Leuk om naar te kijken

openluchtmuseum

Leuk om naar te kijken!

Op deze plek zie je alle videoseries van het Nederlands Openluchtmuseum. Bekijk verschillende series: Les van Tess, Gruwelijk óf Lekker en test je kennis van één van de Ken je Geschiedenis video's. Welke serie is jouw favoriet?

Les van tess rij 1

LES VAN TESS

 

Historie Openluchtmuseum | Les van Tess 9

Het Nederlands Openluchtmuseum bestaat ruim 100 jaar en heeft veel ontwikkelingen doorgemaakt. Wat is de geschiedenis van het museum? Wat heeft het Openluchtmuseum gemaakt tot de plek die het nu is?

 

 

Het Sinterklaasfeest | Les van Tess #8

Hoewel het vieren van het Sinterklaasfeest een eeuwenoude traditie is, is het niet altijd zo gevierd zoals we dat vandaag de dag doen. Wat is er in de loop der jaren allemaal veranderd?

 

 

Nederland Fietsland | Les van Tess #7

Fietsen is een vanzelfsprekend onderdeel geworden in onze maatschappij en drukt iedere dag opnieuw een stempel op onze Nederlandse cultuur. Voor welke maatschappelijke veranderingen heeft de fiets gezorgd?

Slag om Arnhem | Les van Tess #6

Tess spreekt in deze aflevering onder andere met Ineke Overmars. Zij heeft de evacuatieperiode tijdens de Slag om Arnhem als vijfjarig meisje in het museum doorgebracht en deelt haar herinneringen aan deze tijd.

Nederland Kampeerland | Les van Tess #5

Nederlanders zijn dol op kamperen. Maar waar komt die drang naar vrijheid en één zijn met de natuur eigenlijk vandaan? Tess gaat langs bij Kip Caravans en praat met de ANWB om het uit te zoeken. 

Nederland Tulpenland | Les van Tess #4

Eindeloze bloeiende tulpenvelden in de lente, een typisch Nederlands fenomeen. Maar waarom eigenlijk en wat is de geschiedenis hierachter? Tess gaat op pad om dit uit te zoeken. 

Rood Wit Delfts Blauw | Les van Tess #3

Delfts Blauw, het blauwwitte servies van aardewerk, is wéreldberoemd. Maar waarom is er de naam Délfts Blauw aan gegeven en sinds wanneer bestaat het eigenlijk? Tess ging op onderzoek uit. 

Nederland Kaasland | Les van Tess #2

Nederlanders worden al decennia lang kaaskoppen genoemd, maar waar hebben we die naam eigenlijk aan te danken? Tess onderzoekt vandaag hoe lang kaas al een rol speelt in onze maatschappij. 

Opkomst snackcultuur | Les van Tess #1

Snacken is onlosmakelijk verbonden aan onze Nederlandse cultuur. Toch at men zo’n 60 jaar geleden vrijwel nooit buitenshuis. Hoe kan het dat er in zo’n relatief korte tijd zo’n verandering heeft plaatsgevonden?

Ken je geschiedenis

KEN JE GESCHIEDENIS?!

 

Ken je Geschiedenis #1 | Trijntje

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van Trijntje?

 

 

Ken je Geschiedenis #2 | Leprozenklepper

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van een Leprozenklepper?

 

 

Ken je Geschiedenis #3 | Slavernij bordje

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van dit Delfts Blauwe bordje?

Ken je Geschiedenis #4 | Bevrijdingsrok

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van een Bevrijdingsrok?

Ken je Geschiedenis #5 | Dobbelstenen

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Wist jij dat er zo'n 2000 jaar geleden al dobbelspellen werden gespeeld?

Ken je Geschiedenis #6 | VOC Brandmerk

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Weet jij waar een VOC Brandmerk voor dient?

ken je geschiedenis 2

Ken je Geschiedenis #7 | Willem van Oranje

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Weet jij waarom het portret van Willem van Oranje in de Canon staat?

Ken je Geschiedenis #8 | Vaginale douche

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Weet jij wat de eerste vorm van anticonceptie was?

Ken je Geschiedenis #9 | iPhone #3Gs

De Canon van Nederland presentatie geeft de geschiedenis van ons land weer, maar het blijkt niet altijd gemakkelijk om sommige voorwerpen uit de Canon te herkennen. Vind jij dat één van de eerste iPHones al geschiedenis is?

Zomervideo's

 

 

Hoe maak je een wiel? | Zomer #4

Tess laat je deze zomer zien wat het Openluchtmuseum allemaal te bieden heeft. Vandaag leert ze hoe wielen gemaakt werden.

 

 

Hoe maak je papier? | Zomer #3

Tess laat je deze zomer zien wat het Openluchtmuseum allemaal te bieden heeft. Vandaag leert ze hoe papier gemaakt werd.

 

 

Tess leert boogschieten! | Zomer #2

Tess laat je deze zomer zien wat het Openluchtmuseum allemaal te bieden heeft. Vandaag leert ze boogschieten.

