Veelgestelde vragen

Wij beantwoorden graag je vragen!

Hieronder zie je categorieën met vragen en de bijbehorende antwoorden die ons vaker gesteld worden. Mocht jouw vraag hier niet beantwoord worden, dan helpen wij je graag per mail of telefonisch via 026-3576111.

Activiteiten

Is het Openluchtmuseum leuk voor kinderen?

Nou en of! Kinderen kunnen er overal meehelpen, dingen uitproberen en lekker klimmen en ravotten. Kijk hier wat er allemaal te doen is met kinderen.

Kan ik met een grotere groep terecht in het museum?

Het Openluchtmuseum biedt de juiste sfeer voor elke bijeenkomst. Of het nou een vergadering is, een bedrijfsuitstapje of een familiedag: steeds meer groepen ontdekken dat de combinatie van cultuurhistorie, natuurschoon en gastvrijheid een prima basis vormen voor zakelijke en feestelijke evenementen. Bekijk de mogelijkheden voor zakelijke bijeenkomsten en familie-bijeenkomsten. Het Openluchtmuseum is ook een schitterende locatie voor je huwelijk.

Zijn er speciale programma's voor scholen?

Een schoolreisje naar het Openluchtmuseum is een dagje ontdekken, spelen, proeven en speuren. De educatieve projecten en activiteiten zijn gericht op zelf ervaren en zelf doen en sluiten aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs. Bekijk alle informatie onder het kopje 'bezoek met school' in de blauwe balk bovenaan de pagina.

Is het museum ook leuk als het regent?

Jazeker! We hebben zo'n veertig historische gebouwen waar je ook binnen kunt kijken. De historische tram vervoert je warm en droog door het uitgestrekte park en ook in de presentatie in de loods van Van Gend & Loos, de voorstelling in de boerderij uit Beerta en in het museumdepot 'Spaarstation Dingenliefde' ben je uren onder de pannen. Ook als het weer een beetje tegenzit.

Worden er ook evenementen georganiseerd?

In ieder seizoen zijn er evenementen, optredens en demonstraties in het Openluchtmuseum. Op de plattegrond die je bij bezoek krijgt, vind je dagelijks het actuele programma. Bekijk hier de evenementen die op de planning staan.

Rookbeleid

Waarom geen algeheel rookverbod?

Het Openluchtmuseum wil als onderdeel van de Club van Elf bedrijven een plek zijn waar iedereen kan ontsnappen aan de zorgen van alledag, een natuurrijke omgeving waar de hele familie zich thuis voelt. Voor een deel van de 21 miljoen gasten hoort daar een sigaret bij. Zolang andere gasten daar geen hinder van ondervinden, willen wij hen het roken niet verbieden. We verzoeken hen wel om rekening te houden met andere gasten. Maar dat geldt eigenlijk voor iedereen.

Hoe handhaaft het museum het rookbeleid?

Medewerkers zullen alert zijn op gasten die een sigaret opsteken op locaties waar dit verboden is en gasten aanspreken op overtreding. We zullen gasten vriendelijk verzoeken te roken op locaties waar dit is toegestaan.

 

Het rookbeleid geldt voor alle rookwaren, waaronder ook e-sigaretten.

Wat is het rookbeleid van het Openluchtmuseum?

“De bedrijven aangesloten bij de Club van Elf scherpen met ingang van 1 april hun rookbeleid aan. Zo worden vanaf dat moment ook de onoverdekte vaste wachtrijen rookvrij.

 

Een dagattractie is een plek voor iedereen en ook rokende gasten zijn en blijven welkom. De bedrijven van de Club van Elf willen met het nieuwe beleid een nog veiligere en gezondere omgeving creëren voor met name kinderen.”

Collectie

Waar kan ik de collectie van het museum zien?

In de collectie van het Openluchtmuseum bevinden zich ongeveer 152.000 voorwerpen waaronder boerenwagens, woningtextiel, streekdracht en speelgoed. Een deel daarvan is te zien in het museumpark, maar het overgrote deel bevindt zich in depot.

