Evacués in het Nederlands Openluchtmuseum
De periode van eind september 1944 tot begin januari 1945 is een van de meest merkwaardige uit de geschiedenis van het Nederlands Openluchtmuseum. Gedurende deze drie maanden in de Tweede Wereldoorlog is het lot van het museum nauw verbonden met dat van ongeveer zeshonderd Arnhemmers. Verdreven van huis en haard, kiezen zij het museum als tijdelijke woonplaats.
Begin september 1944 gaan er overal in Nederland geruchten rond dat de bevrijding nabij is. Dinsdag 5 september 1944 wordt dan ook niet voor niets Dolle Dinsdag genoemd. De geallieerden staan op het punt Nederland te bevrijden en veel Duitse soldaten en NSB'ers raken in paniek. De Nederlandse bevolking is dolblij: het einde van de oorlog lijkt in zicht! Toch is de werkelijkheid een stuk minder rooskleurig. Euforie blijkt valse hoop te zijn en de bevrijding van Nederland laat dan ook nog maanden op zich wachten.
Op 17 september 1944 doen de geallieerden een poging hun opmars te versnellen en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog dichterbij te brengen. Britse en Poolse parachutisten landden ten noordwesten van Arnhem, midden in het door de Duitsers bezette deel van Nederland. Duitse autoriteiten geven het bevel de stad te ontruimen.
Veel bewoners vertrekken naar het noorden en oosten van het land. Ongeveer zeshonderd Arnhemmers blijven liever dicht bij huis en kiezen het Nederlands Openluchtmuseum, dat net buiten het te evacueren gebied valt, als tijdelijke verblijfplaats.
Een klein deel van hen trotseert de ongemakken van de koude en tochtige huisvesting in het museum van september 1944 tot januari 1945. Het merendeel moet echter na een razzia op 3 november 1944 op last van de Duitsers vertrekken, om alsnog op een evacuatieadres verder weg van huis het einde van de oorlog af te wachten.
Onderstaande fotocollage geeft een beeld van het dagelijks leven in het Openluchtmuseum tijdens de evacuatieperiode.
Meer over de evacuatieperiode
-
Uitgelicht
Ervaar het leven van Arnhemse evacués in het Openluchtmuseum
Van 18 oktober t/m 3 november beleef je een historisch verhaal over de Tweede Wereldoorlog in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Ontdek tijdens de eerste editie van de lichtwandeling 'Uitgelicht' hoe Arnhemse evacués hier tijdens de oorlog woonden. Het museum was in die tijd ‘Gesloten wegens bewoning’. Door indrukwekkende lichtprojecties, geluidseffecten en verlichte paden ervaar je komend najaar dit meeslepende verhaal.
-
Gesloten wegens bewoning
Een bijzondere periode uit de geschiedenis van het Openluchtmuseum
In september 1944 willen de geallieerden de Tweede Wereldoorlog zo snel mogelijk beëindigen met operatie Market Garden. Daarvoor moeten ze naar het Ruhrgebied in Duitsland. De meest slimme manier om dat te realiseren, is met luchtlandingen (Market) en grondtroepen (Garden) via de strategisch gelegen steden Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Hoewel het veroveren van de eerste twee steden succesvol is, gaat het in Arnhem mis.
-
Rondleiding over de evacués
Zaterdag & zondag in september: 11 uur
Foto's: P. J. de Booys sr.