Tentoonstelling: Helden aan de bal

Nieuwe tentoonstelling Helden aan de bal in het Openluchtmuseum

Rij 1 Helden

Voel de oranjekoorts opkomen

Voetbal is emotie en ons Nederlands elftal kent pieken en dalen. In de expo 'Helden aan de Bal, Hoe Nederland oranje kleurt' zie je t/m 10 september de hoogtepunten uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis vanaf 1974, toen voor het eerst in Nederland het ‘oranje-gevoel’ toesloeg dat in de decennia daarna zou uitgroeien tot een ware oranje-koorts. Johan Cruijff, Nederlands beroemdste voetballer aller tijden, krijgt een ereplaats in de tentoonstelling met een speciaal aan hem gewijde zaal.

Helden aan de Bal toont de bezoeker 40 jaar voetbalgeschiedenis met als absoluut hoogtepunt ‘1988’. De beker* die in dat jaar door het Nederlands elftal werd gewonnen, is op de tentoonstelling te zien. Helden aan de Bal wordt gesponsord door ING, hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal en sponsor van het Nederlands Openluchtmuseum.

Bestel direct online tickets met €1,50 korting

*De beker pendelt heen en weer tussen het museum en wedstrijden die door de KNVB zijn aangemerkt. Hij is in het museum te zien tot 31 augustus en vanaf 6 september.

Rij 2 Helden

Helden aan de Bal, Hoe Nederland oranje kleurt

Film- en geluidsfragmenten, heel veel foto’s en natuurlijk originele voetbalrelikwieën nemen de bezoeker mee langs een roemrucht Nederlands voetbalverleden. In 1974 speelden de grootste voetbalhelden de voetbalsterren van de WK-hemel. Die helden werden tweede maar het land kleurde –voor het eerst- oranje. De tentoonstelling toont alle hoogtepunten van Oranje van ’74 tot nu. De bezoeker kan zelf een droomteam samenstellen en er is een eregalerij met alle voetballers die tot op heden in het Nederlands elftal speelden.

Johan Cruijff
Geen voetbalheld spreekt, één jaar na zijn overlijden, zó tot de verbeelding als Johan Cruijff (1947-2016). De voormalige aanvaller en spelverdeler werd in 1999 uitgeroepen tot Europees voetballer van de 20ste eeuw. In een speciale zaal komen veel Cruijff-memorabilia en herinneringen aan ‘nummer 14’ bij elkaar. Bezoekers kunnen in de Johan Cruijff-zaal een eigen 'Johan Cruijff-tegeltjeswijsheid' achterlaten.

De geschiedenis van oranje
Duik in de geschiedenis en ontdek. Waarom dragen we de kleur oranje? Wat zijn de hoogtepunten uit de voetbalgeschiedenis? Wie zijn onze helden? Nog belangrijker... wie is jouw held? Voel je eigen oranjekoorts opkomen terwijl je door de Nederlandse voetbalgeschiedenis loopt.

Johan Cruijf
Johan Cruijf (1967) copyright: Het Genootschap voor het Nationaal Archief, het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo

Rij 3 Helden

Maak het mee!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes omtrent de tentoonstelling 'Helden aan de bal'? Volg ons dan op Facebook. Hier plaatsen wij speciale bezoeken, kaarten, acties en nog veel meer voor de echte oranje liefhebber.

Post jouw oranje-foto!

Heb je een mooie oranje-foto die je graag met ons wil delen? Post deze foto dan op Facebook, Twitter of Instagram met #heldenaandebal. De mooiste inzendingen krijgen een ereplek binnen onze campagne rondom de tentoonstelling 'Helden aan de Bal, Hoe Nederland oranje kleurt'.

Helden aan de bal