Soorten bijen

De bijenstal komt uit Gemert. Naast de bijen, die als volk in een kast leven, zijn er ook nog wilde bijen in het museum te vinden.

 

De Sachembij (Anthophora plumipes)
De Sachembij is een alleen levende bij, die van nature een nest maakt in een steile wand van leem, mergel of zand. De bij ziet ook de muur van onze Limburgse boerderij van mergelsteen en leem voor zo’n steile wand aan. Deze bijensoort vliegt van eind maart tot mei rond de boerderij uit Krawinkel.

 

De Oliekever (Sitaris muralis)
De zeer zeldzame Oliekever heeft de Sachembij nodig voor de voortplanting. De keverlarf kruipt in het voorjaar op een uitvliegende mannetjesbij. Tijdens de paring, in de lucht, kruipt de keverlarf op de vrouwtjesbij. De larf gaat met de vrouwelijke bij mee de nestholte in en voedt zich met het legsel en de voedselvoorraad van de Sachembij. In augustus kun je de Oliekever zien want dan is hij volwassen en paart hij. Het kevervrouwtje legt daarna eitjes in de buurt van het nest van de Sachembij. En in het daaropvolgende voorjaar begint de cyclus weer van voren af aan.

 

Het is verrassend dat deze combinatie van insecten in een muur, die vooral bekend is uit het leembouwgebied van Limburg, sinds 2011 in onze boerderij uit Krawinkel nestelt.