Stroop

Stroop

Wat is jouw lievelingsgerecht met stroop?

Gerecht met stroop door onze chef-kokWat is jouw lievelingsgerecht met stroop? Laat een foto en recept achter op onze Facebookpagina of stuur hem in via de e-mail.

In het Openluchtmuseum koken we in de winter stroop in de stroopkokerij. Onze chef-kok en zijn team hebben hiermee een heerlijk recept bedacht: Varkensfilet gevuld met stroop en rode uien, met een sinaasappel pompoen crème en aardappelpuree.

Recept varkensfilet gevuld met stroop

Receptuur voor 6 personen

Ingrediënten varkensfilet;

  • 2l appelsap
  • 200g fijn gesneden rode ui
  • 1dl Olijfolie
  • 1teen fijn gesneden knoflook
  • 1dl rode wijn azijn
  • 3g Agaragar poeder
  • 6 ongepaneerde schnitzels van 150g pst. 
  • Peper en zout

Bereidingswijze;

  1. Doe de appelsap in een pan met een dikke bodem, kook het sap in totdat er een stroop overblijft.
  2. De fijngesneden knoflook en ui aanfruiten in de olijfolie, afblussen met de rode wijn azijn.
  3. Meng de stroop en de rode ui massa, laat de massa op een laagvuurtje rustig gaar worden.
  4. Voeg de Agaragar toe en los deze op in de ui- stroopmassa.
  5. Stort de massa op een platte schaal en laat deze afkoelen.
  6. Kruid de schnitzels met peper en zout en leg daarop een stuk afgekoelde ui massa.
  7. Rol de schnitzel nu op en bak deze in de boter rond om bruin
  8. Gaar de rollen in de oven, op 150 graden met een deksel op de pan gedurende 45 minuten.
  9. Zodra je de rol gaat serveren, deze aan de bovenzijde lakken met rinse appelstroop.

Ingrediënten pompoen crème;

  • 800g pompoenblokjes
  • 200g roomboter
  • 1 sinaasappel
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Bereidingswijze;

  1. Kook de pompoen gaar en draai ze tot moes in een keukenmachine
  2. Voeg de boter toe en maak het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  3. Haal de massa uit de keukenmachine.
  4. Rasp de sinaasappelschil, let op! Alleen het oranjegekleurde deel.
  5. Meng de puree en de sinaasappelrasp door elkaar.

Ingrediënten aardappelpuree;

  • 1kg geschilde kruimelige aardappel
  • 200g boter
  • 200g melk
  • Peper en zout

Bereidingswijze;

  1. Kook de aardappel goed gaar en giet ze af.
  2. Stamp de aardappels tot moes en voeg de helft van de melk en boter toe.
  3. Roer de massa glad. Als de puree te droog is nog wat melk en boter toevoegen.
  4. Op smaak maken met peper en zout.

Onze stroopstokerij is weer up-to-date!

Dit jaar produceren we al zeven winters lang stroop in de stroopkokerij in Terstraten. In de ‘sjroepes’, zouden ze in Limburg zeggen. Maar de presentatie is nu wel up-to-date gemaakt. Zo hebben de mensen van Bouwvakken hard gewerkt aan het verbeteren van de technische installatie want de muizen – die je nauwelijks kunt weren uit een oude stroopschuur – hadden de bekabeling van de gasbranders doorgeknaagd. Tijdens de herfstvakantie is er al een flinke voorraad fruitstroop voorbereid, zodat bezoekers straks meer kans maken om met een potje huisgemaakte stroop naar huis te kunnen keren. Productie kan nu weer volop, want 2013 was een heel goed appeljaar.

>> Lees meer over de stroopkokerij en de presentatie

>> Lees meer over de winter in het museum