Collectie voorwerpen

Bijzondere collecties bewaard

In de collectie van het Openluchtmuseum bevinden zich ongeveer 152.000 voorwerpen waaronder boerenwagens, woningtextiel, streekdracht en speelgoed. Een deel daarvan is te zien in het museumpark, maar het overgrote deel bevindt zich in depot.

Deze collectie is niet in één dag verzameld. Al meer dan honderd jaar verwerven museummedewerkers door veldwerk, onderzoek en aanbiedingen voorwerpen. Zo zijn en worden collecties gevormd waarin de manier van leven en werken van Nederlanders besloten ligt. Gezamenlijk vormen deze voorwerpen het geheugen van het dagelijks leven. Ze roepen emoties en reacties op en dagen uit tot het doen van nader onderzoek over gebruik en herkomst.

Het museum bezit een uitgebreide documentaire collectie, waarin zich boeken, tijdschriften, foto’s, films en dia’s bevinden. Op dit moment werken we hard aan de presentatie van onze collectie op deze website. Medio 2017 zijn hier circa 20.000 objecten te bekijken. In de tussentijd kun je een gedeelte van onze gedigitaliseerde collectie hier vinden: Collectie Gelderland, Modemuze, Digitale Collectie Nederland en Europeana Fashion.

collectie bewaard