Vriendennieuws

9, 10 en 11 september: Beleef Landleven

Dansgroep tijdens Beleef Landleven

In 2016 bestaat Landleven 20 jaar en dat wordt gevierd met een speciale editie van Beleef Landleven. Met je VriendenMuseumkaart heb je natuurlijk gratis toegang! Let wel: de parkeerkorting van 1 euro kan op deze dagen niet worden verleend, omdat het parkeren is uitbesteed aan een andere organisatie.

Trends van nu vinden hun oorsprong in traditioneel vakmanschap van toen. Zo leer je hoe je (zelf verbouwde) groenten en fruit kunt wecken in de vaatwasser en worden jullie 'survival skills' aangescherpt, zoals vuur maken zonder hulpmiddelen. Wie het rustiger aan wil doen, maakt een vilten vogelhuisje of doet mee aan een workshop landschappen schilderen. En de kinderen? Zeker weten dat ze stoppen met gamen als ze ‘professioneel’ in bomen leren klimmen. Beleef Landleven in het Nederlands Openluchtmuseum is voor iedereen - jong en oud - die van het buitenleven houdt en nieuwsgierig is naar dieren, eten, tuinieren en andere creativiteit in en om huis. Klik hier voor meer informatie en het programma.

8 oktober: Vriendendag!

Na een geslaagde Vriendendag in juni rondom het tram-evenement, richten we ons deze keer op de Maand van de Geschiedenis: nog zo'n mooi product van het Nederlands Openluchtmuseum! Je leest er hieronder meer over. Het thema dit jaar is Grenzen. Beschermen of belemmeren ze je? Zoek je ze op? Verleg je ze? Leer de geschiedenis kennen en beter begrijpen waarom je welke keuzes maakt vandaag de dag.

We willen er zowel een gezellige als interessante dag van maken voor alle Vrienden, jong én oud(er). Daarom hebben we voor ieder wat wils. Net als in juni wordt je als Vriend exclusief onthaald op een speciaal voor ons ingerichte plek in het museum. Vanuit dat epicentrum vinden alle activiteiten plaats en je mag de gastvrouw het hemd van het lijf vragen over wat er vandaag te doen is.

Speuren & smokkelen (spel)
Download bij binnenkomst in de entree alvast de app op je smartphone om het speciaal op Vrienden toegesneden spel te kunnen spelen. Begeef je daarna naar de Vriendenlocatie voor de speluitleg en de plattegrond die je nodig hebt. Ook vroeger al gingen mensen over grenzen. Soms iets te ver, dan kreeg je te maken met de sterke arm. Niet alle zaken werden opgelost. Daar ga jij vandaag verandering in brengen. En je wordt er voor beloond ook! Ga je zelf weleens een grens over? Ook dat kan iets opleveren...

Dodendraad (lezing)
Liever wat verdieping? Kom dan luisteren naar de interessante lezing over de Dodendraad. Die werd in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers op de grens tussen België en Nederland geplaatst en maakte met zijn 1.000 Volt menig slachtoffer. In samenwerking met het coördinatieplatform ‘EersteWereldoorlog.nu’ bieden we je een onderhoudende lezing over de Dodendraad. Grijp deze kans aan om alles te weten te komen. Exclusief voor Vrienden op 8 oktober!

Zelf doen (workshop)
Breng je je kleintjes mee? Schuif dan aan voor een workshop waarin ze zelf aan de slag gaan met het maken van smokkelwaar - of juist mogelijkheden om die van A naar B te krijgen zonder op te vallen. Uiteraard kunnen de jonge knutselaars er een versnapering mee verdienen, die ze natuurlijk wel zelf van A naar B moeten zien te smokkelen.

Het precieze programma wordt momenteel uitgekristalliseerd. Uiteraard ontvangen alle Vrienden tijdig een uitnodiging per mail met daarin het definitieve programma en manieren om je aan te melden voor de diverse onderdelen. We zien je graag weer op 8 oktober!

Oktober 2016: Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. In oktober spoelen we terug, dit jaar rondom het thema Grenzen. We ontdekken hoe mensen door de eeuwen heen grenzen maken, veranderen, verleggen, bewaken en oversteken.

Van de Chinese Muur tot het IJzeren Gordijn, van sociale scheidslijnen tot culturele of mentale barrières: Een grens markeert, verbindt en verdeelt. Grenzen zijn bedoeld om mensen buiten of binnen te houden, om af te schrikken en veiligheid te bieden. Maar of ze nu geografisch, fictief of van prikkeldraad zijn: geen enkele grens is absoluut en eeuwig. Zoveel maakt de geschiedenis ons wel duidelijk.

Historische grenzen, zoals die tussen klassen, rangen en standen en tussen stad en platteland, maakten plaats voor nieuwe afbakeningen: privacy, hokjesdenken, vrijheid van meningsuiting, commercieel versus publiek. Zelfs op het internet, een in meerdere opzichten grenzeloze ontmoetingsplek, spelen sociale en juridische grenzen een rol.

Grenzen zijn cultureel bepaald en sterk persoonlijk - volgens Schopenhauer houdt iedereen de grenzen van zijn eigen gezichtsveld voor de grenzen van de wereld. Iedereen heeft behoefte aan grenzen én aan het verleggen daarvan.

Lees er alles over op de website van de Maand.
Bekijk hier een filmpje over de Maand.
Klik hier voor de activiteiten in het Openluchtmuseum.

19 november: extra ledenvergadering

Op 19 november 2016 vindt een extra algemene ledenvergadering plaats. De nieuwe bestuursleden, Miriam Zwaan en Thijs Groeneveld, worden voorgesteld en de verlenging van het bestuurslidmaatschap van onze zittende secretaris, Jan Willem Calicher, komt aan bod.

Daarnaast hebben we de afgelopen periode verder gekeken naar manieren waarop Vrienden kunnen bijdragen aan de vereniging en dus aan het Nederlands Openluchtmuseum. Deze voortgang presenteren we graag en we vragen tegelijkertijd weer om in gesprek te gaan en ideeën te blijven delen.

Ook een exclusieve preview staat op het programma; een rondleiding door het entreegebouw dat nu nog 'in de steigers staat'. Samen met de Canonpresentatie zal dit een bijzonder nieuw onderdeel van het museum gaan vormen. Uitnodiging en mogelijkheden tot inschrijving volgen begin november.