De Canon van Nederland

Header van de Canon van Nederland

Canon van Nederland top

De Canon van Nederland

In het entreegebouw van het Nederlands Openluchtmuseum is de Canon van Nederland te zien: een presentatie van de hele geschiedenis van ons land, van 'hunebed tot heden'. Deze nieuwe presentatie, die tot stand kwam in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam als partner, toont hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen.

Canon van Nederland Rij 1

Kind in de presentatie Canon van Nederland

Wat is de canon?

De Canon van Nederland toont de hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van gebeurtenissen, personen en onderwerpen. Digitale media en authentieke, historische objecten wisselen elkaar af.

Taco Dibbits, ambassadeur Canon van Nederland

Ambassadeurs

De ambassadeurs van de Canon van Nederland kiezen één venster waar ze dieper op ingaan. Ze lichten hun keuze toe en geven aan waarom het zo belangrijk is dat 'hun' venster in de Canon van Nederland te vinden is.

Canon van Nederland rij 2

Canonvensters in het museumpark - Rietveld vakantiehuisje in het Nederlands Openluchtmuseum

Canonvensters in het park

Naast de presentatie zijn in het museumpark verschillende canonvensters te zien. Zo zie je bijvoorbeeld de vensters Karel de Grote, De Stijl, Willem Drees, de Eerste Wereldoorlog, de Statenbijbel en de watersnood.

Kinderen in de presentatie Canon van Nederland

De Canon in het onderwijs

Leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs zelf de Canon van Nederland laten ontdekken? Dat kan! Bekijk onze programma's voor het basis- en voortgezet onderwijs en informeer naar de mogelijkheden.

Logo Canon van Nederland-netwerk

Canonnetwerk

Een groeiend aantal culturele organisaties in Nederland werkt samen in het Canon van Nederland-netwerk. Zo brengen we de geschiedenis van Nederland breed onder de aandacht en maken we met elkaar geschiedenis.