300.000 bezoekers voor de tentoonstelling Anton de Kom - schrijver, strijder, wegbereider
De tentoonstelling over de in Suriname geboren antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder Anton de Kom (1898 – 1945) in het Nederlands Openluchtmuseum is bezocht door ruim 300.000 mensen. Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider was een co-creatie met de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson waarin het gedachtegoed van Anton de Kom aan een breed publiek is gepresenteerd. Aan de hand van thema’s; de verbinder, de leraar, de aanklager, de strijder, de wegbereider en een speciaal voor de tentoonstelling gemaakt kunstwerk ‘Papa de Kom’ hebben we laten we zien dat de strijd van De Kom nog altijd actueel is.
Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling. Anton de Kom - schrijver, strijder, wegbereider was te zien van 26 maart 2022 t/m 14 januari 2024.
Onderdelen van de tentoonstelling naar het Suriname museum
We zijn blij te kunnen meedelen dat het Suriname Museum in Amsterdam een aantal elementen van de tentoonstelling overneemt, waaronder de levensgrote installatie Papa de Kom van Surinaamse kunstenaar Ken Doorson.
In samenwerking met studenten van de Nola Hatterman kunstacademie in Paramaribo creëerde Doorson een levensgrote installatie van circa 280 geboetseerde koppen. Deze koppen (op ware grootte) dragen gezamenlijk het portret van Anton de Kom. Voor de koppen gebruikte Doorson roodbakkende klei die hij heeft gemaakt van aarde uit het district Para in Suriname, De Koms geliefde geboorteland. De inheemse bevolking gebruikt deze aarde voor het maken van kruiken.
Ken Doorson: “Papa de Kom - een koosnaam die veel werd gebruikt tijdens het leven van De Kom - verbeeldt de vele mensen die Anton de Kom hoop gaf, door te luisteren en hen een perspectief te bieden. In het werk staat het menselijke verhaal centraal, vooral dat van diegenen in de samenleving die leven onder zware en onrechtvaardige leefomstandigheden. Met Papa de Kom wil ik Anton de Kom als mens dichterbij de bezoeker brengen.”
Het Suriname Museum in Amsterdam
Het Suriname Museum wordt een museum voor alle Nederlanders. Het museum focust zich op meer dan 350 jaar geschiedenis over; de oorspronkelijke bewoners, slavernij, kolonialisme, marrons, de schatkamers van de jungle, de Chinese, Javaanse, Hindostaanse en andere migraties, Suriname en Surinamers tijdens WOII, Surinaamse helden en iconen en de bijdragen van Surinamers in Nederland. Het Suriname Museum is een plek waar alle Nederlanders en bezoekers van over de hele wereld kunnen leren over de rijkdom en diversiteit van Suriname en hoe het heeft bijgedragen aan het vormen van Nederland.
Er wordt momenteel flink gesloopt en verbouwd aan het gebouw op Zeeburgerdijk in Amsterdam. Het team heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken om in het vierde kwartaal van 2024 de deuren van het museum voor het publiek te openen.
Ook aan de openingstentoonstelling Meet Su|Meet Us wordt gestaag gewerkt. Er worden dagelijks objecten aangeboden en het team wordt geattendeerd op bestaande en nieuwe studies over onderwerpen die in het plan zouden kunnen passen. Het Suriname Museum is overweldigd door het enthousiasme en ondersteuning voor het museum, die uit de reacties spreken.