Het Zaanse Plein

Header Zaanse Plein

Rij 1 Zaanse Plein

Poffertjeskraam

In het altijd sfeervolle en authentieke poffertjeskraam uit Epe is ruim plaats om binnen en buiten te genieten van overheerlijke poffertjes.

 

Openingstijden staan op de dagplattegrond.

 

 

De bakkerij

De bakker bakt er ouderwets lekkere broden en koeken. Van een afstand komt je de heerlijke geur tegemoet van brood uit de bakkerij. Kom binnen er proef!

 

Dagelijks geopend vanaf 10:30.

De ophaalbrug

Aan een van de staanders van de hameien hangt de tariefkaart van 1771. Daarop staat precies hoeveel het in dat jaar kost om hier de brug te mogen passeren. Schippers betalen natuurlijk voor het openen van de brug, maar ook de voetgangers moeten lappen. De brugwachter opent de brug door aan de ketting te trekken, waarbij de contragewichten in werking komen om de brug makkelijker op te halen. Deze ophaalbrug komt uit Ouderkerk aan de Amstel.

Rij 2 Zaanse Plein

Koopmanswoning

In 1686 laat Gerrit Caeskoper dit huis bouwen aan de Zaan. Omstreeks 1740 neem de welgestelde familie Honig hier z'n intrek. De koopman brengt waarschijnlijk zijn tijd voornamelijk door in zijn kantoor rechts van de voordeur. De familie heeft aanmerkelijke belangen met de meest uiteenlopende ondernemingen. Van handel in oliehoudende zaden tot walvisvaart tot een bakkerij van de scheepsbeschuit. Pas van 1890 bouwen minder draagkrachtige bewoners het huis om tot twee woningen.

Het 17e-eeuwse Zaanse Pand

Dit prachtige pand met een Landsmeerse pastorie en de vrije gevel uit Krommenie uit omstreeks 1760 gaat in de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel verloren door de inslag van fosforbommen. Nog tijdens de oorlog wordt het herbouwd en uitgebreid. In 1970 slaat het noodlot opnieuw toe. Een grote museumbrand verwoest onder andere de net herbouwde woning. Gelukkig met de moderne technieken behoudt het de typische Zaanse uitstraling en past het mooi aan het Zaanse Plein van het museumpark.

Overtuin uit de 17e eeuw

De tuin wordt tot de 17 eeuw vooral gebruikt voor het verbouwen van groenten of witte was in de zon te bleken. Vanaf omstreeks de 17e eeuw kom de 'tuin tot vermaak in zwang. Vaak zijn dit grote tuinen waar meestal alleen aan de overkant van de weg of de sloot ruimte voor is. Vandaar de naam 'overtuin'. Het zijn vooral siertuinen met een zonnewijzer en geschoren buxus- en grasfiguren in grind. De schuttingen beschermen tegen de wind. Het grote hek houdt ongewenst bezoek buiten en straalt natuurlijk ook rijkdom uit.

Rij 3 Zaanse Plein

Wagenhuis

Ook de rijk kooplieden uit het begin van de 19e eeuw zijn gevoelig voor modeverschijnselen. Dus als er één in zijn fraaie vierwielige koets over de net gelegde klinkers van de hoofdstraat ratelt, volgen er al spoedig meer. Natuurlijk moet er dan ook voor deze chique rijtuigen een fatsoenlijke stalling komen. Dit oude gebouw met een keurige bestrating is perfect voor het rijtuig, maar niet alleen het rijtuig kan er staan ook de arrenslee en de ijszeilers hebben een goede plek in de stalling. De paarden worden elders ondergebracht.

Arbeiderswoning

Wederom de Zaanse koopman Honig verhuurt dit woninkje in de Zaanstreek rond de 1900 aan werknemers. De woning heeft een kleine woonkamer, met kast en bedstee, een portaaltje dat tegelijk keukentje is en een piepklein zoldertje. De huurders zijn vaak oudere arbeiders met getrouwde kinderen die het huis uit zijn. De woning is een zogeheten 'kaats', een gebouwtje met een dak dat aan één zijde afloopt, een lessenaarsdak. De werknemers krijgen f 5,00 per week en betalen Honig f 1,50 huur per week.

Chinees restaurant

Het interieur van dit Zaanse pand is ingericht als een Chinees restaurant in de jaren '60. De eerste Chinese eethuisjes vestigen zich in de jaren '20 al in de havenbuurten van Rotterdam en Amsterdam. De klanten zijn vooralsnog de Chinese zeelieden. Met de komst van de repatrianten uit het voormalige Nederlands-Indië ontstaat de unieke Chinees-Indische keuken. In de jaren '50 valt Nederland definitief voor de aangepaste smaak van de Aziatische keuken. De porties zijn heerlijk royaal én goedkoop.