Bezoekers met een beperking

Rolstoel

Het Nederlands Openluchtmuseum en de historische gebouwen zijn toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. In het museumpark is de rolstoelroute zichtbaar op de vaste bewegwijzering. Het museumpark is echter gelegen op een heuvelachtig terrein en niet alle paden zijn verhard, waardoor sommige plaatsen vooral bij regenachtig weer moeilijker bereikbaar zijn. In enkele historische gebouwen of molens zijn ook presentaties op de bovenverdieping (Windkorenmolen, Vissershuisje en Westerstraat) en de Watersnoodwoning die met een rolstoel niet bereikbaar zijn. Alle horecalocaties zijn voor bezoekers in een rolstoel goed toegankelijk (m.u.v. onze poffertjeskraam). 

In het museumpark zijn twee liften aanwezig. Één in het Entreegebouw (voor de Canon van Nederland) en één in de Westerstraat. 

Voor mensen die slecht ter been zijn, is er een beperkt aantal rolstoelen te leen op ons parkeerterrein. Ze werken met een muntsysteem, waarbij je een muntstuk van € 1,- als borg inwerpt, dat je terugkrijgt als je de rolstoel terugplaatst. Het is niet mogelijk deze rolstoelen te reserveren. Tip: neem zelf een kussen mee voor in de rolstoel.


>> Download de richtlijnen voor het vervoer van rolstoelgebruikers

Dubbele kinderwagen

Met een eenpersoonskinderwagen is de begane grond van de historische gebouwen te bezichtigen. Voor een dubbele kinderwagen zijn de entree van de huisjes en de bruggetjes helaas te smal.

Tram

Onze historische trams vervoeren je door het hele museumpark. In het zomerseizoen rijden deze elke dag. Enkele trams zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De speciale rolstoelbijwagen daarentegen rijdt uitsluitend in de maanden mei t/m september.


De bijwagen RET 1050 (die aan één van de motorwagens, RET 520,535 of RET 536 kan worden gekoppeld), is speciaal aangepast voor rolstoelen en kan tot 8 rolstoelgebruikers tegelijk vervoeren. Ons trampersoneel kan je exact vertellen wanneer deze tram aankomt en vertrekt vanaf genoemde halte en zij helpen je graag bij het in- en uitstappen. Belangrijk: In de natte- en wintermaanden (oktober t/m april) kan de bijwagen wegens gladheid van het heuvelachtige tracé niet worden ingezet. Wij kunnen het vervoer voor rolstoelgebruikers in deze periode helaas niet garanderen. Wij hopen dat je hiervoor begrip hebt.

Toiletten

Je vindt een aangepast toilet op de volgende locaties:
 • Toiletboerderij op de parkeerplaats
 • Entreegebouw (tramhalte Entree);
 • Spaarstation Dingenliefde (tegen over tramhalte Landgoed);
 • Toiletgebouw bij Stoomzuivelfabriek Freia (tramhalte Platteland);
 • Toiletgebouw bij landbouwwerktuigenloods Goes;
 • Herberg de Hanekamp;
 • Restaurant de Kasteelboerderij;. 
 • Toiletgebouw bij het Kindererf. Hier is ook een verschoonmogenlijkheid voor baby's.
 • Molukse barak
 • Boerderij/café budel

Routeadvies

Het Openluchtmuseum heeft in de afgelopen jaren een aantal aanpassingen op het terrein aangebracht om de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers te verbeteren. Bij droog weer is het voor iedere rolstoelgebruiker met een begeleider mogelijk om nagenoeg het hele park te bezoeken. Omdat het museumpark gelegen is op een heuvelachtig terrein en omdat (nog) niet alle paden zijn verhard, blijven er plaatsen die minder eenvoudig te bereiken zijn.

Je zou je bezoek kunnen starten met een tramrit naar tramhalte 'Landgoed'. Zo vermijd je hellingen naar boven. Ook als je vanaf de entree direct de buurt Brabant en Limburg (12), de kerk uit 's-Heerenhoek, of de stoom-zuivelfabriek 'Freia' uit Veenwouden wil bezoeken, dan adviseren wij je vanaf tramhalte 'Entree' de tram te nemen.

Afraders en aanraders

Wij adviseren om geen gebruik te maken van het pad tussen het tolhuisje uit Midlaren, de stellingmolen uit Delft en de Veluwsche papiermolen. Daarnaast is het af te raden om het pad vanaf de boerderij uit Varik richting de boerderij uit Giethoorn te volgen. Ons advies: kies het pad dat voert naar de boerderij Hoogmade en vervolgens de houten loopbrug in de richting van de kasteelboerderij. Bij de informatiebalie van het Openluchtmuseum is de adviesroute op papier te verkrijgen.

>> Download de rolstoelroutes 

Betaalmogelijkheden 

In het museum zijn op alle horecalocaties, in de museumwinkel en bij de kaartverkoop (mobiele)betaalautomaten aanwezig. 

Parkeermogelijkheden 

Op het parkeerterrein van het museum zijn 14 invalide parkeerplaatsen aanwezig. Deze zijn te vinden bij de ingang van het museum. 


Taxi's kunnen voor de ingang van het museum stoppen, er is geen speciale taxistandplaats aanwezig. 

Bereikbaarheid per bus 

Vanaf Centraal station Arnhem vertrekken:

 • Stadsbus 3 richting Burgers' Zoo - uitstaphalte Openluchtmuseum West. De bus stopt hier 4x per uur. De bus rijdt eerst langs Burgers Zoo en komt op de terugweg langs de halte Openluchtmuseum West  (5 min. lopen naar entree).
 • Lijn 8 richting Velp Ziekenhuis - uitstaphalte Openluchtmuseum Oost. De bus stopt 2x per uur op de hoek Julius Röntgenweg/Brandts Buysweg (4 min lopen naar entree).

Honden

Hulp- en geleidehonden zijn toegestaan in het gehele museumcomplex. Gelieve je geleidehond bij binnenkomst aan te melden bij de informatiebalie.

Andere honden zijn ook welkom in het museumpark, mits aangelijnd. In tentoonstellingsruimten (zoals de Canon van Nederland) en in de museale presentaties (gebouwen) zijn andere honden niet toegestaan. Andere honden mogen wel, aangelijnd, in de horecalocaties komen. 
 

Begeleiding

Begeleiders van bezoekers die aantoonbaar niet zelfstandig het museum kunnen bezoeken krijgen gratis toegang tot het museum. (Maximaal 1 begeleider per bezoeker).

Inroepen assistentie 

In geval van nood is er een noodnummer beschikbaar en kunt u bellen naar: 026 - 357 62 22. 

 

 

bezoekers met een handicap