Activiteiten

Het Openluchtmuseum neemt je mee op een reis door de tijd! De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. 
Echt ouderwets wintervermaak op de grote ijsbaan voor de Amsterdamse Westerstraat en de sleebaan bij de molen. Schaatsen zijn gratis te leen.
In het arbeidershuisje uit Zandeweer zie je een presentatie rondom het breien voor soldaten in de Eerste Wereldoorlog.
In de vakwerkschuur wordt stroop gemaakt. We stoken appels en peren in een ketel en persen het sap uit het fruit. De stroop ruikt heerlijk!
Speciaal voor kinderen! Wat is nou leuker dan een broodje bakken boven een vuurtje op ons Kindererf. En het smaakt nog lekker ook.
Beleef het volksverhaal van de Witte Wieven. Een belevingstocht die al je zintuigen prikkelt, spanning is gegarandeerd!
In de boerderij uit Staphorst staan dieren op stal. Er staat een koe in de potstal, een stal waarin de oude mest wordt opgepot.
Ga mee op een rondleiding door het museumpark. Onze enthousiaste deskundige rondleiders vertellen je allerlei wetenswaardigheden.

In ons museum vind je diverse gebouwen uit de Zaanstreek: Een koopmanswoning, een wagenhuis, een arbeiderswoning.

Gedurende de winter kun je ook dit jaar weer genieten van verschillende concerten in het Openluchtmuseum. Hier vind je een overzicht.
In het blauw Los Huus woonde in 1871 een gezin van zeven én een dienstmeid. In de winter werd vlas bewerkt, gesponnen en geweven.
In Boerderij Varik zie je hoe de boerin kookt op een ouderwets kolenfornuis, en vertelt ze je over het bereiden van eten aan het begin van de 20ste eeuw.
De monumentale woonboerderij uit Hoogmade moest wijken voor de hogesnelheidslijn. Van hard werken naar luxe wonen.
Een tijdreis door de vier Tilburgse huizen ingericht naar vier perioden in een eeuw wooncultuur: 1860, 1910, 1950 en 1970.

In de fotosalon ‘Wijdemans & Frère’ kun je je laten fotograferen in de kleding en setting van rond 1910: de tijd van de staatsiefoto’s.

Neem deel aan deze ludieke loterij op het Zaanse plein en win nostalgische en winterse prijzen!

In het Openluchtmuseum vind je een kaas- & roomboterfabriek uit Veenwouden, eens een van de grootste zuivelfabrieken van de regio.
Zelfs in Amsterdam willen ze de Achterhoekse wielen. De radmakerij is afkomstig uit Woold, een buurtschap vlakbij Winterswijk.
Het dorpsschooltje uit Lhee staat model voor schoolgebouwen van omstreeks 1800. Naar verluidt was het er in de winter ‘opgepropt vol’

Van Gend & Loos begon 200 jaar geleden met personenvervoer. De goederenloods uit Tiel werd in 1881 gebouwd.