Programma Landleven Winter

Programma Landleven Winter

Workshops & activiteiten

Volg of bekijk de vele inspirerende en creatieve workshops en activiteiten tijdens Landleven Winter. Van eeuwenoude breipatronen in een nieuw jasje, geluiden vangen in de natuur tot aan professioneel haardhoutstapelen. Je komt ogen te kort.

Bestel ticketsMeer informatieRoute en parkeren

Workshop: Middeleeuwse oliebollen bakken
Caroline Verhoeven van het Culinair Erfgoed Centrum gaat ons laten zien hoe je de lekkerste Middeleeuwse oliebollen kunt bakken. Volgens een recept uit 1771! Ennuh... proeven mag ook.

Activiteit: NK Houtstapelen
Het stapelen op het NK gebeurt in voor iedereen gelijke, ronde vormen. Stapelaars gaan zaterdag in teams van acht aan de slag. De individuele score telt gelijk mee voor een teamscore. Aan het einde van de dag is er een individuele kampioen ‘Beste Stapelaar van Nederland’ en een winnend team. Beoordeling: structuur van de stapel, netheid van de stapel, creativiteit en –in mindere mate- snelheid (er is een tijdlimiet). Het is een open NK, dat wil zeggen dat iedereen die mee wil doen, mee mag doen. Aanmelden kan hier.

Demonstratie: Leer Grolse wanten breien
Red de Grolse Want! Het klinkt als een bijna uitgestorven diersoort. Wat voor de helft waar is, want de Grolse Wanten worden inderdaad met uitsterven bedreigd. Het is echter geen dier, nouja, het was ván een dier. De Grolse Want is namelijk een handschoen gebreid van zuivere schapenwol. Er is een heus reddingsplan opgesteld waarmee het tij gekeerd gaat worden. Doe mee en leer tijdens de  workshop dit ingewikkelde stukje breitechniek. Lees meer over de Grolse Wanten op www.GrolseWanten.nl.

Workshop: Primitief koken met Siegurd
Gezellig, leerzaam en vooral lekker! De kookworkshops van Siegurd zijn zeer in ‘trek’ en helemaal als je dat in een prachtige omgeving in de bossen mag doen. Oerkoken zoals dat in het verleden ook ging. We gaan zalm bereiden op de ‘Indian way’, stoven en garen in een kuiloven of Hangi zoals de Maori dat noemen, en poffen in de kolen. De smaaksensatie is onbeschrijfelijk en het gemak van deze kookmethodes zullen iedereen versteld doen staan. Ook gaan we meerdere soorten cakes bakken in de Dutch Ovens. Lees meer over Siegurd op www.siegurd.nl.

Activiteit: Winterroute
Dwars door het prachtige park van het Openluchtmuseum ligt een sfeervol verlichte winterroute. Ontdek de verschillende activiteiten en locaties langs de route of geniet gewoon van de sprookjesachtige omgeving.

Activiteit: IJsbaan
Op de grote en mooi verlichte ijsbaan kunnen jullie heerlijk een rondje schaatsen. Ook zijn er weer schoonrijders te zien, die in hun prachtige kleding laten zien wat de charme is van schaatsen. Extra fijn én handig: de schaatsen zijn gratis te lenen!

Activiteit: Kindersmeden Mondra
Bij Mondra leren kinderen het ambachtelijk smeden. Ze mogen zelf aan de slag met een stukje metaal. De kinderen krijgen een harnas voor en ze kunnen samen met de smid aan de slag. Ze toveren een ijzeren staaf om tot een slakkenhuis-sleutelhanger!

Activiteit: Kralenwerk
Schuif aan en leer hoe sieraden door de eeuwen heen werden gemaakt met naald en draad, kraaltje voor kraaltje aangeregen. Het is een precisie werk; één klein kraaltje teveel betekent al uithalen. Je leert de techniek met een compleet pakket met patronen. 

Demonstratie: Midhoornblazers
Je hoort ze niet vaak, maar tijdens Landleven Winter blazen ze de longen uit hun de lijf. De midwinterhoornblazers uit Doesburg zetten hun beste ‘hoorntje’ voor. Een oer-Hollands wintergeluid.

