U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Evacués in het Openluchtmuseum
De Slag om Arnhem trof de stad diep in het hart. Naast dat vrijwel de hele binnenstad was verwoest, kregen Arnhemmers het bevel om de stad binnen 48 uur te verlaten. Eén van de plekken waar zij naartoe konden gaan, was het Openluchtmuseum.
In 2024 in het 80 jaar geleden dat de Slag om Arnhem plaatsvond. De slag in 1944 was onderdeel van operatie Market Garden en had als doel om via het noorden van Nederland het Rührgebied in Duitsland te veroveren, om onder andere de wapenindustrie daar te vernietigen. De geallieerden wilden het noorden bereiken door de bruggen over de rivieren in te nemen, waaronder dus de Rijnbrug bij Arnhem.
Hoewel de eerste bruggen over de Maas en de Waal met weinig tegenstand worden ingenomen door de geallieerden, blijken de Duitse troepen bij Arnhem toch te groot en te sterk. Na negen dagen moeten de geallieerden opgeven en is operatie Market Garden mislukt. De Rijnbrug is nog steeds in handen van de Duitsers waardoor de rest van Nederland pas veel later bevrijd wordt.
De Slag om Arnhem trof de stad diep in het hart. Van de gehele binnenstad was weinig meer over. De Rijnbrug bleek helaas een brug te ver. Een kleine 200 van de 25.000 huizen bleven onbeschadigd en Rijn was onbevaarbaar geworden. Ook historische gebouwen, waaronder de Eusebiuskerk, waren volledig verwoest. De enorme schade aan de kerktoren zorgde ervoor dat Arnhem haar aanblik verloor. De kerk werd daarmee het symbool voor de trieste afloop van de slag.
Eén van de gevolgen van de slag was dus dat de bewoners van de stad het bevel kregen om Arnhem binnen 48 uur te verlaten. Ruim 90.000 inwoners moesten evacueren en hoewel ze dachten dat het maar een paar dagen zou duren, werd dat veel langer. Alle huizen werden geplunderd, met als gevolg dat de Arnhemmers bij terugkomst een dode stad aantroffen. De meeste inwoners vertrokken naar Apeldoorn, Ede of Rheden, maar ook in het Openluchtmuseum konden in totaal zo’n 600 mensen terecht. Het museum viel net buiten het te evacueren gebied en was daarom tijdelijk ‘gesloten wegens bewoning’. De gebouwen in het park kregen tijdens de oorlog opnieuw een bewoningsfunctie en er ontstond tijdelijk een nieuw dorp. Dat het museum in oorlogsgebied heeft gestaan, is nog steeds op een aantal plaatsen in het museum te zien.
De Slag om Arnhem heeft geleid tot een onbewoonbare en verwoeste stad met als gevolg dat het Openluchtmuseum tijdelijk de functie van woonplaats kreeg. Zo werd er een bijzonder stukje geschiedenis toegevoegd aan het museum.