordt de eerste inzamelingsactie via de radio in Nederland. In totaal wordt er zes miljoen gulden opgehaald voor het fonds.
Beluister het speciale actielied dat is geschreven voor de inzamelingsactie.
Noorwegen is bereid tot een schenking van watersnoodwoningen
Noorwegen is bereid tot een schenking van 100 pre-fab woningen.
Van diverse landen krijgt Nederland in totaal ruim 900 prefab woningen. In het Openluchtmuseum vind je een van deze watersnoodwoningen.
De regering stelt een commissie in die later als Deltacommissie bekend wordt
Het Kabinet Drees kondigde in een spoednota over de Watersnood het onmiddellijk herstel der dijken aan. Verder zal worden onderzocht hoe een herhaling ven een dergelijke ramp kan worden voorkomen.
De regering stelt een commissie in die later als Deltacommissie bekend wordt. Deze commissie maakt een plan dat herhaling van deze ramp moet voorkomen.
Mei 1953 – Eerste advies van de Deltacommissie
De Deltacommissie presenteert al zijn eerste advies: afsluiting van de Hollandse IJssel met een stormvloedkering.
Het Nederlands Rode Kruis stelt – naar verwachting definitieve - dodental vast
Het Nederlands Rode Kruis stelt op 8 september het dodental van de watersnood vast op 1795 slachtoffers. Uiteindelijk wordt het aantal vastgesteld op 1836 dodelijke slachtoffers.
In 2023 zijn er nog altijd slachtoffers van de Watersnoodramp vermist.
Een plaats voor herinneringen aan slachtoffers van de watersnood 1953
Deltawet van kracht
De Deltawet wordt van kracht. Dankzij de wet kunnen dijken worden versterkt en zeearmen afgesloten om Nederland te beschermen tegen stormvloeden.
De stormvloedkering in de Hollandse IJssel wordt in gebruik genomen.
De Oosterscheldekering wordt opgeleverd
Het grootste en beroemdste Deltawerk wordt opgeleverd: de Oosterscheldekering. De kering is 9 km lang. 3 km is afsluitbaar.
De Maeslantkering is afgerond
Het laatste grote Deltawerk wordt afgerond: de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. Tijdens een storm In 2007 sloot de Measlantkering voor het eerst.