Tolhuisje Midlaren na stormschade

Tolhuisje Midlaren

Tolhuisje Midlaren

In de 17de en 18de eeuw zijn er duizenden tollen die oponthoud geven. Maar ja, tol is nu eenmaal een onmisbare inkomstenbron. In 1811 hakt Napoleon de knoop door en schaft de rijkstollen in Nederland af. Vier jaar later voert Koning Willem I ze gewoon weer in. Pas in 1900 is het gedaan met de rijkstol. Alleen gemeentelijke en particuliere tollen blijven langer bestaan. Zoals deze aan de Steenweg in Zuidlaren, die op 10 december 1947 door de Gedeputeerde Staten van Drenthe wordt opgedoekt. Het tolhuisje uit Midlaren is in 1948 naar het Openluchtmuseum overgeplaatst.

 

Tolhuisje Midlaren na storm

De storm van 18 januari

Tijdens de storm van afgelopen 18 januari is niet alleen de ‘witte boerderij' zwaar getroffen, ook het Tolhuisje heeft het zwaar te verduren gehad.

 

Tolhuisje Midlaren

Schade

Zoals je op deze foto kunt zien is het overstek van het Tolhuis flink getroffen. Er is een boom die volledig begroeid was met klimop op gevallen.

 

T

Bouwkundige inspectie

Het Monumenten Advies Bureau uit Nijmegen heeft samen met onze afdeling Bouwvakken het Tolhuisje bouwkundig geïnspecteerd. Deze inspectie heeft tot een werkomschrijving geleid. Deze is naar de uitgenodigde restauratie-aannemers gegaan zodat zij nu een offerte kunnen indienen.

 

Tolhuisje schade

Werkomschrijving herstel Tolhuisje

Wat staat er zoal in een werkomschrijving, vraag je je misschien af. Je kunt er onder andere deze onderwerpen in vinden: bouwplaatsvoorzieningen (leg onderdelen waarvan het te herstellen beeld van belang is vooraf goed fotografisch vast), stut- en sloopwerk (wat moet handmatig gedaan worden), metselwerk (steensoort, verbanden etc.), ruwbouwtimmerwerk (geveltimmerwerk in fijndradig Oregon Pine en sporen in Douglas minimaal duurzaamheidsklasse 3) en dakbedekkingen (rode Oudhollandse pannen).

 

Tolhuisje 13 april

De offertes zijn binnen

Alle vragen die de aannemers gesteld hebben zijn beantwoord en sommigen van hen zijn nog een keer komen kijken. Vrijdag 6 april was de laatste dag dat offertes ingediend konden worden. We zijn benieuwd wie aan de slag zal gaan.

 

Tolhuisje insitu

Gunning

Inmiddels is bekend geworden dat Bouwbedrijf Methorst uit Renkum het tolhuisje gaat herstellen. Wanneer ze klaar zijn met de herstelwerkzaamheden aan de witte boerderij zullen ze starten met het tolhuisje. Sinds de storm in januari is er weinig veranderd. Om te voorkomen dat je het tolhuisje gaat missen, hierbij een foto uit de oude doos.

 

De herstelwerkzaamheden zijn gestart

Tolhuisje

 

Tolhuisje

 

Tolhuisje

Op het herstelde metselwerk zijn de rondhouten 'slieten' van dennenhout geplaatst.

 

Tolhuisje

 

 

Tolhuisje

Een nieuwe muurplaat is geplaatst boven het bestaande en gerestaureerde metselwerk.

 

Tolhuisje

 

 

Tolhuisje

 

Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de buitenkant bijna afgerond!

Tolhuisje

Houd deze pagina in de gaten voor updates rondom het herstel!