Koeien

De koeien die wij kennen stammen af van het oerrund. Dit oerrund, ook wel oeros genoemd, is nu uitgestorven. Het was donker- tot zwartbruin en veel groter dan onze koeien. Ongeveer 9000 jaar geleden gingen mensen in het Midden Oosten de oerrunderen als huisdier houden omdat ze graag een vleesvoorraad voorhanden hadden. Al snel ontdekte de mens dat runderen voor meer dingen nuttig zijn. Zo werden ze later ook gebruikt als trekdier en van de melk werden producten zoals kaas en boter gemaakt.

In steeds meer landen werd het rund een boerderijdier. Op den duur zijn de koeien in al die verschillende streken er anders uit gaan zien. Er ontstond een grote verscheidenheid in kleur en aftekening. Maar ook het doel waarvoor ze gebruikt werden, zorgde voor verschillende typen koeien. In de 19e eeuw ging men van rassen spreken. Men noemde dieren die dezelfde uiterlijke kenmerken hadden een ras.

In het Openluchtmuseum vind je de volgende rassen en kleurslagen:Groninger blaarkopFries Roodbont, Maas-Rijn-IJssel (MRIJ) koeien, Witrikken en Baggerbont.

In de zomer lopen de koeien in het weiland en kalfjes zijn vaak te vinden op het kindererf en in de kinderwei. In de winter staan de koeien op stal in de boerderij van Staphorst.