Het Kadaster
Het Kadaster is routepartner van het Openluchtmuseum én partner van de Canon van Nederland! Wist je dat het Kadaster is ontstaan in de tijd van Napoleon?
Hoe het allemaal begon…
Napoleon stond aan de basis van het Kadaster. Hij had geld nodig voor oorlog. Hiervoor wilde hij belasting innen op grond en daarvoor heeft hij een kadaster opgericht. Het Kadaster bestond in 2017 precies 185 jaar en daarmee zijn het Kadaster en de grondlegger Napoleon zichtbaar in de Canon van het Nederlands Openluchtmuseum.
Waar we nu staan…
Ondertussen heeft registratie een hele nieuwe waarde gekregen als bewezen eigendom. Daardoor kan een pand of grond niet meer worden afgenomen. Dit is de basis voor economie en welvaart. Toch is in 70% procent van de wereld eigendomsregistratie nog niet op orde! Het Kadaster werkt ook internationaal mee aan het registreren van grond en eigendom in landen als bijvoorbeeld Kenia, Colombia, India. Zo kunnen ook die inwoners een toekomst opbouwen.
En het Kadaster doet nog véél meer! Op de website van het Kadaster vind je meer informatie.
Wist je bijvoorbeeld dat...
- De topografische kaarten vroeger handmatig werden getekend met een kroontjespen?
- De kaarten ondertussen volledig gedigitaliseerd zijn, tot 3D aan toe?
- De Rijdende Rechter samenwerkt met het Kadaster om burenruzies te sussen?
- Het Kadaster als onderdeel van de opleiding voor landmeters het museum inmeet?
Het Kadaster in de Canon van Nederland
Het Kadaster brengt sinds de tijd van Napoleon ons grondbezit in kaart. Hierdoor weten we wat van wie is en waarborgt het de rechtszekerheid in Nederland. In welke landen helpt het Kadaster mee om mensen een betere toekomst te bieden? Bekijk de video
Speel Move a Lot
Het Kadaster houdt zich ook bezig met landinrichting, zodat het beschikbare land zo optimaal mogelijk ingezet kan worden. Kun jij dat ook? Test jouw kennis met het mobiele spel Move a Lot!