U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Rondleider Noud vertelt
"Mijn ouders hebben elkaar als evacué in het Openluchtmuseum ontmoet."
Noud Lubbers: "Als vrijwillige rondleider in het Nederlands Openluchtmuseum vertel ik graag het verhaal achter de Duiventil in de weide tegenover de hoofdingang. Uit dit verhaal blijkt maar weer dat het museum zelf ook een interessante geschiedenis heeft.
Het is september 1944, na de Slag om Arnhem, als de Duitse bezetter alle inwoners van Arnhem de stad uit stuurt. Een groep van ongeveer zeshonderd Arnhemmers komt daardoor tijdelijk in het Openluchtmuseum te wonen. Ook mijn vader komt er samen met mijn opa en oma terecht.
Als dank voor onderdak in de spannende maanden die volgen, zamelen de evacués (of vluchtelingen eigenlijk) na hun verblijf geld in voor een cadeau aan het museum: de Duiventil in de grote weide. Ongetwijfeld speelt de symboliek van de vredesduif daarbij een rol. Bij de officiële aanbieding van de Duiventil is het mijn opa die namens alle evacués een dankwoord uitspreekt.
Echt bijzonder is dat mijn vader tijdens zijn verblijf in het museum – in het najaar van 1944 - zijn toekomstige vrouw ontmoet. Ook mijn moeder komt namelijk, na het evacuatiebevel, tijdelijk terecht in het museum. Mijn vader en moeder kennen elkaar tot dan toe niet. Een jaar later, in het najaar van 1945, geven ze elkaar het ja-woord.
Je zult begrijpen dat het Openluchtmuseum een belangrijke plek voor onze familie is. Het museum komt door de jaren heen dan ook vaak terug in gesprekken over de oorlog. Mijn ouders waren vooral heel trots op hun ‘toegangskaart voor het leven’.
Kortom, een bijzonder verhaal dat extra glans geeft aan mijn rol als rondleider. Gekscherend zeg ik dan ook wel eens: 'Uw rondleider is een kind van het Openluchtmuseum'."