Collectie voorwerpen

Collectie van het Openluchtmuseum

Bijzondere collecties bewaard

In de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum bevinden zich ongeveer 170.000 voorwerpen, waaronder boerenwagens, woningtextiel, streekdracht en speelgoed. Het museum bezit naast deze voorwerpen een uitgebreide documentaire collectie, waarin zich boeken, tijdschriften, foto’s, films en dia’s bevinden.


De collectie is niet in één dag verzameld. Al meer dan honderd jaar verwerft het museum voorwerpen. Samen vormen deze voorwerpen het geheugen van het dagelijks leven. Ze roepen emoties en reacties op en dagen uit tot het doen van nader onderzoek over gebruik en herkomst.

Object van de maand

Object van de maand rij 5

Karaf

Februari 2018: Karaf

Voor wie het breed had bestonden er vanaf het einde van de zeventiende eeuw chique flessen met geslepen decoraties en zilveren stoppen.

 

 

Schofthoogtemeter

Januari 2018: Schofthoogtemeter

Tot ver in de twintigste eeuw maakte de hondenkar deel uit van het Nederlandse straatbeeld. De schofthoogtemeter in de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum herinnert aan deze zware tijd voor honden in Nederland.

 

Object van de maand rij 4

Boek lustvuurwerk

December 2017: Boek over vuurwerk

In de Bibliotheek van het Nederlands Openluchtmuseum is een grappig boekje uit 1873 aanwezig; een boekje dat nu niet zo maar meer gepubliceerd zou worden.

 

 

Wolvennet

November 2017: Wolvennet

Om de wolf in het nauw te drijven joeg men hem op naar een grote rivier, tegen een ondoordringbaar struikgewas of in een groot net dat als een fuik tussen de bomen gespannen was. 

 

 

Walchers jak

Oktober 2017: Walchers jak

Vroeger gingen mensen anders om met textiel. Het was geen wegwerpartikel zoals tegenwoordig het geval is, maar kostbaar bezit waar men zuinig mee omging. Ook in de Nederlandse streekdrachten kennen we daar voorbeelden van.

 

Object van de maand rij 3

Bouwvakkershelm

September 2017: Bouwvakkershelm

Bakeliet is de eerste kunststof die wereldwijd het dagelijks leven gaat beïnvloeden.

Dorsrol in het Openluchtmuseum

Augustus 2017: Dorsrol

Een boer wil bij een aantal van zijn gewassen graag de zaden scheiden van de gedroogde plant. Het losmaken van de zaden uit de gedroogde plant heet dorsen.

Knipselalbum

Juli 2017: Knipselalbum

Dit album bevat ongeveer veertig pagina's met ingekleurde papierknipsels, uitgeknipte etsen, schilderingen en tekeningen.

 

Object van de maand rij 2

Zilveren uierpen

Juni 2017: uierpen

In 1924 kreeg het Nederlands Openluchtmuseum deze tepelcanule, ook wel uierpen genoemd, van een vrouw uit het chique Haagse Bezuidenhout.

Bordspel: reizen door de vijf werelddelen

Mei 2017: bordspel

Voor het tijdperk van radio en televisie vernamen de meeste mensen informatie over andere volkeren op kermissen en markten. Een minder bekende informatiebron waren gezelschapsspellen.

 

Maquette fietsenwinkel

April 2017: maquette

“Ik ga voor mijn kleinkinderen een poppenhuis maken!” denkt Nel Merlijn. Haar broer Alphons is bedreven in maquettebouw. Samen gaan ze het avontuur aan.

Object van de maand rij 1

Bloembolglas

Maart 2017: bloembolglas

In menig interieur staan met bloembollen gevulde glazen in de winter in het zicht van de bewoners. De een wil een bloeiende hyacint met de kerstdagen en een ander wil dat een bol begin april uitkomt.

 

Waterketel

Februari 2017: waterketel

In 2014 is ons museum benaderd door de eigenaren van herenkapperszaak Jacobs in Nijmegen. Ze besloten de zaak te sluiten en waren in het bezit van enkele voorwerpen die wellicht interessant zouden zijn voor het museum.

 

Zwavelstokjes

Januari 2017: zwavelstokjes

Al in 577 bestaan er in China zwavelstokjes. Na 1530 duiken zwavelstokjes ook in Europa op. In de achttiende en vroege negentiende eeuw worden ze meestal gemaakt van hennepstelen, aan beide zijden gedoopt in gesmolten zwavel.