Nederlands Openluchtmuseum zet 23.000 collectiestukken online

Ruim 23.000 collectie-objecten staan sinds deze week online op de website van het Nederlands Openluchtmuseum. Van elk object is een foto beschikbaar en is een beschrijving over de herkomst en/of het gebruik te lezen.

Paar gouden mutsenbellen, Rijssen, 1906-1953
Paar gouden mutsenbellen,​​​​
​​​​Rijssen, 1906-1953.

Bijzondere collecties bewaard

In de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum bevinden zich ongeveer 170.000 voorwerpen, waaronder boerenwagens, woningtextiel, streekdracht en speelgoed. Het museum bezit naast deze voorwerpen een uitgebreide documentaire collectie, waarin zich boeken, tijdschriften, foto's, films en dia's bevinden.

De collectie is niet in één dag verzameld. Al meer dan honderd jaar verwerft het museum voorwerpen. Samen vormen deze voorwerpen het geheugen van het dagelijks leven. Ze roepen emoties en reacties op en dagen uit tot het doen van nader onderzoek over gebruik en herkomst.

Een deel van de collectie is te zien in het museumpark, maar een groot deel bevindt zich in depot. De voorwerpen in depot zijn niet zichtbaar voor het grote publiek. De online presentatie biedt iedereen de mogelijkheid deze objecten te bekijken en te onderzoeken. De komende jaren zal het aantal gepresenteerde objecten alleen maar toenemen. Er is voor gekozen om niet in een keer de hele collectie online te plaatsen, omdat het museum het belangrijk vindt dat de gegevens die gepresenteerd worden van tevoren gecontroleerd en bijgewerkt zijn én dat de gepresenteerde objecten voorzien zijn van goede, bruikbare foto’s.

Presentatie door middel van thema's
Bijzonder is het gebruik van thema's. Diverse museumobjecten worden in een thema, een 'minitentoonstelling', in de vorm van een fotocollage gepresenteerd. Voorbeelden van thema's zijn: Staphorst omstreeks 1960; Fietsvakantie in 1936; Mutsen, hoeden en petten; Geboorte en kraamtijd en Persoonlijke verzorging. Op dit moment staan er 14 thema’s online. Maandelijks komen er nieuwe thema’s bij.

Vanaf januari 2018 worden de thema’s op de museumwebsite uitgebreid en is het mogelijk om foto’s van de collectie in hoge resolutie te downloaden. De collectie is vanaf nu te bekijken op www.openluchtmuseum.nl/collectie.