De Canon van Nederland

Header van de Canon van Nederland

Canon van Nederland top

De Canon van Nederland omarmd door ambassadeurs

De Canon van Nederland toont alle hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis. De ambassadeurs van de Canon van Nederland kiezen één venster waar ze dieper op ingaan. Ze lichten hun keuze toe en geven aan waarom het zo belangrijk is dat 'hun' venster in de Canon van Nederland te vinden is.

Albert Verlinde

Canon van Nederland Rij 1

Dichter bij de geschiedenis dan ooit

Canon-netwerk

De geschiedenis is niet van 'ons', maar met elkaar maken we geschiedenis. Dit doen we in nauwe samenwerking met andere deelnemers in Nederland:

 

Deelnemers aan het Canon-netwerk zijn: Amsterdam Museum, Hunebedcentrum, Museum Catharijneconvent, Museum Prinsenhof Delft, Nationaal Militair Museum, Nationaal Museum van Wereldculturen, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Rijksmuseum van Oudheden en het Scheepvaartmuseum. De website www.entoen.nu, Rijksmuseum en Allard Pierson Museum zijn als partner aan het netwerk verbonden. 

 

Vanaf 24 oktober 2017 staat de website van het Canon-netwerk live op: www.canonvannederland.nl

 

Canon-netwerk logo

Canonvensters in het museumpark

In het park zijn verschillende Canonvensters te vinden. Zo heeft Karel de Grote een plaats gekregen bij de kloostertuin en in het schooltje uit Lhee wordt het verband tussen onderwijs en kinderarbeid duidelijk.

 

In het Groene Kruisgebouw ontmoeten we Willem Drees, de grondlegger van onze verzorgingsstaat en het Rietveld vakantiehuisje belicht De Stijl. In het theaterspel 'Boeldag in Beerta' ervaar je hoe het moet zijn geweest tijdens de Crisisjaren.

 

Lees meer over deze Canonvensters →

 

 

 

Kinderen bij spel: 'Oud, Nieuw, Nog Niet'

Canon van Nederland Rij 3

Wat is de Canon van Nederland?

Een reis door de geschiedenis van ons land, van hunebed tot heden

Vanaf nu is in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de Canon van Nederland te zien: een presentatie van de hele geschiedenis van ons land, van 'hunebed tot heden'. De nieuwe presentatie, die tot stand kwam in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam als partner, toont hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen. 

 

Digitale media worden afgewisseld met authentieke, historische objecten uit eigen collectie en bruiklenen, onder meer uit het Rijksmuseum. Daarnaast wordt het ontstaan van Nederland in breder perspectief geplaatst wat betreft zijn bevolking, klimaat en geografie. Het Openluchtmuseum gaat rondom de Canon van Nederland ook tijdelijke tentoonstellingen organiseren. Centraal staat Het Verhaal van Nederland, de nieuwe interactieve presentatie in de grote volledig heringerichte, koepel. Spectaculaire 'filmsets' die in elkaar overlopen tonen tien verschillende tijdvakken, opgebouwd uit fragmenten van historische gebouwen en monumenten waartussen de bezoeker vrij kan rondlopen. De 50 vensters van de Canon van Nederland zijn in deze tien tijdvakken verwerkt met historische objecten en audiovisuele presentaties. Boven de decors worden op het plafond luchten geprojecteerd zodat de koepel uit één fascinerend historisch landschap bestaat.