Breien, kun jij het al?

Leren breien in het Openluchtmuseum

Breien, kun jij het al?

Op het kindererf leer je breien met wol van de museumschapen. De wol is geverfd met planten uit de kruidentuin.

Met behulp van de deskundige handen van de vele breisters leren kinderen breien. Aan het einde van de winteropenstelling wordt er van alle gebreide lapjes een deken gemaakt. Net als vorig jaar mag elk kind een wens invullen en aangeven wie zij de deken het meeste gunnen. Na de winter wordt de deken weggegeven aan de mooiste wens.

Haal je breidiploma
De breisters waarbij je je breidiploma kunt halen zijn aanwezig:

  • In de weekenden en vakanties tussen 10.00 - 18.00 uur.
  • Doordeweeks tussen 13.15 - 17.00 uur.

Ervaringen uit 2016

Wensdekens

Tijdens de afgelopen winteropenstelling (2016-2017) mochten kinderen zoals elk jaar opschrijven wie zij een wollen lapjesdeken toewensen. De prachtige kleurrijke dekens, zo vlijtig gebreid door duizenden kinderhanden en gemaakt en geverfd in ons eigen museum, krijgen zo een mooie bestemming. Dit jaar hebben we twee wensen kunnen vervullen, die van Murron en Fleur.

 

 

Wensdeken Murron Murron Janzen wenste de deken voor haar juf Arjanne van basisschool De Vlinderboom uit Ede. Deze lieve juf doet het zo goed op school. Ze houdt alle drukke kinderen heel goed in bedwang en ze heeft het verdiend.

 

 

Fleur van den Berg uit Hillegom wenste de deken voor haar oma. Zij zit zo alleen op de bank sinds opa er niet meer is en ze heeft het altijd koud. Wensdeken Fleur

Ervaringen uit 2015

Ook deze winter hebben weer veel kinderen in de sfeervolle Goeikamer op het Kindererf leren breien en hun breidiploma gehaald onder liefdevolle begeleiding van onze brei(st)ers. De kinderen breien lapjes, waar de breisters met veel vlijt mooie lapjesdekens van maken. We zijn extra trots op de mooie dekens omdat het echte museumproducten zijn. De wol komt namelijk van onze museumschapen, is hier geschoren en gesponnen en wordt met veel liefde geverfd met behulp van planten uit onze eigen tuinen. Niet alleen breien kinderen de dekens zelf; ze mogen ook bepalen wie zo’n prachtdeken krijgt, door het invullen van een wens.

Deze winter hebben maar liefst 445 kinderen een wens ingevuld. Heel opvallend dat 42 kinderen een deken wensten voor asielzoekers.  We hebben dan ook gekozen om een van de dekens  aan een kind te laten schenken die verblijft in Heumensoord. De familie van Dijk uit Malden gaat daar via een leerkracht de deken overhandigen.

Inez en buurvrouw DorryEen tweede wensdeken is gegaan naar Inez. Zij wenste een deken voor haar buurvrouw Dorry, die afgelopen jaar haar man heeft verloren en daardoor ook zelf een hartaanval kreeg. Buurvrouw Dorry vond het helemaal geweldig dat haar buurmeisje van 10 zo aan haar dacht.

Sanne en juf JorinaEen derde wensdeken ging naar Sanne  van 8. Zij verraste haar juf Jorina met de wensdeken omdat ze zo'n goede juf is en veel van schapen houdt. Juf Jorina de Leeuw ( CBS De Holtbanck in Rheden) vond het een hele eer dat zij de wensdeken in ontvangst mocht nemen.

En zo kwamen de museumdekens weer met hele mooie wensen bij hele mooie mensen!

Ervaringen uit 2014

Voor het derde jaar op rij mochten kinderen in de winter opgeven wie zij zo’n prachtige wollen lappendeken toewensen. Het was moeilijk om te kiezen uit de 360 wensen, vooral omdat er dit keer ook wel erg aandoenlijke wensen bij zaten. Mensen met verdriet of armoede, die echt wel een warme omhelzing van zo’n deken kunnen gebruiken. Zo hebben we 1 dekentje gegeven aan Sinticha die net haar mama had verloren. Samual had een deken gewenst voor zijn mama en zusje die in een hutje in Ethiopië wonen. Frederique wenste een dekentje voor Femke en haar familie, omdat hun huis was afgebrand. De vierde deken is gestuurd aan Noor en Jente; zij wilden graag hun juf Tamira verrassen omdat ze altijd zo aardig is.

Ervaringen uit 2013

In de Goeikamer op het Kindererf wordt elke winter gebreid. De wol komt van de museumschapen, en wordt hier geschoren, gesponnen en geverfd. Alle kinderen leren van onze lieve 'brei-oma's' hoe je van een draadje wol een lapje breit. En van al die prachtig gekleurde lapjes worden vervolgens dekens gemaakt.

Voor de tweede keer mochten kinderen deze winter iemand opgeven aan wie zij een deken wensen. Uit de vele wensen (meer dan 400!) zijn er drie uitgekozen. Zo is er een dekentje geschonken aan de erg zieke Dagmar, die zichzelf niet warm kan houden; gevraagd door de zusjes Anne-Floor en Veerle. Ook zorgboerderij De Stal van Zundert heeft een heel groot 'knuffeldeken' ontvangen.
De meest bijzondere wens kwam van Matthanja. Zij schreef: "Een mevrouw uit de straat is heel alleen. Ze krijgt nooit bezoek of een kaartje. Daarom lijkt het me leuk haar een kadootje te geven."

Ervaringen uit 2012

Afgelopen winter werd er zoals elke winter op het Kindererf gebreid door kinderen, onder begeleiding van veel lieve breisters. Met de hulp van meer dan 2000 kinderen ontstaan er zo elk jaar prachtige lapjes, waarvan we lapjesdekens maken. We breien met eigen ‘museumwol’. Dat wol komt van onze eigen schapen, is gesponnen op het museum en geverfd in onze kruidentuin. Een heel mooi puur product, waar we hartstikke trots op zijn. 

In 2012 wilden we deze prachtige dekens aan een goed doel schenken. Alle kinderen mochten meedenken, wie zij zo’n mooie lapjesdeken het meeste toewensen. Uit de 240 wensen hebben we maar liefst drie wensen gekozen en mochten we mensen gelukkig maken met een lapjesdeken.

Zo heeft Leyla een deken gewonnen voor haar moeder. Zij had echt een deken verdiend. Omdat ze reuma heeft kon ze niet mee naar het Openluchtmuseum en heeft ze het altijd koud. Nu heeft ze het toch lekker warm deze winter. 

Ook Sharon won een dekentje voor haar kleindochter Nikki. Het meisje is geboren na 25 weken zwangerschap, maar was heel dapper en mocht na 16 weken ziekenhuis eindelijk naar huis. Zo’n stoer meisje moet het toch lekker warm hebben deze winter?

Het laatste dekentje ging naar Merel. Haar twee katten Choco en Yola hadden na een operatie een kaal buikje. Nu kunnen ze zich heerlijk warmen aan het prachtige dekentje wat zij kregen.
Details

Breien, kun jij het al?

Breien, kun jij het al?
Activiteit datum

Van 09-12-2017 t/m 21-01-2018
11:00 - 17:00 uur

Aantal personen
Onbeperkt
Leeftijd
Alle leeftijden