Activiteiten

In de meivakantie staat ons museum bol van de activiteiten. Ga met je kinderen er op uit voor een heerlijke dag! 
Waarom lopen als je de tram kunt nemen? Bekijk het museumpark op je gemak! Onze historische trams vervoeren je warm en droog.
Bekijk hoe onze 'dorpssmid' met zijn hamer het metaal vormt. Op ambachtelijke wijze maakt hij o.a. spijkers voor de scheepswerf.

In de fotosalon ‘Wijdemans & Frère’ kun je je laten fotograferen in de kleding en setting van rond 1910: de tijd van de staatsiefoto’s.

In de museumbrouwerij wordt heerlijk bier gebrouwen. Proef het seizoensbier en leer alles over de smaak en geur van het bier.

Van Gend & Loos begon 200 jaar geleden met personenvervoer. De goederenloods uit Tiel werd in 1881 gebouwd.

In het blauw Los Huus woonde in 1871 een gezin van zeven én een dienstmeid. In de winter werd vlas bewerkt, gesponnen en geweven.
Het dorpsschooltje uit Lhee staat model voor schoolgebouwen van omstreeks 1800. Naar verluidt was het er in de winter ‘opgepropt vol’
Het kamp bij Lage Mierde was in de jaren 50 ingericht voor de huisvesting van 18 Molukse gezinnen. Hier zie je hoe er geleefd werd.
Op woensdag- en vrijdagmiddag, in de weekenden en vakanties kunnen kinderen meedoen met verschillende karweitjes en keuterboer-activiteiten in de stal.
Op zaterdag, zondag, vakantiedag en feestdag kunnen kinderen meehelpen met aardappels poten.

In ons museum vind je diverse gebouwen uit de Zaanstreek: Een koopmanswoning, een wagenhuis, een arbeiderswoning.

In het Openluchtmuseum vind je een complete zuivelfabriek uit Veenwouden: Freia. Stoom leverde er de kracht voor de machines.

De kerk uit 's-Heerenhoek staat sinds 1988 in het Openluchtmuseum. 
Vaak zijn er optredens van diverse koren in het kerkje. 

In Boerderij Varik zie je hoe de boerin kookt op een ouderwets kolenfornuis, en vertelt ze je over het bereiden van eten aan het begin van de 20ste eeuw.

Lente, zomer, herfst en winter. In de speeltuin kun je heerlijk spelen en ravotten. 

 

Loop het doolhof in, sla de hoek om en probeer dan maar weer de uitgang te vinden! Al eeuwen zijn mensen gefascineerd door het doolhof.
Een weelderige tuin vol herinneringen aan het leven in Nederlands-Indië. Binnen de herinneringen spelen de tuin en het buitenzijn een grote rol.

De molenaar slaat olie uit lijnzaad in zijn rosmolen. Een "virtueel ros" laat zien hoe het paard vroeger de molen aandreef.

Op de scheepswerf wordt hard gewerkt. De schepen worden hersteld en de romp wordt ontdaan van zeepokken en schelpen.