Rij 2 Helden

Helden aan de Bal, Hoe Nederland oranje kleurt

Film- en geluidsfragmenten, heel veel foto’s en natuurlijk originele voetbalrelikwieën nemen de bezoeker mee langs een roemrucht Nederlands voetbalverleden. In 1974 speelden de grootste voetbalhelden de voetbalsterren van de WK-hemel. Die helden werden tweede maar het land kleurde –voor het eerst- oranje. De tentoonstelling toont alle hoogtepunten van Oranje van ’74 tot nu. De bezoeker kan zelf een droomteam samenstellen en er is een eregalerij met alle voetballers die tot op heden in het Nederlands elftal speelden. 

 

Johan Cruijff
Geen voetbalheld spreekt, één jaar na zijn overlijden, zó tot de verbeelding als Johan Cruijff (1947-2016). De voormalige aanvaller en spelverdeler werd in 1999 uitgeroepen tot Europees voetballer van de 20ste eeuw. In een speciale zaal komen veel Cruijff-memorabilia en herinneringen aan ‘nummer 14’ bij elkaar. Bezoekers kunnen in de Johan Cruijff-zaal een eigen 'Johan Cruijff-tegeltjeswijsheid' achterlaten.

De geschiedenis van oranje
Duik in de geschiedenis en ontdek. Waarom dragen we de kleur oranje? Wat zijn de hoogtepunten uit de voetbalgeschiedenis? Wie zijn onze helden? Nog belangrijker... wie is jouw held? Voel je eigen oranjekoorts opkomen terwijl je door de Nederlandse voetbalgeschiedenis loopt.

Johan Cruijf
Johan Cruijf (1967) copyright: Het Genootschap voor het Nationaal Archief, het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo