Anton de Kom tentoonstelling
In het Nederlands Openluchtmuseum is de tentoonstelling Anton de Kom -schrijver, strijder, wegbereider te zien. De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) was een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. De tentoonstelling is tot begin 2024 te bezoeken.
Zijn bekendste werk is het boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934; een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. De Kom was de eerste schrijver die de geschiedenis van Suriname vanuit niet-westers perspectief aan de orde stelde. Hij streed voor een menswaardig bestaan, niet alleen voor zijn onderdrukte landgenoten, maar voor iedereen die lijdt onder uitbuiting en onderdrukking. In zijn werk kaart De Kom het onrecht aan dat het koloniale systeem veroorzaakt, vooral op persoonlijk niveau.
De tentoonstelling
Sinds 2020 is er een venster van Anton de Kom in de Canon van Nederland. In deze co-creatie met Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteren we Anton de Kom en zijn gedachtegoed aan een breed publiek. In de tentoonstelling komen verschillende thema's aan bod en speciaal voor de tentoonstelling gemaakt kunstwerk 'Papa de Kom' is hier onderdeel van. Hiermee laten we zien dat de strijd van De Kom nog altijd actueel is.
Lees meer over de Canon van Nederland
Papa de Kom
Surinaamse kunstenaar Ken Doorson heeft in samenwerking met studenten van de Nola Hatterman kunstacademe in Paramaribo en jongeren bij het Forensisch Centrum voor Adolescenten in Amsterdam en Asseneen levensgrote installatie gemaakt. Het kunstwerk bestaat uit een holografisch portret van Anton de Kom dat boven ruim 200 geboetseerde koppen zweeft. Met 'Papa de Kom' verbeeldt Doorson de vele mensen die Anton de Kom hoop gaf, door te luisteren en hun perspectief te bieden.
Anton de Kom schoolproject
Speciaal voor het mbo is er rondom Anton de Kom een schoolproject ontwikkeld. Tijdens dit project maken we samen met de studenten een reis door het leven van Anton de Kom.
De studenten krijgen een introductie over Anton de Kom, bekijken de tentoonstelling over zijn leven en gaan in gesprek over de vragen: wat is vrijheid jou waard en wat doe jij als je onrecht ziet?
Lees meer over dit project
De tentoonstelling is een co-creatie van het Nederlands Openluchtmuseum, de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson en ontwerpbureau Kinkorn.
Met medewerking van de Anton de Kom Stichting, NAKS Suriname, Stichting Stil Verleden, Etchica Voorn, studenten van de Nola Hatterman kunstacademie in Paramaribo, jongeren bij het Forensisch Centrum voor Adolescenten in Amsterdam en Assen, Karwan Fatah-Black, Roy Wijks, André Reeder en Ernestine Comvalius.