U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Werk mee aan een wandkleed over het Gelderse slavernijverleden
Borduur in het Openluchtmuseum aan een monumentaal kunstwerk
Vanaf het voorjaar van 2025 kun jij, als inwoner van Gelderland, aan de slag om samen een indrukwekkend wandkleed te maken over het slavernijverleden van de provincie. Het kunstwerk is ontworpen door kunstenaar en curator Richard Kofi en is maar liefst 35 meter lang. In het wandkleed komen sporen van het koloniale en slavernijverleden samen, maar ook hoopvolle beelden van een gedeelde toekomst.
Iedereen vanaf 15 jaar kan meedoen, ervaring is niet nodig. In het Nederlands Openluchtmuseum kun je zelf bijdragen aan het kunstwerk door zelf mee te borduren aan het wandkleed.
Waarom is dit belangrijk?
De geschiedenis van slavernij in Nederland is vaak verteld vanuit het perspectief van macht en handel. Ook in Gelderland zijn sporen te vinden van deze geschiedenis. In de archieven, op landgoederen, in gebouwen én in het leven van mensen vandaag.
De kennis en het bewustzijn van het slavernijverleden van Nederland en de doorwerking daarvan in onze tijd zijn in de afgelopen periode sterk toegenomen. Juist na erkenning van wat ooit niet goed is gegaan, kan een samenleving hoopvol verder bouwen aan de toekomst. Een initiatief dat hier op een verbindende manier aan bijdraagt, is dit kunstproject ‘Draden van ons Nederlandse slavernijverleden’.
Het wandkleed maakt deze sporen zichtbaar. Door er samen aan te werken, leren we van elkaar en geven we nieuwe betekenis aan het verleden.
Naar de website van Draden van ons slavernijverleden
Wat is het idee?
In elke provincie van Nederland wordt een wandkleed gemaakt waarin het lokale slavernijverleden centraal staat. Voor Gelderland is dat een verhaal met vele lagen: van bestuurders die investeerden in plantages, tot buitenplaatsen die werden gebouwd met winsten uit slavernij. De verhalen zijn vaak niet compleet, maar via fragmenten in archieven, schilderijen en herinneringen komen ze langzaam naar boven.
Met draad, kleur en handwerk brengen inwoners van Gelderland deze verhalen opnieuw tot leven.
Meedoen in het Openluchtmuseum
Vanaf 26 mei tot en met 14 augustus 2025 kun je in de Ambachtenwerkplaats van het Nederlands Openluchtmuseum meewerken aan het wandkleed. Er wordt gewerkt met borduurtechnieken. Je hoeft geen ervaring te hebben, begeleiding is aanwezig.
De activiteit is gratis en toegankelijk zonder museumticket. Je kunt je aanmelden voor een tijdslot. Tijdens dat tijdslot werk je samen met anderen aan een deel van het wandkleed. Voor en na je bijdrage ben je vrij om het museum te bezoeken.
Reserveer je gratis ticket
Een geschiedenis dichterbij dan je denkt
Slavernij en kolonialisme voelen vaak als iets van ver weg. Maar ook in Gelderland zijn er sporen te vinden – soms zichtbaar in gebouwen, vaker nog verborgen in archieven, familienaam of herinnering. Die sporen vertellen verhalen van macht en winst, maar ook van onrecht, ontmenselijking én veerkracht.
Gelderse connecties met slavernij
Al in de 17e eeuw waren Gelderse bestuurders en investeerders betrokken bij koloniale ondernemingen. Met de winst uit slavernij werden buitenplaatsen als Rosendael, Ampsen en Middachten uitgebreid. Soms werkten daar Afrikaanse bedienden, van wie slechts sporen in huishoudboekjes resten: een voornaam, een taak, een bedrag. Namen die weinig zeggen, maar veel betekenen.
Stemmen tussen de regels
De geschiedenis van slavernij is grotendeels opgetekend door de machthebbers. Toch zijn er flarden te vinden van andere perspectieven. Zoals in de papieren over Anna van Vossenburg — een tot slaaf gemaakte vrouw van wie we alleen via de documenten van haar eigenaars iets te weten komen. Het is zoeken tussen de regels. Maar juist in die stiltes ligt de kans om mensen opnieuw een stem te geven.
Praktische informatie
- Locatie: Ambachtenwerkplaats, Nederlands Openluchtmuseum
- Periode: 26 mei t/m 14 augustus 2025
- Data & tijden: Bekijk de beschikbare data en tijden bij aanmelding
- Voor wie: Iedereen vanaf 15 jaar
- Deelname: Gratis (beperkt aantal plekken. max. 15 per tijdslot)
- Let op: Voor en na je tijdslot ben je vrij om het museum te bezoeken. Bezoekers die niet meedoen, kopen een regulier museumticket.
Reserveer je gratis ticket
Over het ontwerp en de kunstenaar
Het ontwerp van het Gelderse wandkleed is gemaakt door Richard Kofi: beeldend kunstenaar, curator en cultureel programmamaker. In zijn ontwerp komen verleden en toekomst samen. Niet alleen de donkere bladzijdes van het verleden, maar ook symbolen van kracht, hoop en herstel krijgen een plek.
Andere locaties in Gelderland
Het wandkleed wordt niet alleen in het Openluchtmuseum gemaakt. Op verschillende plekken in de provincie werken mensen aan onderdelen van hetzelfde kunstwerk. Kijk voor een overzicht van alle locaties op: DvONS locatie Gelderland