 

Bibliotheek
Het museum bezit ook een uitgebreide documentaire collectie, waarin zich boeken, tijdschriften, foto’s, films en dia’s bevinden. Deze is in te zien in de bibliotheek van het museum

 

Digitaal
Op dit moment werken we hard aan de presentatie van onze collectie op deze website. Medio 2017 zijn hier circa 20.000 objecten te bekijken. In de tussentijd kun je een gedeelte van onze gedigitaliseerde collectie hier vinden: Collectie Gelderland, Modemuze, Digitale Collectie Nederland en Europeana Fashion.

Algemeen

Is mijn museumkaart geldig?

Ja, met je museumkaart heb je gratis toegang tot het Openluchtmuseum. 
>> Lees meer over de museumkaart en word ook vriend van het museum.

Zijn er kluisjes?

Ja, in het entreegebouw zijn kluisjes aanwezig.

Mag mijn hond mee naar het museum?

Je hond is welkom in het museumpark en de meeste historische gebouwen, mits aangelijnd. In de horecalocaties en tentoonstellingsruimten zijn honden niet toegestaan. Denk je er aan om de uitwerpselen van je hond op te ruimen?

Overige vragen

Heb je een andere vraag? Mail deze dan of bel de informatiebalie van het Openluchtmuseum, 026 3576111.

Zijn er rolstoelen te huur?

Op de parkeerplaats is een aantal rolstoelen te leen. Ze werken met een muntsysteem, waarbij je een € 1,- muntstuk als borg inwerpt. Je krijgt dit terug als je de rolstoel terugplaatst. Het is niet mogelijk deze rolstoelen te reserveren. Bekijk alle mogelijkheden en speciale routes voor bezoekers met een handicap.

Canon van Nederland

Wanneer wordt de Canon van Nederland geopend?

In de zomer van 2017 opent de indrukwekkende tentoonstelling over de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum. Vijftig belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen laten zien hoe Nederland is geworden tot het land waarin we nu leven. 

Maar ook nu al zie je in het museumpark op steeds meer plaatsen hoe de geschiedenis van ons dagelijks leven is verbonden met de grote gebeurtenissen uit het verleden. De onderstaande canonvensters zijn al te zien.

  • De Eerste Wereldoorlog - Café/Boerderij Budel (75)
  • Slavernij - Koopmanswoning (30)
  • Verenigde Oost-Indische Compagnie - Hindelooper pronkkamer (67)
  • Statenbijbel - Zeeuwse Kerk (71)
  • De watersnood van 1953 - Noorse watersnoodwoning (72)
  • Energie uit Nederlandse bodem - Jaknikker (60)
  • Kinderarbeid - Zuivelfabriek Freia (52)

Gevonden voorwerpen

Hoe krijg ik informatie over gevonden voorwerpen?

Ben je een voorwerp kwijt, of heb je een voorwerp gevonden? In dat geval kun je het volgende doen: 

Ik ben een voorwerp kwijt 
Bel of mail met de informatiebalie van het Openluchtmuseum. 
Telefoon: 026-3576111 
E-mail: info@openluchtmuseum.nl
 
Ik heb een voorwerp gevonden
Door de bezoeker in het museumcomplex gevonden voorwerpen kunnen worden afgegeven bij de Informatiebalie in het Entreegebouw. 

Meer informatie over gevonden voorwerpen 
Lees hiervoor artikel 8.1 t/m 8.3

Openingstijden

Wanneer is het museum geopend

Vanaf 25 maart 2017 is het museum het hele jaar door geopend. Behalve op 1e kerstdag en nieuwjaarsdag, dan is het museum gesloten. Door het jaar heen wordt er een wisselende programmering aangeboden aan de bezoekers. Vanaf 9 december 2017 is het winter in het Openluchtmuseum. 

Zijn de gebouwen en horecalocaties in het museum altijd open?

Nee, afhankelijk van weersvoorspelling en verwachting bezoekersaantallen zijn sommige gebouwen en horecalocaties gesloten. Dit staat op de dagplattegrond die je bij binnenkomst ontvangt. 

