Huis van Herinnering
In een nieuw deelgebied de Bosrand herrijst een reminiscentiewoning: Een Huis van Herinnering.
Al jaren had het Nederlands Openluchtmuseum de wens om een reminiscentieproject voor ouderen met dementie te ontwikkelen. Reminiscentie is een vorm van hulpverlening waarbij het ophalen van herinneringen centraal staan.
Reminiscentiewoning: Huis van Herinnering
Het Huis van Herinnering is toegankelijk voor ouderen met dementie en hun begeleiders. Hier vinden de ouderen een fijne, gastvrije plek, vol herkenbare spullen, geuren, smaken en geluiden uit de tijd dat ze in de kracht van hun leven stonden.
Door de zintuigen te prikkelen kan dat wat vergeten leek weer boven komen drijven. Dat gebeurt met geluiden, muziek, beelden, geuren, smaken en voorwerpen uit de periode waarin deze ouderen in hun kracht stonden, de periode van de jaren 1960 - 1970.
Een speciaal programma in het huis maakt herinneringen los en activeert. Het geeft bij ouderen met dementie een flinke boost aan het gevoel van eigenwaarde. Het programma is erop gericht personen met dementie in hun kracht te zetten. Familieleden en mantelzorgers kunnen bijzondere momenten meemaken, waarop hun naaste weer lijkt op de persoon die hij/zij vroeger was.
Publiekspresentatie: Leven met Dementie
Daarnaast wordt een publiekspresentatie ontwikkeld: Leven met Dementie. De publiekspresentatie richt zich op het algemene publiek. De interactieve presentatie neemt de bezoekers mee in het dagelijks leven van ouderen met dementie. Hier wordt benadrukt wat nog wél kan in deze levensfase. Het biedt mantelzorgers en zorgprofessionals inzichten en handvatten die hen helpen om te gaan met de gevolgen van dementie in het leven van hun naasten en cliënten.
Vanuit ouderen, naasten en zorgprofessionals
Bezoekers worden meegenomen in een leven met dementie. Scenes uit het leven van alledag worden vanuit drie perspectieven geduid: vanuit de ouderen, hun naasten en zorgprofessionals. Deze benaderen de situaties allen vanuit hun eigen ervaring en perspectief. De scenes zijn gebaseerd op ware ervaringen die worden verzameld door middel van gesprekken met personen met dementie, hun naasten en hun zorgprofessionals.
Handvatten
Bezoekers die met dementie te maken hebben in hun eigen omgeving, vinden in deze presentatie handvatten om met de ingrijpende veranderingen om te gaan. Ze vinden herkenning en erkenning, en ruimte om een eigen ervaring of herinnering achter te laten.
De presentatie stimuleert nagesprekken tussen bezoekers. Een museummedewerker is aanwezig om hen op weg te helpen, op te vangen en rond te leiden. Op gezette tijden kunnen reguliere museumbezoekers ook de reminiscentiewoning bezoeken.
Tijdstraatje van zes doorzonwoningen
Het Huis van Herinnering is samen met de publiekspresentatie Leven met dementie gevestigd in twee van de zes doorzonwoningen die in 2023 gebouwd zijn. Deze woningen vertegenwoordigen een tijdstraatje uit de periode 1960 tot 2020. Naast het Huis van Herinnering en de publiekspresentatie is één woning ingericht met faciliteiten zoals een invalidentoilet en een lift. En worden de overige drie woningen van het straatje in een later stadium ingevuld als museale presentaties.
Voor wie?
Met de reminiscentiewoning en de publiekspresentatie richt het museum zich op ouderen met dementie, mantelzorgers, zorgprofessionals, culturele professionals, studenten en het algemene publiek van het Nederlands Openluchtmuseum.
Wil je dit project steunen?
Wil je een bijdrage leveren en dit project steunen? Bijvoorbeeld als vrijwilliger, donateur of in de vorm van een schenking van collectie uit de jaren 60? Neem dan contact op met: relaties@openluchtmuseum.nl
De opening van de eerste drie woningen staat gepland op donderdag 21 september 2024: Wereld Alzheimerdag.
Meer dan 100 jaar ervaring
Het Nederlands Openluchtmuseum heeft al meer dan 100 jaar ervaring met evocatieve presentaties. Presentaties die spelen met de zintuigen en zo een indringend, invoelbaar beeld oproepen van het verleden. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de aanwezige historische sensatie in openluchtmusea, binnenshuis en buiten, de effecten van een reminiscentieprogramma versterkt. In het reminiscentieproject benut het museum haar kennis van de geschiedenis van het dagelijks leven om deelnemers een zo authentiek mogelijk gevoel van het verleden te geven.