Plantjesmarkt en Slachtdag

Plantjesmarkt en Slachtdag

Op zaterdag 29 en zondag 30 oktober 2016 is het plantjesmarkt en op zaterdag 29 oktober is het slachtdag in het Nederlands Openluchtmuseum.

Plantjes, aardappels en groenten

Bezoeker van het museum met een plant

In dit weekend vindt in en rond de kwekerij een gezellige Plantjesmarkt plaats. De tuinmannen van het museumpark verkopen o.a. kruiden, zaden, dahlia’s, fruitbomen en vaste planten van eigen kweek. Op de museumakkers en in de tuinen van de locaties worden aardappels, groenten en appels verbouwd en ook deze worden dit weekend verkocht.  Op de kwekerij is ruimte nodig en daarom gaat ook een aantal van taxussen en buxussen in de verkoop.

Het varken is geslacht

Gastvrouen van het museum met verwerkte slagerijproducten

Het is bijna november: de slachtmaand. In het Openluchtmuseum vindt dit jaar de traditionele slachtdag nog in oktober plaats namelijk op zaterdag 29 oktober. Een pas geslacht varken hangt 'opengeklapt' op de leer in de boerderij uit Varik. De museumslagers leveren deskundig en humoristisch commentaar. Er worden ouderwets lekkere vleesproducten bereid zoals bloedworst, hoofdkaas, kaantjes en leverworst. En bezoekers mogen proeven, maar kom op tijd, want ‘op is op’.