Parkeren

Kan ik mijn elektrische auto opladen?

Elektrische auto's kunnen opgeladen worden bij het Nederlands Openluchtmuseum. Bij de boerderij op de parkeerplaats staan twee Lolo smart oplaadpalen.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Het Openluchtmuseum heeft een eigen parkeerterrein. Je kunt je voertuig hier parkeren. Bij de kassa kun je een uitrijkaart kopen. Is het terrein vol, dan volg je de aanwijzingen van onze parkeerbegeleiders. 
Parkeer je elders - bijvoorbeeld - in de berm, dan riskeer je een boete. 

Schenkingen

Kan ik schenkingen doen aan het Openluchtmuseum?

Jazeker. Zo kun je ons helpen ons nationaal cultureel erfgoed levend te houden, ook voor toekomstige generaties. Je kunt dit doen met een eenmalige of periodieke financiële schenking (in dit laatste geval gelden gunstige fiscale voorwaarden). Daarnaast is het mogelijk objecten aan te bieden.

WKR

Wat valt wel en niet onder de WKR?

Het criterium is of de kosten consumptief (vertier, fun) zijn of zakelijk/inhoudelijk. Consumptief is loon en moet in de vrije ruimte gezet worden. De kosten voor het zakelijke/inhoudelijke deel vallen buiten de WKR (want: gerichte vrijstelling) en worden dus niet belast. Overleg bij twijfel altijd van tevoren met de belastinginspecteur.

Wat zijn gerichte vrijstellingen?

Gerichte vrijstellingen gelden als iets inhoudelijk relevant is voor het functioneren, bijvoorbeeld:

  • Kosten van cursussen, congressen, trainingen
  • Kosten van presentatie van jaarcijfers of bedrijfsstrategie
  • Tijdelijke verblijfskosten en maaltijden (zaalhuur, koffie, lunch) die hierbij horen

Deze zaken worden vrijgesteld. Hiervoor heb je dus niet met de WKR te maken. Soms is een bijeenkomst ook een combinatie van wel en niet vrijgesteld. Overleg bij twijfel altijd van tevoren met de belastinginspecteur.

Wat houdt de Werkkostenregeling nu precies in?

De regeling houdt in dat werkgevers 1,2% van hun totale fiscale loon mogen besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Over dit bedrag betalen zij geen loonbelasting. De vrije ruimte kan gebruikt worden voor ‘extraatjes’ zoals kerstpakketten en een personeelsfeest. Gaat een werkgever over de 1,2% vrije besteding heen, dan betaalt hij 80% loonbelasting over het extra bedrag. Voor een aantal zaken geldt een gerichte vrijstelling waardoor ze buiten de WKR vallen.

Wat is de Werkkostenregeling?

Vanaf 1 januari 2015 is de Werkkostenregeling (WKR) verplicht voor alle werkgevers. De werkkostenregeling vervangt alle oude regels en wetten rondom de vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers en bundelt deze in één collectieve regeling.

Hoe zorg ik dat mijn uitje niet extra belast wordt?

Let erop dat de totale kosten voor extra’s binnen de 1,2% van de totale loonsom blijven. Een manier om de totale kosten te beperken, is slim combineren. Maak van je personeelsfeestje bijvoorbeeld direct het kerstpresentje. Overleg bij twijfel altijd van tevoren met de belastinginspecteur.

Kijk voor meer info op www.belastingdienst.nl/wkr

Hoe zorg ik dat inhoudelijke bijeenkomsten ook als zodanig gezien worden?

Denk na over het doel van de bijeenkomst. Hiermee kun je het nut beter onderbouwen en het maakt het uitje vaak interessanter. Leg plannen, doelen en de kosten goed vast.

Worden bedrijfsuitjes hierdoor duurder?

Dat is zeker niet per definitie het geval. Het hangt af van andere niet-vrijgestelde zaken die de werkgever verstrekt. Al deze verstrekkingen samen zijn tot 1,2% onbelast. Dat is niet perse ongunstiger dan voor de invoering van de WKR. Er is dus nog steeds van alles mogelijk.