Vriendennieuws

Vriendennieuws

MEET & GREET MET DE SINT

SinterklaasZaterdag 3 december gaan onze deuren voor je open in de verniewde entree. Vanaf dan kan je weer volop genieten van de gezellige winter in ons museum. Ook Sinterklaas is present! Hij brengt bovendien z’n pieten mee. In alle kleuren en vegen dit jaar, dus voor ieder wat wils. Wil je niks missen? Zorg dan dat je uiterlijk 11.00 uur bij de ijsbaan bent. De fanfare is er, tante Stien en bovenbuurvrouw Saskia  van de Westerstraat komen kijken wat er toch allemaal voor drukte is. Rond elven verwachten we de Sint. Uiteraard wordt hij warm onthaald. Onze bierbrouwers maakten speciaal voor de gelegenheid echt Sinterbier: alcoholvrij kinderbier waar iedereen van mag proeven!

Tot 14.00 uur kun je Sint de hand schudden, met hem op de foto, je zakken vullen met snoep, uitgedeeld door de pieten natuurlijk, én een drankje nemen in het café van tante Stien terwijl de fanfare gezellige Sinterklaasliedjes ten gehore brengt. Zorg dat je erbij bent!

 

10 DECEMBER: VRIENDENDAG!

Winter is geen winter zonder dat je in het Openluchtmuseum bent geweest. De grote schaatsban, slee- en krabbelbaan, knisperend vuur en lampjes langs de routes, spannende winterverhalen en de gezellige markt op het Zaanse plein. Als Vriend weet je natuurlijk al hoe leuk de winter in het museum is. Deze keer doen we iets extra’s. Op 10 december ben je daarom als Vriend van harte welkom op de Vriendendag. Meld je vandaag nog aan!


PROGRAMMA

10.00-16.00 uur ONTVANGST
Ontvangst bij Infobalie met informatie en doorverwijzing naar Vriendenprogramma op het museumpark. Je deelname wordt op basis van de aanmelding afgevinkt.

10.00-12.15 uur WINTERLANTAARNTJES MAKEN
In de houtloods uit Haarlem, bij de ijs- en krabbelbaan, gaan we met de kinderen (op aanmelding) winterlantaarntjes maken. Deze workshop duurt tot 13.00 uur. Je mag je zelfgemaakte lantaarn natuurlijk mee naar huis nemen. Wil je met je lantaarn mee op bedeltocht? Zorg dan dat je uiterlijk 14.00 uur weer bij de houtloods bent om je ‘arm’ te laten schminken!

11.30, 12.00 en 12.30 uur WINTER-PREVIEW
Loop met de rondleider langs de highlights van de winteropenstelling. We starten op het Kindererf en lopen door de Brabantse buurt. Zie hoe kerst werd gevoerd in het tijdstraatje met Tilburgse huisjes, proef (en vergeet nooit meer de smaak van) levertraan in het Groene Kruisgebouw. Streel daarna je zintuigen met heerlijke stroop uit de Terstratense stroopschuur. Via het spannende Witte Wievenbos, komen we uit bij de Westerstraat, alwaar je bij tante Stien kunt aanschuiven voor het happy hour. De preview duurt anderhalf uur en er kunnen zo’n 20-25 Vrienden per ronde mee.

13.00-15.00 uur HAPPY HOUR BIJ TANTE STIEN
Neem je consumptiebon mee en schuif ergens tussen 13.00 en 15.00 uur aan in het gezellige Jordaanse café van tante Stien. Je wordt welkom geheten door de twee Jordaanse deerns van dienst. Je kunt er het eigen gebrouwen winterbier proeven maar er is natuurlijk ook alcoholvrije drank te krijgen. Meezingers schallen je tegemoet en er zal een ouderwets lekker borrelgarnituurtje op de tafels staan. Is het erg druk? Wijk dan uit naar het Canon café bij de entree. Ook daar kun je je consumptiebon inwisselen voor een drankje.

14.30-15.30 uur BEDELTOCHT
Met alle kinderen die aan de workshop lantaarntjes maken hebben meegedaan, gaan we een tocht maken langs de boerderijen van het museum. Geschminkt als arme sloebers, lopen we hier en daar vast wel wat lekkers op. We moeten er wel wat voor doen natuurlijk: kerstliedjes zingen!

16.00 uur EINDE VRIENDENPROGRAMMA, MAAR...
...niet getreurd! Het exclusieve Vriendenprogramma zit erop, maar het museum is nog tot 18.00 uur open en nog tot 19.00 uur kun je schaatsen! Tips: doe het water- en vuurspel bij Lambertus in de Westerstraat, ga luisteren naar winterse verhalen in Kadoelen, struin over de wintermarkt in de Zaanse buurt, kijk in de potstal van Staphorst, vergaap je aan het winterwerk op de scheepswerf of bekijk de nieuwe Museumwinkel. Kom je tijd tekort? Logisch. Gelukkig kun je met je VriendenMuseumkaart zo vaak van de winter komen genieten als je wilt.

1. MELD JE UITERLIJK 8 DECEMBER AAN.
2. JE BEVESTIGINGSMAIL IS JE DEELNAMEBEWIJS.
3. GEEF JE HIER OP VOOR DE VRIENDENDAG!

19 NOVEMBER GEMIST?

Op zaterdag 19 november mochten we maar liefst 180 Vrienden verwelkomen op de ledenvergdarering. Directeur Willem Bijleveld hield een boeiende presentatie over het Canongebouw, dat door velen van u op 26 november werd bezocht. Miriam Zwaan (evenementen) en Thijs Groenewegen (ICT) werden gekozen als nieuwe bestuursleden en de termijn van Jan Willem Calicher (secretaris) werd verlengd.

Vriendentafel
De vereniging Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum maken we samen. Daarom is het delen van ideeën, ervaringen en wensen ook belangrijk. Hier is de afgelopen periode structureel aandacht voor geweest. Telefonisch, via de mail, in het museumpark en tijdens de Vriendentafel. Hier hebben we met zo'n 20 Vrienden ideeën, wensen en verbeterpunten uitgewisseld. Met vertegenwoordigers in de leeftijd van van 7 tot 70+, een mooie afspiegeling van onze vereniging. Een Vriendentafel zal in ieder geval voorafgaand aan iedere ledenvergadering worden georganiseerd. Aanmelden voor de Vriendtafel (in de vorige nieuwsbrief aan gerefereerd als 'denktank') kan via: vrienden@opeluchtmuseum.nl.

Vrienden in cijfers
Cijfers zijn er overal binnen onze Vereniging Vrienden. Zoals het aantal Vrienden, leeftijden en bijvoorbeeld donaties aan het museum. De komende periode maken wij de cijfers van de vereniging inzichtelijk met een aantal infographics. Dit is een visuele weergave van de cijfers bij de Vrienden. Voor deze keer is gekozen voor een ansichtkaartvorm. Binnen onze Vereniging is een groot aantal gezinnen vertegenwoordigd, iets dat voor een Vriendenvereniging van een museum zeer bijzonder is. 

17 & 18 DECEMBER: LANDLEVEN WINTER

Op 17 en 18 december 2016 is de tweede editie van ons knusse winterevenement Landleven Winter. Met een sfeervolle markt, workshops, schoonrijders, midwinterhoornblazers, dieren en nog veel meer. Vrienden hebben met de VriendenMuseumkaart gratis toegang. Alleen de korting op parkeren kan deze twee dagen niet worden verleend omdat het parkeren is uitbesteed aan een andere partij. 

Bekijk hier het hele programma van Landleven Winter 2016!
Bekijk hier een filmpje van vorig jaar.