Bezoek met een handicap
Informatie over bezoek met een rolstoel, parkeermogelijkheden, betaalmogelijkheden, honden en begeleiding.
Informatie over bezoek met een rolstoel
Het Nederlands Openluchtmuseum en de historische gebouwen zijn toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Het museumpark is echter gelegen op heuvelachtig terrein en niet alle paden zijn verhard, waardoor sommige plaatsen vooral bij regenachtig weer moeilijker bereikbaar zijn. Bij droog weer is het voor iedere rolstoelgebruiker mogelijk om vrijwel het hele museumpark te bezoeken.
Met uitzondering van onze poffertjeskraam zijn alle horecalocaties in het museum voor bezoekers in een rolstoel goed toegankelijk. In enkele historische gebouwen zijn er presentaties op de bovenverdieping (Stellingmolen, Vissershuisje, Westerstraat en de Watersnoodwoning) die met een rolstoel niet bereikbaar zijn.
Niet zichtbare handicap
Sommige handicaps, aandoeningen of chronische ziekten zijn voor anderen niet meteen duidelijk. Het Openluchtmuseum is aangesloten bij het netwerk van de Hidden Disabilities Sunflower. Door de Sunflower keycord te dragen kunnen mensen vrijwillig delen dat ze een verborgen handicap hebben en misschien extra hulp, begrip of gewoon meer tijd nodig hebben.
Liften
In het museumpark zijn twee liften aanwezig. Eén in het Entreegebouw bij de Canon van Nederland tentoonstelling, en één in de Westerstraat panden.
Parkeermogelijkheden
Op het parkeerterrein van het Openluchtmuseum zijn 14 parkeerplaatsen voor bezoekers met een handicap aanwezig. Taxi's kunnen voor de ingang van het museum stoppen.
Leen een rolstoel
Voor mensen die slecht ter been zijn, is een (beperkt) aantal rolstoelen te leen op ons parkeerterrein. Dit werkt via een muntsysteem, waarbij een muntstuk van € 1,- als borg ingeworpen dient te worden. Het is niet mogelijk deze rolstoelen te reserveren.
Tip: neem zelf een kussen mee voor in de rolstoel.
Historische tram
Een aantal van de trams die rijden in het Openluchtmuseum is geschikt om rolstoelgebruikers mee te nemen. Hiervoor gelden om veiligheidsredenen enkele beperkingen.
- Bij twijfel of het mogelijk is om met een rolstoel in de tram mee te reizen: de tramconducteur en trambestuurder nemen ter plekke een beslissing over de situatie
- Maximale maatvoering van rolstoelen in de tram: 120x80 cm. De rolstoel dient op een door de tramconducteur aangewezen plaats opgesteld te worden
- Scootmobielen of elektrisch aangedreven hulpmiddelen zijn toegestaan in de trams, mits niet groter dan 120x80 cm
- Alle tramhaltes in het museum zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers
- Onze speciale ‘rolstoelbijwagen’ rijdt uitsluitend in de maanden mei t/m september. Deze bijwagen is speciaal aangepast voor rolstoelen en kan tot 8 rolstoelgebruikers tegelijk vervoeren
Toiletten
Op de volgende locaties vind je aangepaste toiletten:
- Toiletboerderij op de parkeerplaats
- Entreegebouw (tramhalte ‘Entree’)
- Aula (tegenover tramhalte ‘Landgoed’)
- Toiletgebouw bij Stoomzuivelfabriek Freia (tramhalte ‘Platteland’)
- Toiletgebouw bij Loods Goes
- Toiletgebouw bij de Molukse Barak
- Toiletgebouw bij Café Budel
- Toiletgebouw bij het Kindererf
- Restaurant de Kasteelboerderij
- Herberg de Hanekamp
Routeadvies
Je zou een bezoek aan het museum kunnen starten met een tramrit naar tramhalte 'Landgoed'. Zo vermijd je hellingen naar boven. Ook als je vanaf de Entree direct het museumgedeelte ‘Lint’, of de Stoomzuivelfabriek 'Freia' uit Veenwouden wilt bezoeken, adviseren wij je vanaf tramhalte 'Entree' de tram te nemen.
Wij adviseren om geen gebruik te maken van het pad tussen het Tolhuisje uit Midlaren, de Stellingmolen uit Delft en de Papiermolen. Daarnaast is het af te raden om het pad vanaf Boerderij Varik richting de Boerderij Giethoorn te volgen. Ons advies: kies het pad dat voert naar Boerderij Hoogmade en vervolgens de houten loopbrug in de richting van de Kasteelboerderij.
Betaalmogelijkheden
In het museum zijn op alle horecalocaties, in de museumwinkel en bij de kaartverkoop (mobiele) betaalautomaten aanwezig.
Honden
Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan in het gehele museum. Gelieve je hulp- of geleidehond bij binnenkomst aan te melden bij de informatiebalie.
Andere honden zijn ook welkom in het museumpark, mits aangelijnd. In tentoonstellingsruimten (zoals de Canon van Nederland) en in de museale presentaties (gebouwen) zijn andere honden niet toegestaan. Andere honden mogen wel, aangelijnd, in de horecalocaties komen.
Begeleiding
Begeleiders van bezoekers die aantoonbaar niet zelfstandig het museum kunnen bezoeken krijgen gratis toegang tot het museum (maximaal 1 begeleider per bezoeker).
Inroepen assistentie
In geval van nood is er een noodnummer beschikbaar: 026 - 357 62 22.
Algemeen contact
Je kunt contact opnemen met het Servicepunt van het Nederlands Openluchtmuseum via het telefoonnummer 026 - 357 61 00, of per e-mail: info@openluchtmuseum.nl.
Bekijk de speciale plattegrond voor rolstoeltoegankelijkheid