Daklozen slaapplaats Amsterdam

Daklozen in het Openluchtmuseum

Daklozen slaapplaats Amsterdam

Stukken karton op de grond als isolatie, een warme jas en een slaapzak. Chahid en Peter maken ook in de winter ’s avonds buiten een slaapplaats uit deze onderdelen. Ze slapen liever buiten dan binnen in een opvang. Voor je het weet heb je ruzie, een besmettelijke ziekte zoals TBC of ongedierte. Ook alcoholisten en psychisch gestoorden vermijden ze maar liever. 

 

Maar het allerliefste zouden ze gewoon weer op een vaste plek in een eigen huisje wonen. Dakloos zijn wensen ze niemand toe.

 

En toch waren er alleen al in Amsterdam in de winter van 2015-2016 ruim 900 mensen dakloos. 50 van hen sliepen consequent elke nacht buiten. Een kwart van alle winternachten vroor het ‘s nachts op 10 cm boven de grond. In zo’n geval zoek je graag zo’n leegstaande ruimte als deze. Daar is het tenminste nog een beetje beschut.
Wat een contrast met ons. Wij hebben een warm bed, een kachel en meestal gezelligheid tijdens winterse feestdagen. 

 

Chahid en Peter hebben ons geholpen met deze presentatie omdat ze de wereld graag duidelijk willen maken dat daklozen ‘ook mensen zijn’.

 

In het Openluchtmuseum kun je ook andere geschiedenis van voormalige daklozen zien. De eerste bewoners van de boerderij uit Beltrum (1.15) schrijft 300 jaar geleden aan zijn landheer dat hij met zijn vrouw en vier kinderen ‘onder den blauwen hemel’ moet slapen. Hij kon de pacht niet meer betalen en vraagt toestemming om een hut te mogen bouwen. Die hut groeit in latere jaren uit tot een boerderijtje.

Details

Daklozen slaapplaats Amsterdam

Activiteit datum

Van 09-12-2017 t/m 21-01-2018
10:00 - 17:00 uur

Aantal personen
N.v.t.
Leeftijd
Alle leeftijden