ZOMER IN HET OPENLUCHTMUSEUM

 

Hoe deed je vroeger de was? | Zomer #1

Tess laat je deze zomer zien wat het Openluchtmuseum allemaal te bieden heeft. Vandaag helpt ze in de Wasserij.

Winter 2019

WINTER IN HET OPENLUCHTMUSEUM 2019

 

Goochelaar op de Wintermarkt

Het is weer winter in het Nederlands Openluchtmuseum! Tess valt deze week van de ene in de andere verbazing. Dit jaar is er namelijk een goochelaar te vinden op de Wintermarkt bij het Zaanse Plein. Waarom is dat eigenlijk?

 

 

De schillenboer een handje helpen

Tot ver in de 20e eeuw ging de schillenboer langs de deuren om afval op te halen dat als veevoer kon dienen. Een simpele manier om voedselverspilling tegen te gaan. Tess loopt vandaag een dagje mee met de schillenboer in het Openluchtmuseum.

 

 

Werken in de Paltrokmolen

De Paltrokmolen is deze winter voor het eerst geopend voor publiek. Tess steekt haar handen uit de mouwen en mag helpen bij het kruien van de molen en het zagen van de planken.

Winter 3, 2, 1

WINTER IN HET OPENLUCHTMUSEUM 2018

 

Linnen & Wol | Winter #6

Altijd al willen weten waar de uitdrukking 'ergens een hekel aan hebben' vandaan komt? Tess waagde zich aan het bewerken van vlas en het behalen van haar breidiploma.

 

 

Gezondheid | Winter #5

Deze week neemt Tess niets minder dan de geschiedenis van de gezondheidszorg onder de loep. Hoe ging men vroeger ziektes tegen en hield je je tijdens de winter het beste gezond?


Recept tegen Winterkwaaltjes   Gezondheid   Warmte in huis

 

 

Elfstedentocht | Winter #4

Wist je dat je tijdens de winterperiode in het weekend de Elfstedentocht kunt volgen in het museum? Tess heeft zich aan de tocht gewaagd en wist het Elfstedenkruisje te bemachtigen. 


 Lees ook: Column Elfstedentocht

Winter 6, 5, 4

Winters Werk | Winter #3

Vroeger kon er ‘s winters niet op het land gewerkt worden en dat betekent dat er bijverdiend werd met ander werk. In het museum noemen we dit Winters Werk.

Eten | Winter #2

Het kerstdiner komt dichterbij en daarom gaan we het in deze aflevering hebben over eten. Wat at men vroeger tijdens kerst en werd er al aan uitgebreid dineren gedaan? 


Maak: Sudderhamlappen   Lees: Kerstdiner

Schaatsen | Winter #1

Onze allereerste video van de reeks Winter in het Openluchtmuseum met Tess Daniëls, waarin we het hebben over schaatsen! Elke week tijdens de winterperiode een nieuwe video.

Lees ook: Zopie volgens oud recept

gruwelijk of lekker rij 1

GRUWELIJK ÓF LEKKER?

 

Rammenas pot | Gruwelijk óf Lekker #10

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. In januari wordt er rammenas hutspot gemaakt.

 

 recept hutspot rammenas lees: Leidse hutspot

 

 

Vega bloedworst | Gruwelijk óf Lekker? #9

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. In december wordt er vega bloedworst gemaakt.

 

 recept vega bloedworst lees: bloedworst

 

 

Eikeltjeskoffie | Gruwelijk óf Lekker? #8

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. In oktober wordt er eikeltjeskoffie gemaakt.

 

 recept eikeltjeskoffie  lees: fairtrade genieten

Vegan kaas | Gruwelijk óf Lekker? #7

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. In september wordt er durian jam gemaakt.

 

 recept durian jam lees: stinkendedurian

Kombucha thee | Gruwelijk óf Lekker? #6

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. Vandaag wordt er kombucha thee gemaakt. 

 

recept kombucha thee  lees: zure hipster thee

Knoflookwafel | Gruwelijk óf Lekker? #5

Elke maand kun je een recept uit de smaakroute zien. In augustus: 'knoflookstroopwafel'.

 

 

recept knoflookwafel  lees: knoflookvreters

Gerookte haring | Gruwelijk óf Lekker? #4

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. In juli wordt er gerookte haring gemaakt.

 

 recept gerookte haring   lees: haring historie 

Tulpenbollensoep | Gruwelijk óf Lekker? #3

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. In juni wordt er Tulpenbollensoep gemaakt.

 

 recept tulpenbollensoep lees: tulp eten?

Groene mosterd | Gruwelijk óf Lekker? #2

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. In mei wordt er Limburgse groene mosterd gemaakt.

 

 recept groene mosterd lees: hond eten?!

Vegan kaas | Gruwelijk óf Lekker? #1

Jeffrey en Johan maken elke maand een recept uit de Gruwelijk Lekker smaakroute. In april wordt er gefermenteerde bubur kaas gemaakt.

 

 recept vegan kaas lees: smaak van kaas