Knoflook stroopwafel

gruwelijk lekker recepten

Knoflook stroopwafel

Ben je wat je eet?

Al in de 17e eeuw krijgen Vlaamse migranten in Nederland het stempel knoflookvreter. Met andere woorden: jij bent anders omdat je anders eet. Ook migranten uit latere tijden krijgen dit scheldwoord te horen. Wie anders is of wat anders smaakt vinden veel Nederlanders vreemd en vies. Chinese restauranthouders passen hun gerechten aan, aan de Nederlandse smaakpapillen. En ze serveren gerechten uit de hier veel bekendere Indische keuken. De Chinese restaurants vernederlandsen. Voor Nederlanders blijven ze echter 'de Chinees'. Ontdek wat smaakaanpassing met je doet. Maak stroopwafels met een Chinees smaakje. Is een stroopwafel met gefermenteerde knoflook nog typisch Nederlands?

 

Tijdsduur: 2,5 tot 3 uur

stroof


Boodschappenlijstje
(zakje stroopwafels)

- 500 gram bloem
- 250 gram voorgesmolten boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 50 gram gist
- 1 ei
- Scheutje lauwe melk
- Water
- 1 blik gecondenseerde melk met suiker
   (+/- 400 gram)
- 1 bol gefermenteerde zwarte knoflook
- zout
 

Benodigdheden

- Beslagkom
- Theedoek
- Vijzel
- Wafelijzer

 

 

Artikel: Knoflookvreters


bereidingswijze

1. Zet het blikje gecondenseerde melk in een pan met ruim water, zorg dat hij ver genoeg onder water staat. Breng het water aan de kook. Houd de deksel op de pan, dan verdampt het water minder snel. Als de pan op het vuur staat, kijk dan af en toe of het blikje nog wel onder water staat. Giet zo nodig wat extra water in de pan. Als het blikje niet meer onder water staat, bestaat er een kans dat het blikje ontploft. Let dus goed op. Neem na twee uur koken het blikje uit de pan. De melk is nu gekarameliseerd. 

 

2. Maak ondertussen het deeg door alle ingrediënten voor de wafel bij elkaar te voegen. Dit wordt een vrij stevige massa. Kneed het deeg met de hand door elkaar. 

 

3. Dek de kom af met een theedoek. Laat het deeg drie kwartier rijzen, het liefst op een vochtig-warme plek. Kneed het dan opnieuw en verdeel vervolgens het deeg in balletjes ter grootte van een stevige knikker.

 

4. Neem drie tenen knoflook en snijd ze fijn. Gebruik een vijzel om de knoflook fijn te malen. 

 

5. Open voorzichtig het blikje en voeg de knoflook met een snuifje zout toe. Roer het geheel door. Zet het blikje terug in de pan en laat het 30 tot 60 minuten in het kokend water staan. 

 

6. Proef na een kwartier om te kijken of er eventueel meer knoflook aan toegevoegd moet worden. Laat vervolgens de karamel afkoelen. 

 

7. Verwarm het wafelijzer. Leg er een balletje deeg in en bak het aan beide kanten gaar. Licht met een mes de wafel uit het ijzer en snijd de warme wafel open. Wacht niet te lang, want dan zal de wafel breken. Besmeer de ene wafelhelft met de vulling en druk de andere helft er op. De wafel is klaar om te eten!

 

Dit recept is bedacht door Artez studenten: D.Dhiren Rao, Vicky-Lynn Geerdink, Robert Marsé en Jingya Yu.