Terreinen en dierenverzorging

Terreinen en dierenverzorging

Rob Plomp - hoofd terreinenen en dierenverzorging

Veel gebouwen in het museum komen tot leven dankzij authentieke tuinen en een veestapel. Deze gewassen, koeien, schapen, paarden, kippen, varkens en geiten worden verzorgd door onze collega’s en vrijwilligers van de afdeling Terreinen en Dierverzorging. Rob Plomp, hoofd van de afdeling: “Je kunt mij geen rotklusjes geven, ik hou van het buitenleven”.

Een kijkje achter de schermen bij de afdeling Terreinen

Plek binnen het museum
Het museum bestaat uit een enorm landgoed van 44 hectare, waar ook heel wat dieren rondlopen. Een hele verantwoordelijkheid dus voor de afdeling Terreinen & Dierenverzorging om het allemaal te onderhouden. Er zijn zes aandachtsgebieden:

  • de kwekerij
  • kruidentuin
  • moestuinen & akkers
  • oude cultuurgewassen
  • siertuinen
  • dieren

Rob PlompIn de kwekerij worden veel soorten planten gekweekt, bijvoorbeeld snijbloemen en fruitbomen. De planten zijn te koop in de museumwinkel Zus en Jet. De kruidentuin bestaat al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. In deze tuin staan niet alleen keukenkruiden maar ook geneeskrachtige planten. Daarnaast staan in het museum veel boerderijen met een moestuin. Je verwacht het misschien niet maar zelfs de groenten die verbouwd worden stammen uit de geschiedenis. Zo wordt er bij de boerderij uit Zeijen planten verbouwd als zeevenkel, aardaker en suikerwortel. Precies zoals de mensen het in de 17e eeuw ook gewend waren. De afdeling Terreinen & Dierenverzorging zorgt voor de aanleg, beplanting, verzorging en uiteraard het oogsten. De producten worden verkocht in het museum of gebruikt tijdens educatieprojecten. Dan heb je nog de siertuinen bij de huizen en boerderijen. Het uitgangspunt is om een tuin in de oorspronkelijke staat aan te leggen. Als daar geen documentatie van te vinden is wordt er een reconstructie gemaakt zoals een tuin er in die tijd uit zou kunnen zien. Ook zorgt deze afdeling ervoor dat de koeien, schapen, paarden, kippen , varkens en geiten iedere dag voer en aandacht krijgen. De witte boerderij naast de kwekerij is de werkplaats en het kantoor van de afdeling. Hier wordt vergaderd, geluncht en de administratie bijgehouden van bijvoorbeeld oude cultuurgewassen.

Het team
Het team bestaat uit 14 medewerkers, waarvan 4 dierenverzorgers, 1 timmerman en de rest werkt in de tuinen. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers, van menner tot tuinman maar ook bijenvoorlichters. Een bekende vrijwilliger van de afdeling is een man van 83 jaar die nog gewoon mee staat te snoeien. Ook zijn er mensen met een beperking en taakstraffers die de afdeling wel eens meehelpen.

Een dag uit het leven van Rob Plomp, hoofd van de afdeling
Rob: “In de ochtend hebben we eerst afdelingsoverleg. Dan bespreken we wat we die dag gaan doen met een kop koffie erbij. Daarna maak ik een controlerondje door het park als er aannemers aan het werk zijn. Verder doe ik veel vergaderen met andere afdelingen, de administratie, personeel aansturen en waar nodig ondersteunen. Ik zeg altijd tegen de jongens; ‘je kunt mij geen rotklusjes geven’. Ik hou van het buitenleven.” “Daarnaast ben ik veel bezig met de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen. Het hele museum is namelijk een botanische tuin en vrijwel alle planten moeten worden opgenomen in een database.”

Ervaring delen
“Het mooiste plekje in het museum vind ik het bankje bij Kraantje Lek. Het is daar altijd heel rustig. Iedereen kan daar komen maar het ligt wat afgelegen in de bossen waardoor maar weinig bezoekers dit plekje ontdekken. Toen ik nog in het hoofdgebouw werkte, zat ik daar regelmatig in de pauze met mijn broodtrommel. Het is echt genieten als je daar aan het water zit en de vogeltjes om je heen hoort fluiten.”

Leer de organisatie kennen

Elke maandag plaatsen we een persoonlijk verhaal van een medewerker uit de organisatie.
>> Lees meer verhalen