Museale gebouwen

museale gebouwen

In het park van het Nederlands Openluchtmuseum zijn veel museale gebouwen, boerderijen en molens te bekijken. Van binnen én van buiten. Ze brengen de geschiedenis dichterbij en laten je het verleden herbeleven. Op dit moment werken we hard aan de presentatie van onze museale gebouwen op onze website. Binnenkort zullen al deze gebouwen weer online te vinden zijn. Hieronder zijn een aantal locaties te bekijken die o.a. ook gereserveerd kunnen worden voor een feest, trouwerij, vergadering of andere activiteiten.

Museale gebouwen rij 1

Herberg 'De Hanekamp'

Al in 1709 stond De Hanekamp wijd en zijd bekend als herberg én boerderij. De uitspanning stond net buiten Zwolle, halverwege de Wipstrikkerallee. De boerenherberg werd gebouwd rond 1750, maar in het museum is hij herbouwd zoals hij er 1840, zonder bijschuren, uitzag. Tijdens de Zwolse veemarkten overnachtten de veedrijvers en veekopers hier, terwijl hun vee in de bijschuren werd gestald. Niet zelden werden hier aan tafel de zaken beklonken. De bedsteden voor de gasten lagen achter de woonkamer. Omdat De Hanekamp tegenwoordig dienst doet als pannenkoekenherberg voor museumgasten, is van de woonkamer, de gastenbedsteden en de gelagkamer één grote ruimte gemaakt.

 

Zaalcapaciteit per type opstelling

Buffet Feest Theater Cabaret U-vorm
76 100 50 40 25

 

Kasteelboerderij

Deze herenboerderij met de allure van een heus kasteel, stond in de vruchtbare zeekleipolders van de Hoeksche Waard. Eigenaar jonker Reinhart van Aeswijn breidde de bescheiden boerderij in 1617 uit met een statig voorhuis. ’s Zomers woonde de jonker in de herenkamer en genoot van de jacht en het buitenleven. Het werk op het gemengde boerenbedrijf kwam voor rekening van de pachtboer. De boerderij is in baksteen opgetrokken, met constructies en versieringen die rond 1600 in stedelijke bouw veel voorkwamen.Toen het woonhuis naar het museum kwam, was het bedrijfsgedeelte allang verdwenen. Hier is het huis, met reconstructies van een schuur, een ‘zomerhuis’ en een wagenhuis, weer als toen. De kasteelboerderij is tegenwoordig museumrestaurant.

Zaalcapaciteit per type opstelling

Diner Receptie Theater Cabaret U-vorm
240 375 160 100 60

 

Boerderij/café Budel

Deze Budelse boerderij groeide uit tot keuterbedrijf, waar akkerbouw en veeteelt elkaar aanvulden. Koeien en schapen stonden in de potstal, op een mengsel van stro en heideplaggen. Wanneer de mest van het vee zich hiermee vermengde, resulteerde dat in goede mest voor de schrale zandgronden. De belangrijkste ingangen van woning en bedrijfsgedeelte liggen pal aan de weg. Rechts naast de woonkeuken is de pronkkamer, die jaren in gebruik geweest is voor de zuivelproductie. Zo verdiende het gezin een centje bij. Maar… er was nog een manier om het inkomen te vergroten: de keuken werd rond 1900 ingericht als huiskamercafé. Eenvoudig, maar precies goed voor een extraatje.

 

 

Zaalcapaciteit per type opstelling

Buffet Receptie
20 30

 

Museale gebouwen rij 2

Poffertjeskraam

De geur van versgebakken poffertjes maakt jong en oud vrolijk! Deze verplaatsbare poffertjeskraam, die met haar nostalgische wandschilderingen en intieme coupés met gordijntjes zoete herinneringen aan vroeger oproept, stond veertig jaar lang elke zomer in Epe. Eigenaar J. van der Schoot bakte er poffertjes, beignets en wafels. In het midden van de 19e eeuw waren poffertjesen wafelkramen de luxere ontmoetingsplaatsen tijdens de jaarmarkt of kermis. Kermisklanten genoten er niet alleen van het kermisgebak, maar ook van sterke drank en muziek. Tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw trokken poffertjeskramen voornamelijk welgestelde klanten. Wie minder te besteden had, kocht zijn lekkers bij de simpele kramen voor plaatkoeken en oliebollen.

Zaalcapaciteit per type opstelling

Buffet Feest
70 100

 

Evenemententerrein

Het Openluchtmuseum is de perfecte locatie voor grote bedrijfsevenementen vol afwisseling. Een jubileum, relatiedag of een feest voor al je relaties of personeel krijgt een echte plus in het 44 hectare grote park. Duizenden mensen kunnen er meedoen aan educatieve of speelse activiteiten in en rond historische gebouwen, die wellicht aansluiten bij de aard van je bedrijf of organisatie. Medewerkers van het museum hebben de ervaring en passie om bedrijfsevenementen in de puntjes te organiseren.
 

Nederlands Hervormde kerk

De serene sfeer in dit eenvoudige kerkje, grijpt terug naar die van het begin van de 20e eeuw. Het protestantse kerkgebouw is ruim 200 jaar ouder. Voor de 17e eeuwse preekstoel ligt de dooptuin. Aan weerszijden van de preekstoel staan de banken, waar de leden van de kerkenraad plaatsnamen. Het gewone kerkvolk zat op de stoelen. De consistoriekamer is in 1929 achter de kerk gebouwd. Op het balkon lijkt een orgel te staan. Schijn bedriegt: het is een imitatie‑orgelfront dat sinds 1902 het Vocalion, een bijzonder type harmonium, verhult. De streek rond ’s‑Heerenhoek ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot overwegend katholiek. De hervormde gemeente was klein en dus vrij arm. Geld voor een echt orgel in de kerk was er niet.

Prijzen bruiloft

Fotolocatie Burgerlijk huwelijk
Gratis* vanaf €235,-