Het verhaal van Rami Mershed
'Ik kom uit de kleinste provincie die Syrië rijk is: Al Suwayda. Een beetje zoals Utrecht: provincie en stad dragen delfde naam.'
Rami Mershed is verantwoordelijk voor de programmering in de Kennismakerij. Wie ben je eigenlijk, Rami?
In 2015 studeerde ik nog volop rechten en liep ik stage als advocaat toen ik het leger in moest. Dat was voor mij reden om mijn auto te verkopen en mijn heil elders te gaan zoeken. Via Libanon, Turkije, Griekenland (ja, met een bootje), Macedonië, Servië, Hongarije en Duitsland (Düsseldorf) kwam ik uiteindelijk in Nederland terecht, in Amsterdam welteverstaan.
In die trein van Düsseldorf naar Amsterdam sprak ik een studente die me hielp mijn weg te vinden ‘als illegaal’. Op Amsterdam CS meldde ik me dus bij de politie en reisde de dag erop naar Ter Apel. Zo’n 15 dagen later verhuisde ik naar Budel. Nee, geen huiskamercafé zoals in ons museum. Wel gezellig druk in het AZC. Tijdens mijn zeven maanden lange verblijf daar mocht ik mijn verblijfsvergunning voor vijf jaar in ontvangst nemen. Daarna heb ik nog een maand of 8 in een AZC in Schalkhaar doorgebracht.
In Schalkhaar al, speelde ik in een bandje met een Syriër, een Iranees en een Nederlander. Later leerde ik Bert en Judica uit Wageningen kennen en sindsdien vormen we, samen met Keivan uit Iran de band ‘De Trekvogels’.
Alles in mij was erop gericht mijn rechtenstudie af te maken maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. De rechtssystemen verschillen enorm van elkaar en dus ook de studies. Bovendien moet je de taal behoorlijk machtig zijn om de studie überhaupt te kunnen volgen. Ondertussen vond ik (december 2017) woonruimte in Ede en moest er dus ook serieus brood op de plank komen. De rekeningen betalen zichzelf tenslotte niet. Via de muziek, een absolute passie van mij (ik speel luit) had ik al wat vrienden en kennissen gemaakt.
In Schalkhaar al, speelde ik in een bandje met een Syriër, een Iranees en een Nederlander: Henk van Glabbeek uit Deventer. Hij heeft mij erg geholpen en komt óók naar De Kennismakerij dit jaar! Later, in Ede, leerde ik Bert en Judica uit Wageningen kennen en sindsdien vormen we, samen met Keivan uit Iran de band ‘De Trekvogels’. In het begin hielden we een paar keer een jamsessie in het museum en ontmoette ik Suzi. Toen nog in het Engels. Inmiddels spreken we Nederlands met elkaar en heb ik staatsexamen niveau B2 (het hoogst haalbare inburgeringsniveau) op zak. Het zal je niet verbazen dat De Trekvogels ook op het museale programma staan dit jaar.
Hoe het zo kwam? Ik wilde natuurlijk heel graag werken en als dat iets anders mocht zijn dan schoonmaken of schroefjes inpakken: graag. Niet dat ik me daar te goed voor voel maar ik heb echt meer te bieden dan dat. Organiseren bijvoorbeeld, dat doe ik graag en goed. Die kans kreeg ik in het museum: een programma opstellen voor De Kennismakerij. Na een brainstorm met het AZC en de Vrijwilligerscentrale Arnhem ging het balletje rollen nu hebben we gewoon een programma staan voor 2020!
Hoe ingeburgerd is shoarma bijvoorbeeld al in Nederland? Maar wist je dat shoarma- en ook tabouleh en houmous bijvoorbeeld - Syrische roots hebben?
In de Kennismakerij komt niet alleen muziek hoor. We gaan onze bezoekers ook op allerlei manieren kennis laten maken met talen, dans, eten, bordspellen, handwerk en meer. Dat is niet altijd, zoals sommige mensen denken, de ‘ver van je bed show’. Hoe ingeburgerd is shoarma bijvoorbeeld al in Nederland? Maar wist je dat shoarma- en ook tabouleh en houmous bijvoorbeeld - Syrische roots hebben? Dat niet alleen de brei-oma’s op het kindererf je kunnen leren handwerken? Laat je verassen! Elk weekend is er in de Kennismakerij iets te doen in samenwerking met, zoals we dat zo mooi noemen, ‘nieuwe Nederlanders’.
Of ik mijn opleiding nog kan afronden? Dat zal ik eens goed moeten bekijken. Er zijn mogelijkheden voor een master in bedrijfskunde maar ik wil liever ook geen grote lening afsluiten. Sowieso wil ik meer de sociale en communicatieve kant op. Als mijn achtergrond in rechten op die manier een bijdrage kan leveren aan wat ik voor anderen kan doen, zou ik dat wel heel mooi vinden. Voor nu ben ik vooral blij dat ik in het Nederlands Openluchtmuseum aan de slag mag. Dat is al heel verrijkend!