Vriendendag 8 oktober 2016

Vriendendag 8 oktober 2016

Welkom op de Vriendendag!

10.00-17.00 uur
Potstal boerderij uit Budel (75)
Welkom op de Vriendendag!

Exclusief voor Vrienden is voor 8 oktober een speciaal programma opgezet. We gaan - gewapend met kaart en app op de smartphone - oude, waargebeurde misdaden oplossen. Leuk voor jong en oud, geen vaste start- of eindtijd, wél voor iedereen een presentje en versnapering. Voor onze jongste Vrienden is er een workshop in de houtloods uit Haarlem. Ze maken er iets om goederen mee te smokkelen en brengen dat ook meteen in de praktijk. Ook aan de verdiepingszoeker is gedacht: een interessante lezing over de dodendraad die in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers op de Belgisch-Nederlandse grens werd gezet.

Vrienden worden hartelijk ontvangen in de potstal van de locatie Budel (huiskamercafé Budel, De Goede Moordenaar, tegenover de beugelbaan en de bierbrouwerij). Daar neem je de route- en aanwijzingenkaart voor de 'onopgeloste zaken tocht' in ontvangst en na afloop haal je daar ook de antwoordenkrant en presentje op. Je wordt ontvangen door de gastvrouw én een afvaardiging van het bestuur en krijgt er een consumptiebon die op alle horecalocaties in te wisselen is. Van 14.00 tot 15.00 uur en 15.30 tot 16.30 uur vindt er tevens de lezing plaats. 

Je kon je aanmelden tot en met 28 september. De lezingen zijn volgeboekt, maar je weet nooit of er nog een plekje vrij komt. Wil je alsnog meedoen aan 'opopgeloste zaken' of de workshop voor kinderen? Mail ons dan! We lezen je mails nog tot vrijdag 7 oktober 12.30 uur. 

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema dit jaar is 'Grenzen'. Het museum staat deze maand in smokkelstand en alle bezoekers, dus ook Vrienden, kunnen meedoen aan de activiteiten, waaronder het Smokkelspel. In oktober worden er in heel Nederland enorm veel activiteiten met een historische inslag rondom het thema 'Grenzen' georganiseerd. Je vindt ze op de agenda van de Maand van de Geschiedenis.

Onopgeloste zaken

10.00-17.00 uur
Museumpark (start bij boerderij uit Budel)
Onopgeloste zaken

Heb je de app gedownload in de Play- of Appstore op je smartphone (TOUR toDO / tourcode 1759)? Je kaart/instructie en consumptiebon voor onderweg opgehaald? Dan kun je beginnen!

In deze 'tocht' ga je 5 waargebeurde misdaden uit het verleden (cold cases) oplossen. Je gaat je bezighouden met een smokkelbende, de moord op een dominee, verdwenen melk, een overval op de postkoets en een aanslag op de burgemeester. Scan de QR code bij het startpunt van de betreffende zaak. Bij elke zaak horen een aantal verdachten. Met de aanwijzigngen op de kaart en in de app, het scannen van de QR codes en het gebruik van je boerenverstand, los je de zaken één voor één op. Alle zaken opgelost? Haast je dan terug naar Budel voor de antwoorden (compleet met krantenartikelen van de zaken uit die tijd) en je 'beloning'. 

Smokkelen in de praktijk

12.00-17.00 uur
Houtloods uit Haarlem (97)
Workshop Smokkelen

In de houtloods uit Haarlem (nummer 97 op de plategrond) kunnen onze jongste Vrienden iets gaan maken waarmee ze smokkelwaar van A naar B vervoeren zónder gesnapt te worden. Denk aan een extra zak in je jas, een dubbele bodem in een kist en vele, vele andere mogelijkheden. Onder begeleiding maken kinderen hier een klein werkstukje, dat natuurlijk ook van smokkelwaar voorzien moet worden. Neem je werkstuk mee naar de winkel van Zus & Jet om daar je smokkelwaar op te halen. Je kunt het ongezien over het museumpark proberen te krijgen, maar ook kiezen voor de meest veilige oplossing: meteen opeten!

Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens

14.00-15.00 uur
15.30-16.30 uur

Poststal boederij uit Budel (75)
Lezing over de dodendraad


Het Duitse leger sloot van medio 1915 tot november 1918 heel de Belgisch-Nederlandse grens af met een elektrische draadversperring van ongeveer 2.000 volt in een ultieme poging om het clandestiene grensverkeer stil te leggen. De dodendraad liep van Knokke tot Gemmenich (van Cadzand tot Vaals). Hij heeft minstens een duizendtal mensenlevens gekost.

Herman Janssen en Frans Van Gils, twee leden van heemkundekring Amalia van Solms (Baarle-Nassau-Hertog) en van de heemkundige werkgroep Zondereigen (een gehucht van Baarle-Hertog), vertellen aan de hand van 200 unieke foto’s over de Duitse inval in België, de bezetting, de grensbewaking aan beide kanten van de grens, het oprichten van de dodendraad en de gevolgen ervan voor de grensbewoners. Over het smokkelen van voedingswaren, rekruten voor het Belgische leger en brieven van en naar het front. Over de Nederlandse neutraliteit, de spionage en het verzet. Over familieleden die elkaar jarenlang niet meer zagen. Frans en Herman hielpen onze wetenschappelijke staf tevens bij het realiseren van de dodendraad-presentatie bij Budel.

Was je te laat met aanmelden en is er ook geen plekje meer vrijgekomen? Kijk dan op de museumagenda. Op 15 oktober wordt er nóg een lezing over de dodendraad gegeven. Je kunt je daarvoor aanmelden.