Demonstratie: Oude ambachten
Hoe mooi kunnen oude ambachten zijn? Je kunt het met eigen ogen zien, want tijdens Landleven Winter kun je meekijken bij de koperslager, houtsnijder en mosterdmaker terwijl ze hard aan het werk zijn. En... vragen mag! Ze vertellen graag alles over hun prachtige vak.

Demonstratie: Kampvuur verhalen en muziek
Schuif aan bij het kampvuur en luister naar onze verhalenverteller die je meeneemt naar spannende momenten van vroeger.  Of geniet van de meeslepende liedjes van de beste kampvuur singer-songwriters.

Demonstratie: Zangkoren tijdens Landleven Winter
Tijdens Landleven Winter zijn er maarliefst twee spetterende Winterconcerten. Op Zaterdag geniet je van Barbershopkoor Between to Rivers en op zondag luister je naar Kleinkoor Vocare in de Zeeuwse kerk.

Demonstratie: Schoonrijders
Op de oud-Hollandse schaatsbaan zwieren zes schaatsparen, waar je bij binnenkomst zeker even moet stoppen om het spel te aanschouwen. 

Dit is er ook nog te doen:

 • Oliebollen proeven volgens Middeleeuws recept
 • Workshop prachtige kerstkoeken bakken (betaalde workshop €3,50)
 • Luister mee met de troubadour met mooie muziek
 • Demonstratie van Partoe jachthonden
 • Demonstratie sledehondenteam 
 • Demonstratie Weimarse Staande Hondenvereniging
 • Leer meer over Schotse Hooglanders

GEANNULEERD (Workshop: Geluidsbelevingsworkshop van Olivier Nijs)

Winterfood

Proef van de nieuwste foodtrends (zoals super lekkere boerenkool smoothies) én ouderwets lekkere stamppotten op Landleven Winter. We hebben weer veel lekkers te proeven bij onze standhouders. Of het nu gaat om bijzonder gebakken brood, verse (gedroogde) worsten of zelfgemaakte caramel en chocolade, je likt je vingers erbij af!

Smikkel van de ambachtelijk handgemaakte chocolade en noga die met veel toewijding wordt bereid door Erik en Elles van Home Made Chocolate Mooi. Of proef Eiroem zachtvocaat, een heerlijk alternatief voor de standaard advocaat, van Eiromerij uit Renswoude. Kies uit het grootste assortiment in gedroogd fruit, superfoods en rawfoods van Mijn gedroogd fruit en de lekkerste soorten boerenkaas, buitenlandse kaas, noten en zuidvruchten en diverse biologische producten van Dijman Delicatessen.

En nog eentje om te onthouden: volgens velen de lekkerste caramel die ze ooit geproefd hebben, de Salted Caramel van CaramelZ. Daarnast kun je je smaakpupillen trakteren op een feestje met de lekkerste pure vleesproducten van de Beefshop en Boerderij de Stegge. Ook kun je de vele natuurlijke bijen producten van Imkerij Bij Daan testen en heerlijke thee soorten van Linroi Nederland en Van Bruggen thee uitzoeken. Als kers op de taart zal Zalmrokerij Sognefjord gerookte zalm maken op ouderwets en ambachtelijke wijze.

Oer-Hollandse supergroente als fashion statement. Heb jij al de boerenkooltrui in je kast hangen? Ontmoet de enige echte boerenkoolfans (in boerenkooltrui) op Landleven winter en ontvang een gratis super gezonde boerenkool smoothie! Geloof ons, té lekker om te laten staan.

Voor kinderen

Kinderen gaan zich niet vervelen in dit winterse speelparadijs. Ze kunnen met een slee van de heuvel af glijden bij de molen, schaatsen op de grote ijsbaan met gratis te lenen schaatsen en spelen op het Kindererf. Daarnaast hebben we nog vele andere activiteiten:

 1. Er is een Kop van Jut en in de 'Vroolijke Keuken' kunnen ze naar hartelust mikken op oud serviesgoed.
 2. Ze kunnen met de tram door het park rijden, broodjes bakken of luisteren naar de verhalenverteller bij het kampvuur.
 3. Ook zijn er speciale workshops voor de kinderen, zoals kerstbomen maken van wilgentakken, kastanjes poffen bij Siegurd of leren smeden bij de smid.
 4. Gek van dieren? Dan kan er geknuffeld worden met de miniatuur-ezels en zeldzame Schotse Highland Pony's.