Bezembinden
9 juli
Op 9 juli ontdek je de unieke en ambachtelijke activiteit: bezembinden! Tijdens deze demonstratie leer je hoe de ouderwetse bezems met de hand werden gemaakt en kun je zien hoe de bezembinder met touw en hout de mooiste bezems weet te creëren. Een echte aanrader voor wie houdt van traditioneel handwerk en graag meer wil weten over oude ambachten.
's Winters moeten de takken gesnoeid worden. Dit gebeurt bij de Posbank van Natuurmonumenten. De takken worden ongeveer een jaar gedroogd en dan maken wij er een bezem van. De takken samen bundelen en er een ijzerdraadje om doen. Vroeger deed men dit ook wel met een oud stro touwtje, wilgenteen, of met een braamstengel. Als de bezem klaar is wordt er een steel ingestampt.Nu worden de bezems alleen nog gemaakt van berkentakken. Vroeger ook van brem of struikheide. Ieder had zo zijn eigen idee wat een goede bezem moest wezen.
Ook hebben we een bezem van Huttentut. Een oud landbouwgewas dat verbouwd werd om van het zaad olie te slaan voor de olielamp. Van de rest van de plant werd dan een bezem gemaakt of een boender waarmee bij de goot alles werd schoongemaakt, met zand, zeep en soda. Samen met de oliemolen in het museum is dit een mooi compleet verhaal wat de mensen kunnen zien.
Nu nog worden er in Nederland duizenden bezems verkocht om echt mee te vegen. Alleen al in het Centrum van Amsterdam slijten ze er 300 in de maand. Als iedereen zou wonen als in het huisje van Vierhouten dan had iedereen zo'n berkenbezem.
Ook hebben we een bezem zoals die bij Rembrandt, de schilder in de keuken heeft gestaan rond 1650 in Amsterdam. Vanuit opgravingen en oude schilderijen heeft men bekeken hoe die er toen uitzag.