Het Nederlands Openluchtmuseum is open als wandelpark vanaf 19 februari
27/01/2022
Vanaf zaterdag 19 februari is het Nederlands Openluchtmuseum weer open voor het publiek. De meeste locaties zijn nog gesloten en de tram rijdt i.v.m. onderhoud niet tot het begin van ons zomerseizoen op 26 maart, maar toch is er genoeg te zien en te doen. In de krokusvakantie bieden wij namelijk een interactief programma, voor jong & oud.
Krokusvakantie 19 februari t/m 6 maart
In de krokusvakantie is de Canon van Nederland open, net als de horeca en de museumwinkel en op het Entreeplein is er iedere dag van 13.00 – 16.00 uur live muziek, met vrolijke lente-meezingers, carnavalskrakers en golden oldies, bij de vuurschaal.
Dagelijks zijn er gratis rondleidingen, om 12.00 uur vertrekt een algemene rondleiding langs historische presentaties en om 13.00 uur een groene rondleiding boordevol informatie over hoe de lente zich manifesteert op de boerenerven en in de tuinen van het museumpark.Bij locatie Vragender kan de bezoeker meedoen met een interactief bingo-verhaal en voor de allerkleinsten zijn er mooie lentekleurplaten.
Tot 26 maart 2022 is het Openluchtmuseum open van 11.00-16.00 uur en voor een gereduceerd tarief te bezoeken.
Volwassenen (vanaf 13 jaar): € 9,50 | Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 6,50 | Kinderen t/m 3 jaar: gratis | Museumkaart/ VriendenLoterij VIP Kaart/ ICOM: gratis.
Vanaf zaterdag 26 maart is het Openluchtmuseum weer volledig geopend.
2022 - Hoe vrij ben jij?
2022 staat in het Openluchtmuseum in het teken van vrijheid. Onder de titel Hoe vrij ben jij? Vrijheid toen en nu tonen we verhalen van mensen die vertellen wat vrijheid voor hen inhoudt, uit het verleden en het heden. Het programma daagt uit om na te denken over wat vrijheid betekent, op persoonlijk niveau maar ook voor de samenleving als geheel. Vanaf 26 maart 2022 is de tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider te zien. De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) was een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. In deze co-creatie met de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum De Kom en zijn gedachtegoed, dat nog altijd actueel is.
In het Groene Kruisgebouw tonen we de kwetsbare balans tussen vrijheid en onvrijheid. Wat hebben historische vaccinatiecampagnes ons opgeleverd? Ook in het verleden was er protest. Hoe vrij ben je om zelf te kiezen of je je laat inenten? En wat betekent jouw keuze voor een ander?
In 2022 wordt locatie Warnsveld geopend. Een vakantiehuis dat is gebouwd in 1936 door de familie Gies en waar verstopplekken werden ingebouwd, waar onderduikers zich konden verbergen. In Warnsveld vertellen we de verhalen van verzetsmensen -waaronder vader en moeder Gies- en Joodse vluchtelingen voor en tijdens WOII.
Vrijheid is ook simpelweg feest! In ons familieprogramma besteden we uitgebreid aandacht aan de rijke traditie van vrijheidsfeesten in Nederland. Denk aan Bevrijdingsdag, Keti Koti en ontzettingsfeesten die teruggaan tot de Tachtigjarige Oorlog. Jong en oud dompelen zich onder in verschillende vrijheidsfeesten die we in Nederland vieren.